Doen

10 bestemmingen voor uw emmerlijst

Er zijn nog maar weinig plekken op aarde waar nooit mensen zijn geweest en al helemaal weinig plekken waarmee buren en vrienden nog jaloers mee kunnen worden gemaakt. We doen een poging. Tien bijzondere bestemmingen voor op uw bucketlist, of ‘gewoon’ als eerstvolgende anders-dan-anders vakantie.

1. Bezoek de Blue Nile Gorge in Ethiopië
ethiopieEthiopië is een dynamisch land (en bestemming) in opkomst, met een trotse en oude geschiedenis die terug gaat naar de wortels van de mensheid zelf.
Fysieke overblijfselen zoals kloosters en kerken herinneren Ethiopië’s verleden, en die verhalen over de mysteries van de oorsprong van de mens. Het land heeft ook nog eens natuurlijke schatten van de eerste categorie, zoals de Blue Nile kloof en het prachtige Simien National Park, de thuisbasis van de zeer zeldzame Gelada bavianen en de Walia geiten, de laatste komen nog enkel in Ethiopië voor. Van de middeleeuwse stad Lalibela tot de toppen van de Simien-bergen is Ethiopië een prachtig land om te verkennen.

2. De spectaculaire meren van Chili
chiliAls u meent dat het Lake District met het prachtige Windermere en Ullswater naar meer smaakt, dan kunt u in Chili goed terecht. De zuidelijke Chileense havenstad Puerto Montt is goed startpunt voor een merengebied dat de monden doet openvallen. Deze Zuid-Amerikaanse meren zijn van een ongekende schoonheid op Andes-schaal, een heel divers natuurgebied met sneeuwbedekte vulkaantoppen, stille meren en weelderige, ongerepte bossen.


3. Spot lama’s in Peru

peru, lamaDe geheimzinnige ruïnes van Machu Picchu onder de mistige, eenzame bergtoppen in de Peruaanse Andes hebben een mysterieuze aantrekkingskracht voor stromen bezoekers. Minder bekend is het dierenleven rond Machu Picchu met haar lama’s en hun kleinere bergvariant, de alpaca’s. Deze wollige wezens trekken zich weinig aan van de drukte om hen heen en blijven onverstoorbaar hun gras eten. Deze combinatie van cultuur en natuur vormt het enigma van Peru.

4. Zie het Noorderlicht
noorderlicht, auroraDit spectaculaire verschijnsel doet vertrouwd aan, omdat we het regelmatig op film of foto’s zien, maar dit in werkelijkheid zien is toch een andere ervaring. Een van de beste uitgangspunten voor het zien van deze fabelachtige lichtshow is een overnachting in Alta, in Noord-Noorwegen. Deze stad staat bekend als de ‘Stad van het Noorderlicht’. Van hieruit kunt u een excursie maken, met grote kans om de betoverende aurora borealis te spotten. En als u daar toch bent, proef dan ook de sfeer van het bruisende vissersdorp Kålvag. Heeft u nog energie over, dan is een rit met een hondenslee een aanrader, gevolgd door nog een overnachting onder de Noordpoolhemel in een kleine ‘sleeping pod’, een soort transparante iglo, om nog eens het Noorderlicht te bewonderen.

5. Ga wandelen in Australië
kuranda, australieEen reis naar Australië staat op de verlanglijst van velen, maar is ook letterlijk een verweg-bestemming. Als u toch die droom waarmaakt en eenmaal de uitgestrektheid van dit ‘Rode continent’ heeft verkend, waar moet u dan heen als u iets anders wilt zien dan de al platgetreden paden waar iedereen overheen gaat? Het uiterste noorden met het subtropisch regenwoud van Queensland en de Cairns regio is zo’n plek. Bezoek bijvoorbeeld het unieke bergdorp Kuranda, dat ook op een bijzondere manier te bereiken is met de historische Kuranda Scenic Railway of de Skyrail Forest Cableway.

6. Beleef het ultiem eilandgevoel op St. Helena
st.helena, reizen
Saint-Helena (Engels: Saint Helena) is een eiland in het zuiden van de Atlantische Oceaan, zo’n 2000 km ten westen van de Afrikaanse kust. De circa 4300 inwoners van St.-Helena noemen zichzelf ‘Saints’. Lange tijd was het eiland slechts per pakketboot over zee bereikbaar, na een reis van vijf dagen uit Kaapstad. Sinds oktober 2017 heeft het een luchthaven en kan er wekelijks vanuit Zuid-Afrika naar toe worden gevlogen, tenminste als de soms harde oceaanwind een landing toestaat. St.-Helena is vooral bekend doordat Napoleon Bonaparte er de laatste jaren van zijn leven in ballingschap heeft doorgebracht.

7. Volg de Zijderoute
Een weg die toeristisch niet zo bekend is, is de fabelachtige Grote Zijderoute, die door de geschiedenis loopt als een route waarover en waarlangs handel, migratie en beschavingen trokken. En die eeuwenlang oost met west verbond en omgekeerd. Reis naar Oezbekistan om steden te verkennen die voor vroegere generaties in mysterie bleven gehuld, waaronder het middeleeuwse Bukhara, Khiva, Samarkand en Tasjkent. Onderweg komt u langs bezienswaardigheden in de exotische stadsgezichten van Centraal-Azië, zoals torenhoge minaretten, blinkende turkooisblauwe koepels en sierlijke bogen. Oezbekistan is een genot voor reizigers die eeuwenoude monumenten, moskeeën en mausoleums willen zien.

8. Zing mee op het Verona Opera Festival
verona, operaEr is opera, en er is grand opera en dat is Verona. Als u van opera houdt, dan is het jaarlijkse Verona-festival een must-see. De beroemde Arena di Verona, het Romeinse amfitheater van de eerste eeuw aan de Piazza Bra, is de uitgelezen plek voor dit spektakel. Het biedt de top van de meest internationaal gerenommeerde vertegenwoordigers van het genre, met top-operawerken zoals die van Verdi en Puccini. Een unieke plek om u te onderdompelen in de mooiste muziek en spektakel.

9. Bevaar de Zweedse kanalen
swedenReizen door de vele kanalen in Zweden biedt een ander, nieuw perspectief op dit populaire land dat je zou missen als je je enkel beperkt tot een bezoek aan de fraaie steden. Een manier om dit te doen een vaartocht over het Götakanaal dat loopt van Sjötorp aan de oostelijk oever van het Vänermeer via het Vättermeer tot aan Söderköping aan de Oostzee. Het kanaal heeft een lengte van 190 kilometer met 58 sluizen, 47 bruggen en een niveauverschil van 91,8 meter. Degenen die van varen houden zullen genieten van indrukwekkende watervallen en de getrapte sluizen onderweg. Als u voor varen op z’n Scandinavisch gaat kunt u een reis maken op een historisch schip. Het Götakanal is zonder meer de beroemste vaarweg, maar u kunt ook kiezen uit bijvoorbeeld het Akers kanaal, het Dalslandkanaal, het Hjälmare kanaal of het Södertälje kanal.

10. Wandel door Montenegro
montenegroMontenegro is een van de laatst onontdekte juwelen van Zuid-Europa. In dit kleine land aan de Budva Riviera gaan natuur en de geschiedenis gaan hand in hand. Het is daarom ideaal om al wandelend van de bezienswaardigheden te genieten en onderweg ook nog iets te leren. Het Lovcenas National Park, de historische oude binnenstad van Budva, de uitlopers van de berg Lovcen, de prachtige baai van Kotor en een rustige wandelroute van het dorp Vrmac naar Gornja-Lastva behoren tot aanraders.

(advertentie)

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel