Doen

Parkeren – ‘n eitje

parkeren, park & reis, parkeerapp, auto
Parkeren in de binnensteden is geen sinecure: het is niet zelden een grote zoektocht en de parkeertarieven rijzen de pan uit. In de afgelopen vijf jaar verhoogde 80% van de gemeenten hun maximumparkeertarieven, blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie Detailhandel Nederland. Een aantal tips om op de kosten te besparen.

Parkeren per minuut

  • Zoek vóór vertrek online uit waar goedkope parkeergebieden liggen. Via Google, of via bijvoorbeeld  prettigparkeren (let op: op drukke dagen, zoals zaterdag, kunnen de tarieven hoger liggen).
  • Betaal enkel voor de gebruikte minuten via parkeerapps zoals Parkmobile, Park-Line, SMSparking of Yellowbrick. Installeer de app, parkeer uw auto, vul het nummer van de parkeerplaats in en start de service. Voordat u weer vertrekt stopt u de minutenteller weer. Mocht de dienst haperen, wacht dan niet tot die weer werkt, maar neem direct contact op met de aanbieder van de app. De kosten van het gebruik van de parkeer-app liggen rond de 20 tot 40 eurocent per transactie. Die worden, samen met de parkeerkosten, maandelijks van de bankrekening afgeschreven. Wie vaker met de app parkeert is voordeliger uit met een maandabonnement. Dan worden er geen transactiekosten meer gerekend.
  • ParkBee-parkeergarages. Deze worden overdag gebruikt door bedrijven, maar in de avonduren of het weekeinde (betaald) opengesteld voor particulieren. Volgens ParkBee zijn automobilisten vaak de helft goedkoper uit dan op straat of bij andere commerciële garages. Een eigen smartphone-app heeft Parkbee niet. Deze garages zijn alleen te vinden met de app van Parkmobile of Park-Line.

Park & ride

  • Parkeren aan de rand van de stad blijft een van de goedkoopste oplossingen. Gemeenten hebben in de afgelopen jaren veel garages bijgebouwd om de parkeerdruk in het centrum te verlichten. Sommige daarvan zijn Parkeer + Reis (P&R)-garages in de buurt van openbaar vervoer. Soms zijn ze zelfs gratis. Bij het Olympisch Stadion in Amsterdam is 24 uur parkeren mogelijk voor 1 euro. Andere garages geven voor een klein bedrag een buskaartje mee naar het centrum, zoals bij de De Uithof in Utrecht. In andere steden, zoals Leiden, rijden er gratis shuttlebussen heen en weer tussen de parkeerplaats en de binnenstad.
  • Er zijn ook Parkeer en Fiets (P&F)-garages. In bijvoorbeeld Leeuwarden en Maastricht kunnen parkeerders een fiets huren om naar de binnenstad te rijden.

 

bron: Elsevier

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel