Doen

Opgeruimd staat netjes: tips voor een opgeruimder huis (en hoofd)

opruimen
(blog)

Natuurlijk heb ik alle spullen nodig die in huis zijn. Dat is immers een goed excuus om losse veters, oude handdoeken met gaten, stukjes behang, lege doosjes en allerlei andere meuk te bewaren. Maar een opgeruimd huis zorgt ook voor een opgeruimd hoofd. Zeggen ze. En omdat mijn hoofd wat vol zit neem ik me voor om komende weken orde in de chaos aan te brengen.

Wat ik zo uit mijn hoofd gezegd absoluut kan weggooien:

Kleding
Oude of nieuwere kleding. In ieder geval alle kleding die nu in een kast ligt met het label ‘tijdelijk te klein’, ‘moet nog worden gerepareerd’ of ‘komt vast nog wel eens in de mode’.  Yep. Ooit.

Linnengoed
Ja. Handdoeken met gaten. Die heb ik. Ze liggen onderop de stapel, want wie weet kunnen ze ooit nog dienen als poetsdoek. Dat geldt ook voor de tweepersoons dekbedovertrekken (we hebben ieder een eenpersoonsdekbed), de tweepersoons onderlakens (eigen eenpersoonsmatras) en theedoeken die bijna niets meer kunnen afdrogen omdat ze zo sleets zijn.

kleding, opruimen

Make-up en douchespullen
Laden vol heb ik met crèmes waarmee mijn steeds dieper wordende rimpels in een oogwenk worden opgevuld. Als ik er aan zou denken om ze ook daadwerkelijk te gebruiken. Nagellak doe ik al jaren niet meer op mijn keurige naturelnagels. O, en hoeveel uitgedroogde mascararollers kun je bewaren. Nou, veel dus.

Gebruiksaanwijzingen
De friteuse gebruik ik al lang niet meer en ook de broodbakmachine staat werkeloos op de plank. De oude computer start waarschijnlijk nooit meer op en de mobiele telefoons hebben tweejaarlijks een opvolger. Ook de televisie, de babyfoon (good old days), de platenspeler en nog wat andere elektrische apparatuur zijn ondertussen vervangen door nieuwere exemplaren of simpelweg niet meer in gebruik. Die gebruiksaanwijzingen in de doos ‘gebruiksaanwijzingen’ kunnen dus ook de deur wel uit. Levert vast een lege doos op.

Lege verpakkingen
Die extra lege doos moet ik dan niet bij de stapel lege verpakkingen leggen die nu in een grote verhuisdoos bij elkaar liggen te wachten op betere tijden. Die krijgen ze. In de recycling. Want de spullen die er in zaten kunnen al lang niet meer worden teruggebracht. ‘Bewaar de verpakking’, krijg je te horen bij aankoop. Maar tien jaar is wat lang.

opruimen, flessen

Handwerk- en knutselspullen
Mijn half afgebreide sjaal waar ik drie winters geleden enthousiast aan begon komt waarschijnlijk nooit af. Net als al die andere hobby’s waarmee ik ooit zo vrolijk startte, maar waarvoor ik uiteindelijk toch geen tijd voor/geen zin meer in blijk te hebben. Hop, naar het buurthuis met al die wol, lege flessen, zakken met knopen en touwtjes, schildersspullen zoals verf en schildersdoeken  (waarom heb ik die gekocht? Ik kan niet eens een poppetje tekenen). Dat scheelt weer een paar kastplanken.

Zakken met zakken
Plastic tasjes kreeg je vroeger bij elke aankoop gratis en voor niets uitgereikt. Nu moet je je eigen boodschappentas meenemen. Beter voor het milieu. Ik heb dan ook een paar – lees veel te veel – mooie, grote shoppers. Maar al die in de loop van de tijd verzamelde plastic tasjes zitten in een grote vuilniszak. Die weer ruimte inneemt in mijn voorraadkast. Weg met die zak met zakken.

Voorraadkast
Goed, dat brengt me bij de voorraadkast. Vol met aankopen die in de reclame waren, die we vast nog eens gebruiken en die zo handig zijn om op voorraad te hebben. Op al die producten staan uiterste houdbaarheidsdata. Ik heb nog niet gekeken, maar ik maak me sterk dat een aantal zaken daar al behoorlijk overheen zijn. Oud eten dat dus helaas in de vuilnisbak moet. Jammer. Maar levert wel weer lege(re) planken op.

opruimen, kruiden

Boeken en folders
Voor mijn werk ga ik vaak naar presentaties, bijeenkomsten en beurzen. Wat je daar allemaal meekrijgt aan boeken, folders, informatieblaadjes en ander papierwerk is overweldigend.
Alles ligt keurig op stapeltjes in een kast. Maar de leukste marktjes van 2011 mogen echt naar de oud papiercontainer, net als al die andere leukste, lekkerste en mooiste tijdelijke activiteiten en evenementen. O, en dan pak ik gelijk de tijdschriften mee die op een andere stapel met interessante artikelen en handige tips liggen. Nooit meer iets mee gedaan en dat zal ik ook nooit meer gaan doen.
Opruimplannen genoeg dus. Want een leger huis en leger hoofd lijken me uiterst aanlokkelijk. Nu nog tijd maken om er ook daadwerkelijk aan te beginnen. Tijd. Even kijken waar ik die heb opgeborgen.

© Madeleine van de Wouw – MdW tekst

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel