Weten

Tips & tricks voor de autoverzekering

auto, verzekering, schade, vergelijken
Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste verzekering voor de auto? Een uitgebreide dekking is lang niet altijd nodig. Een oude(re) auto oververzekeren kan onnodig duur zijn. Een aantal tips, van pechhulpdekking tot verzekering voor de youngtimer.

Welke dekking?

Als basis kunt u kiezen uit 3 dekkingen:

 • WA (wettelijke aansprakelijkheid). 
Deze autoverzekering is verplicht en verzekert tegen schade aan andere weggebruikers. Meestal voor auto’s vanaf 8 tot 10 jaar oud. De premie voor een uitgebreidere dekking staat dan vaak niet meer in verhouding tot de dagwaarde van de auto.
 • WA+ (beperkt casco). 
WA+ dekt meer dan een WA-verzekering. Naast de schade die u bij een ander veroorzaakt, is met WA+ ook bijvoorbeeld ruitschade en stormschade verzekerd. Meestal voor auto’s tussen de 4 à 6 jaar tot 8 à 10 jaar oud.
 • WA+ 

Allrisk (volledig casco). 
Voor een nieuwe auto tot 4 à 6 jaar oud. Vergoedt de schade die u zelf veroorzaakt en óók de schade aan uw eigen auto.

De premie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, woonplaats, schadevrije jaren, autotype en het aantal kilometers per jaar. Uiteraard: hoe uitgebreider de dekking, hoe duurder de verzekering.

Voorwaarden

Kijk niet alleen naar de prijs en dekking, maar ook naar de voorwaarden van verschillende aanbieders:

 • Bent u allrisk verzekerd en rijdt u de auto total loss, dan hangt het van uw verzekering af of u de dagwaarde terugkrijgt, de nieuwwaarde of de occasion- of aanschafwaarde.
 • Heeft u een WA+- of allrisk-verzekering en valt de auto in een te lage veiligheidsklasse, dan is het mogelijk dat u bij autodiefstal niets uitgekeerd krijgt.
 • Bekijk ook of er een eigen risico geldt.
 • Voor jongeren en ouderen gelden hogere tarieven en andere voorwaarden, omdat het schaderisico groter zou zijn. Ook vragen veel autoverzekeraars een premietoeslag.

Aanvullende autoverzekeringen (niet-verplicht)

 • Inzittendenverzekering – Hiermee verzekert u uzelf en passagiers voor de financiële gevolgen van een verkeersongeluk, bijvoorbeeld bij letselschade of invaliditeit.
 • Rechtsbijstandverzekering – 
Juridisch advies of rechtsbijstand na een verkeersongeval kan nodig zijn bij een meningsverschil over de schuldvraag. Naast schade aan de auto kunnen er nog andere kosten zijn die u wilt verhalen, zoals waardevermindering van de auto, letselschade en eigen risico van de zorgverzekering.
 • Pechhulp – 
Sommige autodealers bieden pechhulp tijdelijk gratis aan na aankoop of onderhoud. U kunt ook lid worden van een pechhulpdienst of gebruikmaken van ‘losse’ pechhulp. Probeer dubbele dekking te voorkomen.
 • No-claimbeschermer – 
Als u jarenlang schadevrij rijdt, kunt u een flinke no-claimkorting opbouwen. Na een claim kan die korting als sneeuw voor de zon verdwijnen. Bij een aantal autoverzekeraars is het mogelijk een no-claimbeschermer afsluiten om premieverhoging bij een claim te voorkomen (maar: de schadevrije jaren worden niet bevroren).

Bespaartips

 • Check de autoverzekering jaarlijks. De voorwaarden en premies veranderen of uw eigen situatie verandert, bijvoorbeeld bij aanschaf van een nieuwe auto, veroudering van de auto of verhuizing. Vergelijk dan opnieuw autoverzekeringen.
 • De premie een jaar vooruitbetalen, levert vaak een premiekorting van een paar procent op. Ook kan dit incasso- en/of transactiekosten schelen die verzekeraars soms per betalingstermijn (bijvoorbeeld maand) rekenen.
 • Er bestaan verzekeringen waarbij u wordt beloond met premiekorting voor goed rijgedrag. Maar: voor zo’n verzekering deelt u uw gegevens en wordt slecht rijgedrag hard aangepakt.
 • U kunt op poliskosten besparen door de polis digitaal te ontvangen.
 • Het is vaak mogelijk korting te krijgen door meerdere verzekeringen onder te brengen bij dezelfde verzekeraar via een alles-in-1-verzekeringspakket.
 • Sommige verzekeraars bieden een goedkope budgetpolis. Maar: de dekking is minder of er geldt een hoger eigen risico of lagere vergoeding bij schade.
 • Let op dat een aanvullende dekking bij pech of geschillen geen overlap geeft. Misschien heeft u al ANWB-pechhulp, ‘mobiliteitsgarantie’ van de dealer of een rechtsbijstandverzekering met de module verkeer.
 • Bij veel verzekeraars kunt u een tweede auto onder gunstige voorwaarden verzekeren met een ‘tweede gezinsautoregeling’. Hiermee krijgt u dezelfde no-claimkorting als bij de eerste auto of een andere premiekorting. Er hangen wel een aantal voorwaarden aan vast (vaak moeten beide bestuurders ouder zijn dan 24 jaar zijn en zijn auto’s van inwonende kinderen uitgesloten).

Speciale autoverzekeringen

 • Oldtimer en youngtimer
 – Een oldtimer-verzekering is goedkoper dan een gewone autoverzekering. Of een auto een oldtimer is, verschilt per verzekeraar. Een klein aantal verzekeraars biedt een youngtimer-verzekering aan, voor auto’s van 15 tot 25 jaar.
 • Zelfrijdende auto
 – Er is nog geen speciale verzekering voor zelfrijdende auto’s. 


 • Caravan – Schade die u zelf maakt aan uw caravan is apart te verzekeren met een caravanverzekering. Zit de caravan aan de auto vast, dan is WA-dekking van de auto voldoende als u schade aan anderen veroorzaakt.

Als u autoverzekeringen wilt gaan vergelijken is het handig om het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd bij de hand te hebben (dit staat op de huidige polis of is op te vragen bij de verzekeringsmaatschappij. Bij het afsluiten van een autoverzekering, geeft u de meldcode van uw auto door aan de verzekeraar (zie kentekenbewijs). En vergeet niet de huidige autoverzekering op te zeggen als u een nieuwe autoverzekering afsluit.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

 • Cadeauwinkel