Voelen

Zwart ijs, goed voor u?

zwart ijs, voeding

Al geproefd? Zwart ijs is al een tijdje trending, overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het wordt zwart door wat actieve kool erdoor te mengen. Een speciaal bewerkte houtskool, dat wel. Het heet actieve kool, omdat de kooldeeltjes actief gasvormige of vloeibare deeltjes kunnen binden. Norit, de zwarte tabletjes die vooral vroeger werden gegeven bij diarree, is ook actieve kool. (Norit helpt echter niet, het bindt water in de darm, maar dat is slechts symptoombestrijding.)

Actieve kool is helemaal terug in het voedsel, het zit in smoothies, broodjes en pizza. Foodies zweren bij de rokerige umamismaak. Het zou ook werken om allerlei onzuiverheden en giftige stoffen uit de darminhoud te halen. Maar die claim is niet hard te maken. ‘Detoxing’ is sowieso iets wat niet nodig is. Het lichaam is uitstekend in staat zelf te ‘ontgiften’, zo stelt Jaap Seidell, voedingsdeskundige en hoogleraar aan de VU. Er zijn geen aanwijzingen dat, tenzij u een acute vergiftiging heeft opgelopen, actieve kool goed is voor uw gezondheid.

Lees meer:

Column Jaap Seidell

Trefwoord
Onbeperkt Tijdschriften lezen

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel
  • Samoon NL 300x250