Voelen

Zet het rhinovirus buiten de deur

verkouden, virus, besmetting
Hoesten, proesten, een zere keel. Er zijn betere reden om nooit meer verkouden te willen zijn. Er liggen echter voortdurend 200 verschillende virussen op te loer. Dat wil zeggen rhinovirussen die verantwoordelijk zijn voor verkoudheid. Het is dus waarschijnlijk stukken eenvoudiger om verkouden te worden dan om te voorkomen dat je aangestoken wordt. Toch zijn er een aantal maatregelen mogelijk die het risico aanzienlijk verminderen.

Was uw handen nadat u op een plek bent geweest waar veel mensen waren of in een ruimte mensen rondliepen die verkouden zijn. Dat werkt echt. Uit onderzoek gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Preventive Medicine bleek dat het aantal gevallen van verkoudheid en griep onder mariniers in een trainingscentrum bijna gehalveerd werd op het moment dat hen werd opgedragen hun handen vaker te wassen.

De bestaande theorie over verkoudheid stelt dat virussen die verkoudheid veroorzaken door de lucht werden verspreid, gedragen door kleine druppels vocht die vervolgens door anderen worden ingeademd. Dit is zeker de manier waarop een virus wordt overgedragen, maar experts denken nu dat veel of zelfs de meeste verkoudheden via de handen doorgegeven worden.

“Een virus kan zo’n 3 uur overleven”

Raak uw neus en ogen niet aan, tenzij dat echt niet anders kan. We doen dit onbewust allemaal, ettelijke keren per dag. Zodra het virus op uw hand zit, is het een fluitje van een cent om via bijvoorbeeld traanvocht over te brengen naar de slijmvliezen, waarna de verdere verspreiding al te gemakkelijk is.

Als iemand hoest of niest kunnen 40.000 geïnfecteerde druppels tot zo’n 9 (!) meter ver worden verspreid. Een virus kan zo’n 3 uur overleven in druppels die op een object terecht komen. Druppels worden afgezet op voorwerpen waar het virus gedurende maximaal drie uur kan overleven. Raakt u in die periode een handgreep, leuning, lichtschakelaar of kopje aan, is het kwaad geschied. We ‘ontvangen’ vaak een verkoudheid van mensen die we nog nooit hebben ontmoet. Maar ook iemand de hand schudden die een tijdje daarvoor heeft geniest, valt in deze categorie.

Onze oma’s hadden gelijk: je moet je warm inpakken. In een experiment bij het ‘Koude-Centrum’ van de universiteit van Cardiff staken 90 vrijwilligers hun voeten 20 minuten in koud water en de uitkomst was verrassend: Bijna een derde ontwikkelde binnen 5 dagen een verkoudheid. Bij degenen die was gevraagd om hun voeten in een lege kom te zetten was dat 9 procent.
Het centrum onderzocht ook de invloed van de kou op de snelheid waarmee virussen zich vermenigvuldigen. Dat doen ze vaak in de neus en ze doen dat sneller bij lagere temperaturen. Vergeet bij het inpakken uw neus dus niet…

Wandel om uw immuunsysteem te stimuleren: zelfs op een koude dag helpt dat nog steeds. Een studie van David Nieman aan de Appalachian State University in North Carolina onderzocht over een periode van 12 weken de besmettingskans onder een groep vrouwen tussen de 65 en 84 jaar. Wie vijf tot vijf keer per week tussen 30 en 40 minuten buiten loopt, halveert risico op een verkoudheid.

“Vergeet bij het inpakken uw neus dus niet…”

Ouder worden heeft een voordeel. Na de leeftijd van 50 jaar is de gemiddelde persoon jaarlijks 1 tot 2 maal verkouden, 20-jarigen 2 tot 3 keer en kleine kinderen nog veel meer. Na verloop van tijd ‘leert’ het immuunsysteem om te gaan met een breed scala van virussen. Daarbij moet wel worden gezegd dat ouderen over het algemeen minder tijd doorbrengen met kinderen, die, zoals gezegd, de belangrijkste bron zijn van verkoudheidsvirussen.

Sommige neussprays creëren een licht zure omgeving, waar virussen niet van houden. Ze pakken het virus in, zodat deze zich niet aan de binnenkant van de neus kan vestigen. Ook stimuleren ze de vochtafscheiding, waardoor een virus als het ware wordt weggewassen. Het gebruik van een degelijke spray zou de kans op verkoudheid halveren.

“Vitamine C doet het overigens ook niet veel beter”

Ontspan. Dat kan makkelijker gezegd zijn dan gedaan, maar het lijkt echt te helpen. Onderzoekers aan de Universiteit van Pittsburgh vroegen 276 gezonde vrijwilligers over de mate van stress in hun leven en onderzochten vervolgens de aanwezigheid van verkoudheidsvirussen. Degenen die chronische stress hadden gerapporteerd (vooral persoonlijke problemen met vrienden of familieleden) waren meer dan tweemaal zo geneigd om verkouden te worden. Het lijkt erop dat chronische stress het immuunsysteem beïnvloedt, waardoor mensen minder resistent zijn tegen infectie.

Verspil geen geld aan Echinacea. In een studie aan de Universiteit van Virginia School of Medicine, VS, werden aan vrijwilligers meerdere dagen Echinacea of een placebo toegediend en vervolgens kregen ze een dosis verkoudheidsvirus. Echinacea bleek geen effect te hebben op de kans op een verkoudheid noch op de ernst ervan. Vitamine C doet het overigens ook niet veel beter. Wetenschappers van het Australisch Nationaal Centrum voor Epidemiologie en Volksgezondheid vergeleek 55 studies over vitamine C en verkoudheid. Zij concludeerden dat de meeste mensen die regelmatig vitamine C nemen niet minder kans lopen om verkouden te worden. Het had echter wel een merkbaar positief effect op marathonloperen, skiërs en soldaten die werden blootgesteld aan extreme omstandigheden.

Onbeperkt Tijdschriften lezen

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel
  • Samoon NL 300x250