Weten

Bitcoin tussen belofte en zeepbel

bitcoin, internet, blockchain
Wie wordt er nu niet om de oren geslagen met virtuele valuta als bitcoin, ethereum, litecoin, ripple, dash of NEM? De rendementen zijn duizelingwekkend en blijven snel stijgen.
Bitcoin is ruim anderhalf keer zo duur als in januari, de koers ligt inmiddels boven de 4.000 dollar. Koersen van andere munten gingen tientallen keren over de kop. Het is het gesprek van de dag. Maandblad Quote berichtte op zijn website over een Groningse student die met investeringen in cryptovaluta van 25 euro 2,5 ton wist te maken. Maar is het niet een beetje te mooi om waar te zijn?

Mijnbouw

In 2013 was er nog maar één internetmunt, de bitcoin. Een revolutionair nieuw betaaalmiddel, bedacht door een mysterieuze programmeur met het pseudoniem Satoshi Nakamoto. De munt zou banken overbodig maken, omdat er geen tussenpersoon nodig is. Alle transacties worden vastgelegd in een virtueel grootboek, de zogeheten blockchain. Iedereen mag zijn computer daaraan laten meedoen en ontvangt in ruil daarvoor bitcoins, een proces dat mining (mijnen) wordt genoemd. Zolang niemand meer dan de helft van de mijnende computers bezit, is de munt niet te beïnvloeden.

De hoge verwachtingen over een nieuw financieel systeem dat bitcoin zou voortbrengen en speculatie op verdere waardestijgingen, joegen de koers van de munt op. Tot begin 2014 de online ‘bitcoin-bank’ Mt. Gox werd gekraakt, het vertrouwen verdween en de prijs kelderde. Maar de belangstelling leefde weer op, en hoe!

Concurrentie

Nu zijn er honderden virtuele valuta. Bitcoin is nog altijd de hoogst gewaardeerde munt – alle bitcoins samen zijn 39 miljard euro waard. Concurrent ethereum – met een gezamenlijke waarde van 18 miljard euro – bedreigt de koppositie, ook omdat het meer dan een virtuele munteenheid: het is een systeem om het hele internet decentraal te organiseren. Ether, de munt die binnen het ethereum-systeem wordt gebruikt en die verwarrend genoeg bijna altijd ethereum wordt genoemd, is door het enthousiasme over de onbegrensde mogelijkheden die het systeem lijkt te bieden, al 25 keer zo duur als begin dit jaar. Samen vertegenwoordigen virtuele valuta’s een virtuele waarde van 70 miljard euro. De koersen zijn echter ver van stabiel, onder meer door fraude en virtuele bankovervallen.

Zeepbel?

De hype jaagt de vrees voor zeepbellen aan. De beloften van bitcoin en de blockchain zijn groot, maar tegelijkertijd speculatief. Bovendien worden bitcoins gebruikt om geld wit te wassen of belasting te ontduiken. Ze zijn het meest geaccepteerde betaalmiddel op het dark web, het geanonimiseerde deel van internet. En zijn energieverspillers: het miningproces vraagt bijna 15% van wat in Nederland aan stroom wordt gebruikt. Er zijn dus ook nog wel meer principiële argumenten om met een boogje om het cryptocasino heen te lopen.

Het is waarschijnlijk ook niet zo revolutionair als gedacht. Het is nog maar de vraag of de blockchaintechnologie banken en overheden overbodig zal maken. Banken en overheden experimenteren al met eigen blokketens. Verzekeraars willen smart money uitkeren, dat je alleen aan een bepaald doel mag uitgeven.

Cryptomunten zijn voorlopig eerder een nieuwe, zeer risicovolle belegging dan een vervanger van de bestaande valuta. Koersbewegingen van 10% per dag of meer zijn geen uitzondering. Bij uitbetaling van salarissen of schulden, kan een waardeverandering grote gevolgen hebben.

Meer weten over eerdere zeepbellen?

Tulpenrally

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel