Weten

Laat geen pensioen liggen

pensioen, vermogen
Pensioenfondsen hebben een vermogen aan ‘vergeten’ pensioenen op de plank liggen. Het is geld dat mensen ooit aan pensioen hebben opgebouwd, maar waar ze om wat voor reden dan ook geen aanspraak op hebben gemaakt. Volgens het AD gaat het om een totaalbedrag van 350 miljoen euro, dat toebehoort aan een groep van ongeveer honderdduizend personen. Het zou vooral gaan om mensen die een paar jaar pensioen hebben opgebouwd en toen naar het buitenland zijn verhuisd. Vaak gaat het om betrekkelijk kleine potjes, maar het is geld waar deelnemers wel recht op hebben en dat nergens anders voor kan worden gebruikt.

Pensioenfondsen zoeken volgens het AD actief naar de personen aan wie het geld toebehoort. Ze zeggen het als een eretaak te beschouwen dat het geld terechtkomt bij degenen die er recht op hebben.

Zo zet Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) verschillende middelen in om pensioendeelnemers op te sporen, waaronder Facebook en online onderzoek. Ook benadert het fonds bijvoorbeeld de huidige bewoners op het voormalige adres van de deelnemer om te vragen of zij weten waar de oude bewoner nu te vinden is.

De fondsen sporen elk jaar een paar duizend mensen op die nog recht hebben op een uitkering, maar de zoektocht wordt steeds lastiger. Vooral mensen die pensioen hebben opgebouwd in de jaren zestig en zeventig zijn moeilijk terug te vinden, omdat er toen nog geen burgerservicenummers bestonden.

De pensioenfondsen benadrukken dat nabestaanden het geld kunnen claimen als de rechthebbende overleden is.

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel