Weten

Tijd kopen maakt gelukkig

Tijd, klok

Mensen die geld uitgeven aan zaken die hen tijd besparen zijn gelukkiger dan mensen die vervelende klussen zelf doen. Dat blijkt uit recent onderzoek  ‘Buying time promotes happiness’ waarover de Proceedings of the National Academy of Science bericht.

Inkomensgroei levert mensen niet altijd minder stress, integendeel. Hun welzijn wordt daardoor aangetast. Er is gelukkig iets aan te doen: werkdruk in het moderne leven kan worden verminderd door geld te gebruiken om tijd te kopen. Uit onderzoek in vier landen blijkt dat uitgaven aan tijdbesparende diensten en meer welbevinden gerelateerd zijn. Sterker nog, een gevoel van tevredenheid wordt vergroot op het moment dat volwassenen geld besteden aan aankoop die hen tijdwinst oplevert, en meer tevredenheid dan de aankoop van een product geeft. De weg van welvaart naar welzijn loopt via het kopen van vrije tijd.

Een huishoudelijke hulp of tuinier inhuren in plaats van het zelf te doen, zodat er meer vrije tijd ontstaat, maakt dus gelukkiger. Volgens de onderzoekers geldt die regel niet enkel voor rijken: ‘Ook mensen die een gemiddeld inkomen hebben, halen voordeel uit tijdswinst’, schrijven de auteurs.

Tijd besparen = meer geluk

Om beter te begrijpen hoe geld, tijd en geluk invloed hebben op elkaar, hebben onderzoekers aan de universiteit van British Colombia meer dan 6.000 volwassenen onderzocht. Deelnemers uit de Verenigde Staten, Denemarken, Canada en Nederland beantwoordden vragen over de frequentie waarin ze geld uitgaven, hoe vaak ze zich goed voelden en hun levenstevredenheid.

Maak plaats voor de robotstofzuiger

Mensen die geld besteedden aan producten en diensten die tijd besparen, waren gelukkiger en meer tevreden met hun leven. Vervolgens werden ook hun inkomens in kaart gebracht en de resultaten waren even duidelijk: ‘We verwachtten dat het inkomen een belangrijke factor zou zijn, maar tot onze verbazing vonden we dezelfde effecten bij zowel hoge als lage lonen’, aldus professor psychologie Elizabeth Dunn.

Ashley Whillans (Harvard Business School): ‘Onze resultaten suggereren dat meer vrije tijd meer tevredenheid geeft. Als mensen het minder druk hebben, kunnen ze meer genieten van hun vrije tijd en hebben ze minder last van stress.’

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel