Proeven

Kever op brood

voeding, eiwitten, insecten
Insecten zijn een aanzienlijk duurzamere bron van eiwit dan ‘traditionele’ dierlijke proteïnen zoals je die in varkens-, rund- of kippenvlees tegenkomt. In samenwerking met Jimini’s brengt de keten Bagels & Beans deze alternatieve eiwitten nu als bagelbeleg.

Dapper
Het is een moedige keuze om een dergelijke stap te zetten. Het mag dan wel zo zijn dat ongeveer twee miljard mensen dagelijks insecten eten, en dat er een aantal veel voorkomende ingrediënten zijn waarin insecten worden verwerkt, maar dat is bij lange na niet hetzelfde het voorschotelen van sprinkhanen. De vraag is of dat gaat werken. De gedachte erachter is in ieder geval de moeite waard. We zullen nieuwe, meer duurzame processen en producten moeten vinden.

Proteïne-flip
Dierlijke eiwitten afkomstig van koeien en kippen worden gezien als een van de grootste veroorzakers van broeikasgassen, verlies van biodiversiteit en watervervuiling. Daarom is vernieuwing van het ‘proteïneportfolio’ van het huidige restaurantmenu gewenst. Nu is het wel zo dat sommige proteïnen zijn beter dan andere voor de gezondheid van planeet en mens. Zo worden plantaardige proteïnen geassocieerd met een kleinere kans op chronische ziekten, een langere levensverwachting en een kleinere ecologische voetafdruk ten opzichte van dierlijke proteïnen. Met dit in het achterhoofd zien insecten eruit als een interessante middenweg, zo lang men ze ook echt wil eten dan.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel