Voelen

Hoe ouder, hoe beter

relax, gezond, zon

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn, zo luidt het bekende cliché. Toch zijn er wel de nodige voordelen aan ouderdom: van de besluitvorming tot migraine, dat zijn maar een paar van de zaken die verbeteren naarmate we ouder worden. Ook iets als het vertrouwen dat we in ons lijf stellen groeit met de leeftijd.

Besluitvaardigheid

Ouderen kunnen, als zij een moeilijke beslissing moeten nemen, veel beter de voor- en nadelen van elke optie op lange termijn afwegen, aldus een studie gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science. Naarmate we ouder worden, zijn we minder geneigd om impulsief te zijn, en hebben we meer gelegenheid om onze prefrontale cortex te gebruiken – de gebieden van de hersenen waar meer rationeel, bewust denken wordt aangestuurd, zeggen de onderzoekers. En we profiteren – eindelijk – van de ervaring die we hebben opgedaan.

Vertrouwen

Vrouwen tussen de 24 en 34 jaar oud blijken zich in badkleding zich het minst op hun gemak te voelen. Degenen die ouder zijn dan 65 voelen zich daarentegen het meest zelfverzekerd. Het is niet verrassend dat deze groep waarschijnlijk ook zegt dat ze ‘belangrijker dingen hebben om zich zorgen te maken’ dan het bereiken van een ‘killer body’. Het lijkt er dus op dat onze kijk op dingen ook verbetert met de leeftijd …

Allergieën

U kunt natuurlijk op elke leeftijd alsnog allerlei allergieën ontwikkelen, maar het lijkt erop dat hooikoorts-symptomen meestal minder worden.

Empathie

Denk je dat jonge mensen tegenwoordig niet zo begripvol zijn ten opzichte van anderen als wij dat ooit waren? Dat zou goed kunnen. Een studie van de universiteit van Michigan concludeerde dat studenten 40 procent minder empathisch zijn dan die van 30 jaar geleden. De hedendaagse studenten stemmen bijvoorbeeld minder in met een uitspraak als: ‘Ik probeer mijn vrienden beter te begrijpen door mij te voorstellen hoe vanuit hun gezichtspunt is.’

“En we profiteren – eindelijk – van de ervaring die we hebben opgedaan”

Risico op sommige kankers

Hoewel het risico op kanker – inclusief de meest voorkomende soorten – met de leeftijd toeneemt, komen sommige meer voor bij jongere mensen. Voorbeelden daarvan zijn baarmoederhalskanker – meer dan de helft van de gevallen komt voor onder vrouwen jonger dan 45 jaar – en zaadbalkanker – bijna de helft van deze gevallen wordt bij mannen onder de 35 jaar vastgesteld (bron: Cancer Research UK).

Migraine

Deze ernstige vorm van hoofdpijn komt het meest voor in de leeftijd tussen de 30 en 40 jaar. De migraine vermindert naarmate we de leeftijd van 50 a 60 bereiken. Bij ongeveer 40% van de mensen die hieraan lijden verdwijnen de aanvallen zelfs geheel na het 65ste levensjaar, volgens The Migraine Trust.

Slaap
De subjectief ervaren slaapkwaliteit – hoe goed u zich voelt nadat u geslapen heeft en de gepercipieerde invloed op uw gezondheid – lijkt met leeftijd te verbeteren. Afgezien van een piek in slaap-gerelateerde problemen tijdens de middelbare leeftijd, verbeteren de kans op een goede nachtrust naarmate we ouder worden. Tachtigers rapporteren de beste slaapkwaliteit.

“Hoe ouder, hoe veerkrachtiger”

Kans op het ontwikkelen van PDS

Prikkelbare darm syndroom (PDS) komt het meest voor tussen het 20ste en 45ste levensjaar. Het komt twee keer zo veel voor bij vrouwen dan bij mannen en sommige onderzoekers menen dat er een relatie kan bestaan met veranderende hormonen tijdens de menstruatiecyclus, reden waarom het risico afneemt na de menopauze.

Seks

Bijna tweederde van de oudere vrouwen zijn tevreden over hun seksleven, hoewel slechts een op de vijf een groot libido heeft, aldus een onderzoek van de Universiteit van San Diego. Voor velen van ons wordt intimiteit belangrijker dan de seks zelf, zo lijkt het. 67 procent van degenen die seksueel actief zijn, zeggen echter dat ze ‘meestal’ of ‘altijd’ een orgasme bereiken.

Stress en angst

Hoe ouder, hoe minder angstig en gestrest we over het algemeen worden. In een studie, gepubliceerd in het Journal of Clinical Psychiatry, analyseerden onderzoekers de geestelijke gezondheidsdata van 1.546 Amerikaanse volwassenen tussen 21 en 99 jaar oud. Terwijl de twintigers en dertigers de hoogste niveaus van depressie, angst en stress rapporteerden, waren de negentigers het meest tevreden. Hoe ouder, hoe meer veerkracht je ontwikkelt tegen de spanningen en problemen in het leven.

 

Bron: Saga

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel