Weten

Alleskunner baking soda

In Nederland niet zo bekend, maar in de rest van de wereld wel: baking soda. Ook wel natriumbicarbonaat, natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, baksoda, dubbel koolzure soda of E500 genoemd. Een wit, kristalvormig poeder dat voor allerlei klusjes gebruikt kan worden, desinfecteert en een duurzame vervanger is voor een hele serie schoonmaakmiddelen. Het is een veilige en milieuvriendelijke manier van reinigen en ontsmetten, in en rondom uw huis, zonder het gebruik van agressieve chemicaliën. Een alleskunner kortom, niet giftig en ook nog eens goedkoop.

Werking

De werking van baking soda ligt in het feit dat het zuren bindt. De zuren worden door die chemische reactie geneutraliseerd. De zuren, die in vuil zitten, die nare geurtjes geven, worden dus niet gemaskeerd, maar echt verwijderd. Bij de reactie van baking soda met zuren komt koolzuur vrij. Dit koolzuur zorgt voor de rijzende werking van baking soda.

Verwarrend

Baking soda is niet hetzelfde als bakpoeder. Bakpoeder bevat wel baking soda, maar er is ook een zuur aan toegevoegd. Baking soda is ook iets anders dan gewone soda (washing soda). Gewone soda bindt twee keer zoveel zuur als baking soda en is daardoor een sterkere base. Het is zelfs bijtend en is dus niet bruikbaar als baking soda.
baking soda
Een lijst met mogelijke toepassingen van baking soda. Doe er uw voordeel mee!

In de keuken
Rijsmiddel: Voeg het aan het beslag toe, samen met iets zuurs (karnemelk, yoghurt, citroen bv).
Ovenreiniger: Strooi baking soda op de bodem van de oven, spuit het nat met een plantenspuit met water om de soda vochtig te maken en laat het een nacht weken. In de ochtend kunt u de baking soda verwijderen en de oven schoonmaken.
Magnetronreiniger: Doe wat baking soda op een schoon vochtig sponsje en reinig de magnetron aan buiten en binnenkant. Goed napoetsen met een vochtige doek.
Afwas: Voeg twee flinke eetlepels toe aan het gewone afwaswater met afwasmiddel. Vet en etensresten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Voorweken in het afwaswater bij extra hardnekkige vlekken. Thee en koffieresten laten zich ook verwijderen met een mengsel van water en baking soda.
Wassen van groente en fruit: ontdoe fruit en groente van vuil en bestrijdingsmiddelen in een bak met water en een paar eetlepels baking soda. Goed afspoelen.

Schoonmaken
Zilverpoets: Meng 1 deel water met drie delen baking soda en poets het zilver met een doek of spons. Daarna goed afspoelen en drogen.
Vloerreiniger: voor het verwijderen van vlekken en viezigheid van de vloer mengt u een half kopje baking soda in een emmer warm water. Nareinigen met schoon water. (Niet geschikt voor vloeren die in de was zijn gezet)
Wasmiddelversterker: vervang de helft van het reguliere wasmiddel door een half kopje baking soda. De kleren worden schoner, frisser en helderder.
Vlekkenmiddel: Smeer een pasta van baking soda met water op de vlek, laat even weken en was vervolgens zoals gewoonlijk.
Autoshampoo: Los een kwart kopje baking soda op in een liter warm water en gebruik een zachte doek of spons om hiermee alle onderdelen van de auto te reinigen. Strooi wat baking soda op een vochtige spons voor hardnekkiger vlekken. schoonmaken, baking soda
Geurvreter: Zet een bakje met baking soda in de koelkast. Strooi baking soda op de bodem van een vuilnisbak. Strooi op een snijplank, schrob en spoel af. Gooi een half kopje baking soda in de afvoer van badkamer of keuken. Strooi baking soda in de vaatwasser voor het wassen. Strooi ruim over het tapijt en laat het een nachtje liggen om het ’s ochtends op te zuigen. Bestrooi de bodem van de kattenbak. Strooi wat baking soda in (sport)schoenen als u ze niet gebruikt. Overal verdwijnen de ongewenste geurtjes.
Matrasverfrisser: Bestrooi het matras met een dunne laag baking soda en laat het zo een paar uur liggen. Daarna kunt u het poeder met een stofzuiger verwijderen.
WC-reiniger: Strooi een kopje baking soda in het toilet en giet daaroverheen 1 kopje azijn. Laat het 10 minuten bruisen en maak het toilet dan met een borstel schoon.
Luchtverfrisser: Houd de kamer fris met een bakje baking soda met potpourri.
Ontstopper: Zorg er voor dat de afvoeren niet verstoppen door er wekelijks vier eetlepels baking soda in the gooien. Doorspoelen met heet water.

Gezondheid
Maagzuurremmer: Los een halve theelepel baking soda op in een half glas water en neem dit iedere twee uur. Lees voor gebruik de aanwijzingen op de verpakking.
Anti-jeuk: Gestoken door een insect? Meng baking soda met water tot een zalf en wrijf dit mengsel over de steek om jeuk te verminderen. Als u last heeft van een jeuk, kunt u baking soda na het baden op een handdoekdroge huid wrijven.
Tegen misselijkheid: Los een halve eetlepel baking soda op in een kopje warm water en drink dit. Niet geschikt voor zwangeren door het hoge zoutgehalte!
Aftersun: Een verbrande huid wordt verzacht door de huid met een plantenspuit, gevuld met koud water en twee eetlepels baking soda, te bevochtigen.
Tegen droge ellebogen: Meng het sap van een citroen met baking soda tot een pasta. Wrijf het op de ellebogen en laat het een kwartiertje intrekken. Verwijder met water en behandel de ellebogen na met vaseline.
Tegen wratten: Strooi een dikke laag baking soda op de wrat en druppel er wat azijn op. Doe dit ’s ochtends en ’s avonds tot de wrat verdwenen is.
Tegen kiespijn: Dip een vochtig wattenstaafje in de baking soda en wrijf over de pijnlijke tand en tandvlees, totdat de pijn wat wegtrekt.
Tegen keelpijn: Verzacht de keel door te gorgelen met een mix van een halve theelepel baking soda, een halve theelepel zout en een halve kopje warm water.

Persoonlijke verzorging
Mondwater: Meng een theelepel baking soda in een half glas water, spoel en spuug uit. De geuren worden niet gemaskeerd, maar geneutraliseerd.
Handzeep: Uw handen worden schoon en zacht als u 3 delen baking soda mengt met 1 deel water of zachte vloeibare zeep en daarmee uw handen wast.
Deodorant: Wrijf wat baking soda onder uw armen om geuren te neutraliseren.
Gezichts- en lichaamsscrub: Meng 3 eetlepels baking soda met 1 eetlepel water. Wrijf het zachtjes met cirkelvormige bewegingen over de huid om dode huidcellen te verwijderen. Afspoelen met water. Voor iedere dag. Ook voor het verminderen van mee-eters.
Shampoo: Los wat baking soda op in handwarm water, laat het even laten intrekken, en spoel het uit. Was daarna uw haar met shampoo. De baking soda verwijdert alle resten van styling producten.
Voetenbadje: Los 3 eetlepels baking soda op in een bak met warm water en laat uw voeten een tijdje weken.baking soda, bad
Badzout: Strooi een kopje (of twee) baking soda in bad voor een zachte huid.

Overig
Brand blusser: Bij beginnende vetbranden (bv frituurpan) helpt het als handen vol baking soda bij de haard van de brand worden gegooid.
Tegen de mieren: Strooi een ononderbroken lijn baking soda.
Tegen gladheid: Strooi baking soda op de stoep. Het is minder agressief dan zout.

Baking soda is verkrijgbaar in de meeste supermarkten, toko’s en drogisterijen.

Nog meer tips

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel