Proeven

10 hardnekkige mythes over wijn

wijn, mythe, smaak
Er zijn talloze regels die we zouden moeten volgen als we een goede wijn willen uitkiezen. We geloven ze blind, maar dat is echt onnodig. Weinig smaakt zo lekker als een wijn die past bij onze persoonlijke smaak. Welke mythes kunt u terzijde schuiven en gewoon afgaan op wat u lekker vindt?

1. Een dure wijn is een goede wijn

Dit is niet altijd waar. Veel mensen denken dat de kwaliteit beter wordt naarmate de prijs hoger ligt. Goede wijnhuizen leveren vaak betaalbare wijnen die in geen enkel opzicht minder zijn de duurdere soorten.

2. Wijn kan slechts van één druivensoort worden gemaakt

Nee, sommige wijnen smaken juist lekkerder omdat ze van meerdere variëteiten druiven zijn gemaakt.

3. Een nepwijn kun je herkennen aan de schroefdop

Een andere mythe is dat een schroefdop duidt op een wijn die niet deugt, die is nagmaakt. Maar schroefdoppen worden gebruikt om twee – goede – redenen: ze verlagen de productiekosten en ze voorkomen, anders dan kurk, dat er bacteriën bij de wijn kunnen komen. En ze maken het openen stukken gemakkelijker.

4. AOC staat voor kwaliteit

Veel mensen denken bij Franse wijnen , als er maar ‘Appellation d’Origine Contrôlée’ (AOC) op staat dan zit het met de kwaliteit wel goed. Het geeft enkel aan dat de herkomst van de wijn is gecontroleerd. Als er op het etiket staat dat de wijn uit gebied A komt, dan komt-ie niet uit gebied B.

5. Halfzoete wijnen zijn ook goed

Sommige wijnproducenten beweren dat halfzoete wijnen van dezelfde kwaliteit zijn als droge en halfdroge wijnen. In werkelijkheid worden ze gezoet met suker om de geringe smaakkwaliteit te verbloemen.

6. Rode wijn drink je bij vlees, witte alleen bij vis

Veel mensen menen dat je één soort slechts kunt combineren met één type voedsel, maar waarom zou u zichzelf beperken? Experimenteer en vind nieuwe combinaties!

7. Bontgekleurde etiketten worden voor goede wijnen gebruikt

Door grote concurrentie wordt veel uitgeprobeerd om wijnen te laten opvallen, zodat ze sneller worden gekocht. Het etiket maakt een belangrijk deel uit van de marketing, maar geeft weinig prijs over de kwaliteit in de fles.

8. Droesem duidt op slechte wijn

Velen zijn ervan overtuigd dat bezinksel betekent dat er kleurstoffen aan de wijn zijn toegevoegd. In feite betekent iets troebele enkel dat wijn niet is gefilterd tijdens de productie;

9. Hoe ouder de wijn, hoe beter de kwaliteit

Dit is misschien wel de hardnekkigste mythe. Een heel klein percentage van de wijnen wordt beter met de jaren. Voor de meeste wijnen geldt het omgekeerde.

En dan nog de uitsmijter:

10. Wijn is geen wonderdrank voor een lang en gezond leven

Liefhebbers zullen het niet graag lezen, maar antioxidanten, en dan met name resveratol, in wijn bieden geen uitweg voor de valkuilen van een vetrijk dieet. Rode wijn zou slechte eetgewoonten compenseren, wordt wel beweerd. Want hoe zou anders de zogenaamde Franse paradox te verklaren zijn: ondanks hun vetrijke dieet kennen de Fransen een zeer laag sterftecijfer door hart- en vaatziekten. Maar helaas, resveratrol helpt mensen niet langer te leven, voorkomt geen kanker of hartziekte en heeft geen substantiële invloed op ontstekingen.

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel