Doen

B&B van droom naar daad

bed, breakfast, regels
Wie droomt er niet van om ooit een bed & breakfast (B&B) te beginnen? Rond dit idee worden niet voor niets populaire tv-programma’s als ‘Ik vertrek’ en ‘Bed & Breakfast’ gemaakt. Het roer drastisch omgooien en haast onvoorbereid een nieuw avontuur starten blijft voor veel mensen een romantisch idee. Met deze stappen kunt u er (in Nederland) wél een professioneel bedrijf van maken.

1. Schrijf u in bij de KvK en Belastingdienst
Elke onderneming moet zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Apart aanmelden bij de Belastingdienst is niet nodig, de KvK geeft deze gegevens automatisch door aan de fiscus.

2. Controleer het bestemmingsplan bij de gemeente
Veel mensen beginnen een B&B in of bij hun woonhuis. Niet zelden is in het pand alleen een woonvoorziening toegestaan. Het verschilt per gemeente of binnen die woonvoorziening toch een B&B of een gastenverblijf is toegestaan. Bezoek de gemeente om het bestemmingsplan te controleren. Vaak zijn er dan speciale voorwaarden, zoals een maximaal aantal kamers of gasten. Is het in uw gemeente of situatie niet zomaar mogelijk om een bed and breakfast te beginnen, dan kunt u een aanvraag indienen om het bestemmingsplan te wijzigen. Dit is vaak een lastig traject. Een alternatief is het aanvragen van een omgevingsvergunning.

3. Zorg voor perfecte voorzieningen (met vergunning en tevreden buren)
Zorg dat de douche warm water levert, het toilet goed doorspoelt, de verwarming functioneert, een slechte review is zo geschreven. Moet er daarvoor verbouwd worden, vraag dan een omgevingsvergunning aan.

Breng de buren tijdig op de hoogte van uw plannen. Een B&B levert mogelijk iets meer verkeer op. De kans dat iemand bezwaar maakt, is kleiner als vooraf uw buren bij uw plannen (en mogelijke aanvraag omgevingsvergunning) betrekt.

4. Check de veiligheid: is er brand-, rook- en co-gevaar?
Zorg voor brand-, rook- en koolstofmonoxidemelders en veilige vluchtroutes. Als uw B&B een capaciteit heeft voor meer dan tien personen tegelijk dan bent u verplicht een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik bij de gemeente aan te vragen. U kunt volstaan met een gebruiksmelding aan de gemeente als u minder dan tien slaapplaatsen beschikbaar stelt.

6. Bepaal of u alcohol gaat verkopen
Zodra u alcoholische dranken tegen betaling verstrekt moet u als eigenaar beschikken over een geldige drank- en horecavergunning. Deze vergunning kunt u aanvragen bij de gemeente.

7. Stel een hygiënecode op
In de meeste gevallen wordt er in een B&B ook eten en drinken bereid voor de gasten. U heeft daarvoor een geldig eigen HACCP-plan nodig of u kunt aantonen dat u werkt volgens een goedgekeurde hygiënecode. Hiermee doet u alles om bijvoorbeeld voedselvergiftiging te voorkomen. HACCP staat voor ‘Hazard Analysis Critical Control Points’.

8. Een kindvriendelijk B&B (of juist niet)
Als u graag gezinnen met kinderen wilt ontvangen, kies dan alleen speeltoestellen met een erkend veiligheidskeurmerk, zoals Tüv. Heeft u een groot speeltoestel voor meer dan drie kinderen dan moet dit toestel ook jaarlijks door een keuringsinstantie gekeurd worden.

9. Stel een nachtregister op en houd dit bij
In bepaalde gevallen bent u ook verplicht om een doorlopend nachtregister bij te houden. De gemeente kan deze gegevens namelijk nodig hebben voor het heffen van toeristenbelasting.

10. Neem maatregelen om legionella te voorkomen
U bent verplicht om maatregelen te nemen om legionella te voorkomen als uw B&B in het bestemmingsplan van de gemeente een logiesfunctie of een woonfunctie heeft waarin meer dan vijf personen kunnen overnachten. Legionella is een gevaarlijke infectie van de luchtwegen. Deze bacteriën kunnen zich onder meer ontwikkelen in leidingwater en (zwem-)badwater. Ook een hottub of jaccuzzi levert risico’s op.

11. Onderzoek of er licenties nodig zijn voor tv of muziek
Uw Spotify-lijst valt ineens onder de regels voor afspelen in het openbaar als u die aanzet in de ontbijtruimte waar uw gasten ontbijten. Dan valt de muziek volgens Buma onder ‘afspelen in het openbaar’. U moet daarvoor een licentie aanvragen bij Buma en Sena. Ook tv-kijken is niet zonder licentie toegestaan. Als u een controle krijgt, kan de boete hoog oplopen.

12. Informatie- en gastenboek maken (en soms reprorecht betalen)
Maakt u voor uw gasten een brochure of map vol tips over wat er in de buurt te doen en te beleven valt, dat is het opletten geblazen. De Stichting Reprorecht incasseert vergoedingen voor het kopiëren uit boeken, tijdschriften, kranten en andere publicaties. Als u bijvoorbeeld voor een brochure van uw B&B kopieën gaat maken uit auteursrechtelijk beschermde werken, zult u daarover jaarlijks een vaste vergoeding moeten betalen aan deze stichting.

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel