Horen

Leg de lat een stukje lager

de botton, school, life, filosofie, verwachtingen
We zijn veel te optimistisch tegenwoordig. En doordat ons verteld wordt dat we de nieuwe Bill Gates kunnen zijn, verwachten we ook heel veel van onszelf. Dat laat enkel ruimte over voor teleurstelling, vindt filosoof Alain de Botton. ‘We leven in een tijd van zelfhulpboeken. Daarin wordt ons verteld dat iedereen met een laptop en een garage de nieuwe Bill Gates kan worden’, zegt De Botton.

Te hoge verwachtingen

Onze verwachtingen van onszelf zijn veel te hoog geworden. ‘Het is helemaal niet waar dat iedereen de nieuwe Bill Gates kan zijn. Dat is hartstikke moeilijk. De kans dat je faalt is vele malen groter, en dat neem je jezelf dan ook nog kwalijk. Want in een tijd van succes is het je eigen schuld als je faalt.’

De oplossing volgens de filosoof: word meester van pessimisme. Verwacht veel minder van jezelf en de omgeving, dan wordt de teleurstelling ook veel minder.

Hij legt zijn stelling met de nodige ironie en humor uit in een lezing voor The School of Life:

Meer over The School of Life

Lees De Botton:

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel