Weten

Sneller wifi

wifi, internet, snel
Er is in Nederland vrijwel geen huis meer te vinden zonder draadloos internet. Handig voor het streamen van video en muziek van de computer naar de televisie. Voor smart TV’s die zijn voorzien van apps voor Netflix, NPO Gemist en Youtube. Voor het opladen van de telefoon en tablet. Handig, maar dan moet de internetverbinding wel snel genoeg zijn. Hier een aantal tips & tricks voor een snellere wifi-verbinding.

Type huis

Een oud huis met dunne muren en houten plafonds is vele malen gemakkelijker voor goed draadloos internet dan een nieuwbouwhuis met gewapend beton. Ook huizen met meerdere verdiepingen, vooral nieuwbouwhuizen, hebben vaak problemen om het signaal naar boven door te sturen als het modem/de router in de meterkast staat. (Een modem zorgt er voor dat het binnenkomende signaal van uw provider omgezet wordt naar een bruikbaar signaal voor alle apparaten. De router verdeelt dat signaal vervolgens zodat de aanwezige computers, tablets en telefoons met elkaar kunnen communiceren. Tegenwoordig krijgt u bij het internetabonnement een kastje dat beide kan. Dit modem kan dus ook draadloos het internetsignaal uitzenden.)

Signaal verbeteren

Zet het modem zo in de woonkamer dat het signaal vrij kan uitzenden. Koop een losse router met antennes achterop en zet die op een andere verdieping neer. Verbind deze dan bedraad met het modem. Die router straalt dan zowel naar boven als beneden uit.

Via zogenaamde mesh-netwerken zijn kleine satellietstationnetjes aan te sluiten. Het zijn kleine ontvangers die met elkaar in verbinding staan en op die manier het signaal naar elkaar versterken. Routerfabrikanten komen steeds vaker met zo’n mesh-netwerk.

Of koop een wifi-repeater. Wifi-repeaters of signaalversterkers sturen het signaal door van de router naar een ander punt in het huis. Meestal hebben wifi-repeaters een bereik tussen de tien en vijftien meter.

Niet vergeten: fabrikanten sturen regelmatig updates voor hun routers. Daarmee kan de software worden geüpdatet waardoor de router beter kan presteren.

Verander het wifi-kanaal en wifi-frequentie

De meeste routers staan ingesteld op een standaard signaal voor draadloos internet. Als iedereen in de buurt op hetzelfde kanaal internet, dan ben je elkaar aan het storen en zult u dat merken in uw eigen verbinding. Zoek op uw smartphone in de app store op ‘wikiscanner’ of ‘wifi-analyser’. Zo’n app scant de buurt en kijkt welk kanaal rustig is. Pas het kanaal daarop aan.

Wifi-signalen worden uitgezonden in gigahertz (2,4 GHz of 5 GHz). Hoe hoger de frequentie, hoe minder makkelijk het signaal door muren kan. 5 GHz is wel het snelst, maar kan minder makkelijk door dikke muren. Dan is het beter 2,4 GHz te selecteren als u in andere kamers geen signaal wilt. Dure routers kunnen beide signalen uitzenden, de goedkopere routers hebben vaak alleen 2,4 GHz.

Beveilig het netwerk

Als u uw eigen draadloze netwerk niet beveiligt kan de hele buurt meeliften op uw internet. Dat zie je al heel snel terug in de snelheid.

Overweeg internet via het stopcontact

Plug een powerline-adapter (kastje) in het stopcontact. Daar plugt u vervolgens een internetkabel in. Op bijvoorbeeld de zolder stopt u de ontvanger eveneens in het stopcontact. Dit soort powerline adapters werken heel makkelijk, maar heeft als nadeel dat het een nieuw draadloos netwerk creëert. Powerline adapters werken niet goed in oude huizen in verband met de bekabeling, maar wel in nieuwe huizen.

Of via de kabel

Als u bijvoorbeeld via een draadloze verbinding Netflix aan het kijken bent op uw Smart TV en de app is constant aan het bufferen, dan weet u dat dat komt door een haperende draadloze verbinding. U kunt dan beter voor de kabel kiezen. De snelheid blijft dan constant en u heeft minder last van spontaan traag internet.

 

bron: Radar

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel