Voelen

Kom maar door met die tattoo


Onderzoekers van Harvard in de VS hebben slimme tatoeage-inkt ontwikkeld die van kleur kan veranderen om aan te geven hoe het met je gezondheid zit. Zo’n tattoo kan bijvoorbeeld een sporter aangeven dat hij uitgedroogd is, of iemand met diabetes melden dat zijn of haar bloedsuikerspiegel aan het stijgen is.

Het is ontwikkeld door twee postdoctorale studenten in samenwerking met onderzoekers van MIT. Deze nieuwe biosensoren, die in de huid worden aangebracht via traditionele tattoo-technieken, gaan nog een stap verder dan de huidige wearables, zeker omdat ze geen batterij of onderhoud nodig hebben.

Kleurverandering

De tattoos veranderen van kleur aan de hand van de chemie van het lichaam, die net zoals iemands bloed te ‘lezen’ is. De eerste testen met de inkt laten de kleur van blauw naar bruin veranderen naarmate de glucose in het lichaam stijgt en een groene inkt kan laten zien hoe het zit met de uitdroging door er blauw licht op te schijnen.
Er moeten natuurlijk nog meer toepassingen bedacht en ontwikkeld worden, maar er is ook nog een ander probleem dat opgelost moet worden: vervaging. Net zoals ‘normale’ tattoos vervaagt de bio-inkt en daar moet nog iets op bedacht worden.

Ethiek

Ook de ethische discussie die dit project ongetwijfeld zal opwekken zien de onderzoekers graag tegemoet. ‘We willen niet alleen biotechnici stimuleren om dit verder te onderzoeken, maar we zijn ook benieuwd naar de reacties van het publiek. Niet iedereen zal het een goed idee vinden om medische gegevens in het zicht te hebben, dus ook daar moeten we over praten’, zo zegt onderzoeker Ali Yetisen.

Een oplossing voor dat probleem zou onzichtbare inkt kunnen zijn, die je alleen onder speciaal licht (dat bijvoorbeeld uit een smartphone zou kunnen komen) kunt zien. Zo loop je in elk geval niet te koop met je medische gegevens.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel