Voelen

Win a few, lose a few

piek, leeftijd
‘Hoe ouder, hoe mooier’, of ‘ hoe ouder, hoe gekker’. Het is maar hoe je er tegen aan kijkt. Er lijkt in elk geval een optimale leeftijd te zijn voor van alles. Voor een optimale botmassa moet je toch echt jong zijn, maar een van de echt prettige zaken, de piekleeftijd voor het psychologisch welzijn, ligt dan weer veel later. Business Insider stelde op basis van veel onderzoek* een infografic samen van de ‘piekleeftijden’. Nu zou deze wetenschap niemand moeten beperken – er zijn schaakkampioenen van 16 en van 50 jaar oud. Marathons kun je toch op hoge leeftijd lopen. Het vermogen om met nieuwe techniek om te gaan is ook zeker niet aan leeftijd gebonden (al denken veel van wel). Maar algemene piekleeftijden bestaan, zeker op het gebied van gezondheid.

infographic, piekleeftijd

*) Sommige informatiebronnen van Business Insider zijn weinig serieus, zoals de niet-representatieve Okcupid-enquête die wordt gebruikt om de piekleeftijd voor aantrekkelijkheid te bepalen. Maar de meeste gegevens zijn gebaseerd op wetenschappelijke studies, zoals de bekende leefstijl-tevredenheidsstudie van de Londen School of Economics uit 2013. Veel van de statistieken komen uit een MIT-onderzoek naar de relatie tussen cognitieve functies en veroudering (2015).

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel