Voelen

Welke yoghurt wint?

eten, eiwit, dieet, eetpatroon, proeven, yoghurt

Er zijn niet veel voedingsmiddelen die het voedzame trio van eiwitten, probiotica en gezonde vetten bevatten, maar yoghurt heeft het allemaal. Yoghurt is dan ook enorm populair. Zo heeft de alleen al de Noord-Amerikaanse yoghurtmarkt in 2015 een omvang van 11 miljard dollar bereikt en zal die naar verwachting in 2024 naar bijna 20 miljard dollar groeien.

Deze yoghurthausse laat zien waarom het zuivelschap in supermarkt nu bijna de grootte van een vrachtwagen heeft. De klant kan kiezen uit verschillende smaken, uit vetpercentages en zelfs uit nationaliteiten, waaronder Griekse, IJslandse en Bulgaarse soorten. De yoghurts op basis van plantaardige eiwitten van yoghurt-soja, kokosnoot, cashew, amandel en meer-zijn doen het ook heel goed. Maar welke is nu de gezondste?

Buiten de boot

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet u tegen een beetje onzekerheid kunnen. Het onderzoek dat nodig is om specifieke gezondheidsvoordelen van yoghurt te ondersteunen heeft geen tred gehouden met al deze innovaties. Om de beste yoghurt te vinden, zou je jarenlange gegevens moeten verzamelen over het effect op diabetes en hartziekten in individuele patiënten, zegt Walter Willett, voedingsdeskundige aan de Harvard School of Public Health.

In elk geval vallen de meeste yoghurt op basis van plantaardige eiwitten buiten de boot. Met uitzondering van sojaproducten, bevatten plantaardige producten vaak weinig eetlustremmend eiwit. Hoewel sommige onderzoek suggereert dat soja-yoghurt beter kan zijn als het gaat om het beperken van het risico op diabetes, zijn yoghurts op basis van soja meestal dunner en minder smakelijk dan melkproducten. Om hun smaak en textuur te verbeteren, voegen de fabrikanten additieven toe, waaronder suiker, waardoor het gezondheidseffect minder is.

Geen additieven nodig

Onder de zuivelopties vallen ​​de Griekse en IJslandse variëteiten om een ​​paar redenen op. Bij beiden wordt de overtollige wei verwijderd, een zure vloeistof die hoofdzakelijk bestaat uit water, lactose (melksuiker) en mineralen. Hoewel sommige onderzoeken suggereert dat wei kan helpen bij het verlagen of voorkomen van bloedsuikerpieken die ontstaan na het eten van koolhydraten, geeft de verwijdering van de wei deze soorten yoghurt  een volle, dikke textuur en hoge hoeveelheden eiwit per portie.

Die prettige dikke textuur doet Griekse en IJslandse yoghurt beter smaken. Er zijn daardoor ook weinig additieven nodig. Nu zijn niet alle gezondheidsdeskundigen zijn ervan overtuigd dat men meer eiwitten in het eetpatroon moet opnemen. Maar voorlopig lijkt eiwitrijke yoghurt een gezond element en goede manier om hongergevoel te verminderen.

Wat probiotica betreft, is er geen echt onderscheid tussen IJslandse en Griekse soorten. ‘Het hangt af van het individuele product,’ zegt Martin Wiedmann, professor in voedselwetenschappen aan de Cornell University. Verschillende yoghurtmerken bevatten verschillende bacteriestammen. En zelfs als u de soorten in uw yoghurt kunt identificeren, is er geen overeenstemming over de gezondheidsvoordelen van elk type, zegt Wiedmann.

Gelijkspel

Het belangrijkste verschil tussen IJslandse en Griekse yoghurt is het vetgehalte. ‘De meeste IJslandse yoghurt wordt enkel gemaakt met vetvrije melk, wat resulteert in een 0% dikke yoghurt,’ zegt Rumsey. Uit groeiend onderzoek blijkt echter dat mensen die vette melkproducten eten, slanker en gezonder zijn dan degenen die kiezen voor halfvolle of magere melkproducten. Experts zeggen dat vetzuren in volvette zuivel op een goede manier het hongergevoel te beheersen en zorgen voor een goede spijsvertering. Aan sommige soorten IJslandse yoghurt is daarom room toegevoegd.

De eerste plaats wordt dus gedeeld door twee winnaars. Voedingsonderzoek suggereert dat volvette, eiwitrijke IJslandse of Griekse yoghurt de beste keuze is. Als u iets anders koopt, is het belangrijk om een ​​product te kiezen zonder veel additieven of een lange lijst van ingrediënten. Sla de fruit- of smaak-variëteiten over. Hier is meestal suiker aan toegevoegd. En als u fruit in uw yoghurt wilt, maak dan uw eigen variant en voeg zelf fruit naar keuze toe.

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel