Proeven

Kook als een pro

chef, tips, koken
Zomaar een aantal kook-, bak- en bewaartips & trucs van professionele koks om u te helpen uw gerechten net zo goed te laten smaken. Of nog beter.

Kruiden
Verbeter de smaak van de zwarte peper of komijn door ze in een pan op middelhoog vuur te roosteren tot ze geurig zijn. Maak ze daarna fijn in een vijzel. Vervang gemalen zwarte peper door zwarte peperkorrels en de maal ze in een pepermolen. Als u ze zo aan een gerecht toevoegt, krijgt u een veel beter aroma en een betere smaak.

Licht en luchtig deeg
Als u het perfecte deeg wilt bereiden, volg dan deze eenvoudige regel: haal de boter en eieren de avond ervoor uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
Bakt u een cake bestrijk deze, voor hij de oven ingaat, met een beetje melk voor een mooie korst. Zet onder de bakplaat in de oven een bakje water om aanbranden van de cake te voorkomen. Snijd verse cake en ook ander gebak met een warm mes.

Vis met een korstje
Als u vis op de grill wilt bakken, besmeer de vis dan met een laagje mayonaise overheen om een ​​lekkere fijne korst te krijgen. Voeg wat zout toe en bak het dan.
Gebruik minimale hoeveelheden kruiden op de vis. Het is beter om zout te gebruiken. Wanneer de vis klaar is, besprenkel het met citroensap voor het beste resultaat.

Romige aardappelpuree
Voordat u gekookte aardappelen tot puree stampt, moet u ze goed drogen. Als de aardappelen droog zijn, krijgt u de beste romige aardappelpuree. Laat ze na het koken even in een schone, warme (braad)pan staan totdat het ze droog zijn. Zorg dat de temperatuur niet zo hoog is dat ze gaan bakken. (Stamp een paar van de onderste aardappelen fijn en voeg daarna melk toe, dan spat de melk niet). En wist u dat aardappels eerder gaar zijn als u aan het kookwater wat boter toevoegt?

Pompoen schillen
De schil van een pompoen is keihard, maar als u de pompoen ongeveer 5 minuten kookt in een grote pan (helemaal onderdompelen), wordt de schil zacht. Even af laten koelen en dan dun schillen. Overigens is er geen noodzaak om de pompoen te schillen. Tijdens de bereiding wordt de schil net zo zacht als de binnenkant.

Oud brood weer ‘vers’
Besprenkel oud brood met wat water en leg het een minuut of vijf in de oven. Of leg de sneetjes in een vergiet en houd dit een halve minuut in de stoom van kokend water. Ook een manier: wikkel oud brood in aluminiumfolie en leg het 10 minuten in een hete oven. In de folie laten afkoelen. En: bevroren brood ontdooit sneller in de oven als het wordt ingepakt in een papieren zak. Het duurt dan maar 5 minuten.

Romige soep
Fruit de groente kort met olijfolie voordat u er water of bouillon aan toevoegt. Hierdoor caramelliseert de suiker in de groenten en geven ze nog meer smaak af. Dezelfde ‘truc’ kan worden toegepast in een groentestoofpotje.

De beste pannenkoeken
Het bakken van pannenkoeken gaat vlugger als u gesmolten boter of olie door het beslag mengt. U heeft dan ook minder boter of olie voor het bakken nodig. Voorkom klonteren van het beslag door gelijke hoeveelheden bloem en vocht te nemen. Doe alles in een keer bij elkaar en roer goed door. Als het beslag helemaal glad is er eventueel nog wat vocht aan toevoegen. Om pannenkoeken nog luchtiger te krijgen kunt u wat bier door het beslag mengen.
Ongeacht het recept dat u volgt, voeg altijd 2 eetlepels zure room toe aan de mix. Deze tip is geschikt voor alle soorten pannenkoeken, ze zijn daardoor smakelijker, luchtiger en scheuren niet.

Suiker is niet enkel een zoetstof
Suiker kan even goed dienen om te kruiden als zout. Voeg een beetje suiker toe aan een gerecht met ingemaakte of verse tomaten of een tomatenpuree – de suiker vermindert hun natuurlijke zuurheid en maakt elke maaltijd beter. En: u kunt een gerecht minder pittig maken (als u bent uitgeschoten met de cayennepeper) door een beetje suiker aan het gerecht toe te voegen.

Bewaren
Eieren kunnen langer bewaard blijven als ze regelmatig worden omgekeerd. Zo ze bijvoorbeeld iedere week om te draaien blijft de dooier mooi in het midden en langer vers. Weten dat een ei vers is? Leg dan het ei in een kom met water met zout. Een vers ei blijft op de bodem van de kom liggen. Hoe ouder het ei, hoe meer het naar boven komt drijven.
Als u een halve avocado wilt bewaren wordt deze snel bruin. Dit is te voorkomen door het vruchtvlees van een avocado met een beetje citroensap te besprenkelen.
Bind een stukje vershoudfolie of een plastic zakje om de steeltjes van een tros bananen. Op deze manier blijven bananen een stuk langer goed.
Verpak verse kruiden in een stukje keukenpapier, dat u vooraf een wat vochtig heeft gemaakt onder de kraan. Op deze manier blijven kruiden in de koelkast fris. Een andere manier is om de verse kruiden met wat olijfolie in een ijsblokjesvorm te gieten en deze in te vriezen. Zodra u de kruiden nodig hebt, wipt u het kruidenblokje zo in de pan.
Een geopende zak koffiebonen verliest naar verloop van tijd zijn smaak en aroma. Bewaar daarom de koffiebonen in de vriezer. Zo blijven ze langer vers en behouden ze hun smaak.

Perfect gebakken eieren
De 3 componenten van perfect gebakken eieren zijn: een koekenpan met een dikke bodem, boter en lage temperatuur. Verwarm de braadpan en voeg 1/2 eetlepel boter toe. Het moet langzaam smelten, niet spetteren. Breek de eieren en kook deze 4 tot 5 minuten. Voeg dan eventueel zout of kruiden toe.
Bereid roereieren met gecondenseerde melk. Ze worden dan veel luchtiger.

Eieren scheiden
Lastig om een ei te scheiden? Breek het ei dan boven een kleine trechter boven een bakje. Het eiwit stroomt langs de zijkant en loopt vanzelf in het bakje die onder de trechter staat en het eigeel blijft bovenin de trechter zitten. Als er een stukje van de ei-schaal afbreekt en in het eiwit valt, gebruik dan een halve eierschaal om het scherfje er uit te halen. Let op: Doe de truc met de eierschaal alleen als het eiwit (later) verhit wordt (salmonella!), gebruik anders een natgemaakte lepel.

Knoflook pellen
Leg een teen knoflook op een snijplank. Neem een breed mes, bijvoorbeeld een pannenkoekmes, en leg dat met de platte kant op de teen knoflook. Druk – vrij hard – op het mes tot de teen ‘krak’ zegt. De teen is nu wel ietwat gekneusd, maar erg makkelijk te pellen.

Wokken zonder olie

Voor mensen die graag minder vet willen gebruiken: u kunt prima wokken met water. Zet een glaasje water klaar naast de pan en voeg kleine scheutjes toe wanneer de groenten dreigen aan te branden.

Vlees braden
Bak geen stuk vlees dat u zojuist uit de koelkast heeft gehaald. Laat het een uur of twee staan ​​voordat u het bakt, zodat het op kamertemperatuur komt. Bak het vervolgens vlees gelijkmatig. Als u een mooie bruin korstje wilt, dep het dan zorgvuldig droog voordat u het bakt.
Het kost tijd om vlees goed te bakken en het droogt heel gemakkelijk uit. Om dit te voorkomen, gebruiken veel koks een eenvoudige truc: ze zetten het vlees in een pekelbadje. Het is heel gemakkelijk om een ​​goede pekel te maken: neem 3 kopjes water en voeg ¼ kopje zout en ¼ kopje suiker toe. Giet de pekel over het vlees zodat het bedekt is en plaats de kom in de koelkast. De pekeltijd hangt af van de dikte van het vlees – neem ongeveer 1 uur voor 1 kg vlees. Laat het niet langer dan 8 uur of minder dan een half uur liggen. Dep het vlees goed droog voor het bakken.

Kip wordt overigens ook mals door er een scheutje azijn aan toe te voegen, of door deze (volledig) te bestuiven met bloem. Bak de kip in wat boter, maar zorg dat er niet te veel losse bloem mee bakt. (Overigens: aardappelen worden lekker krokant als u er halverwege het bakken een beetje bloem overheen strooit.)

Alain Ducasse, een van de meest beroemde chef-koks ter wereld, onthulde zijn geheim voor het bakken van een biefstuk zonder vet. Zet het vlees op de vetrand en wacht even totdat deze is gesmolten.

Heldere bouillon
Een heldere bouillon is het hoofdingredient in veel soepen, sauzen en andere gerechten. Om een ​​kristalheldere bouillon te maken, kookt u een kip op een laag vuur, zonder deksel, gedurende minimaal 3 uur. Zorg dat het water niet kookt en verwijder het schuim steeds met een schuimspaan. Na 1,5 uur kunt u peterselie, selderij, wortels, uien et cetera toevoegen. Als bouillonblokjes gebruikt, voeg deze dan pas op het laatst aan uw soep of saus toe. Als ze worden meegekookt verliezen ze hun aroma.
Wanneer u een rund- of lamsbouillon wilt maken, kunt u de groenten ook roosteren voordat u ze aan uw soep toevoegt. Snijd ze in tweeën en leg ze in een verwarmde koekenpan zonder olie. Bak totdat een donkerbruine korst verschijnt en voeg ze dan toe aan de bouillon.

Pasta koken in één minuut
Doe de hoeveelheid pasta die u nodig heeft in een bakje met water. Zorg ervoor dat de pasta helemaal onderstaat. Laat de pasta een uur weken. Na een uur hoeft u alleen nog maar een pan met water aan de kook te brengen, geweekte pasta erbij, 1 minuut koken en klaar.

Krokant stevig brood
Als u zelf brood bakt, is het soms moeilijk om een lekkere korst te krijgen Deze is niet zelden te bleek of te hard. Dit probleem is eenvoudig op te lossen door een kommetje water in de oven te zetten tijdens het bakken. Het stoom zorgt voor een goede knapperige korst.

Uien bakken
Gebruik een middelhoog vuur om te bakken en voeg zowel olie als boter toe. Snijd de uien en bak ze met een beetje zout. Het zout doet drie goede dingen: het verwijdert de onaangename uiengeur, helpt om ze sneller te bakken en caramelliseert. Gebruik alleen boter voor het bakken van uien. Als u ze donkerder wilt hebben, gebruik dan boter.

Aangekoekte pan
Giet een beetje cola in de aangekoekte pan (een dun laagje). Laat dit even staan (minimaal 5 minuten) en spoel de pan vervolgens schoon.

En nog een ongebruikelijke tip:
Is het u ooit opgevallen dat het nogal moeilijk is om een knapperig korstje in een anti-aanbak koekenpan te krijgen? De reden is de anti-aanbaklaag. Gebruik dit type pan alleen voor het bakken van eieren en pannenkoeken. Maar als u wilt dat uw vlees of vis een smakelijk korstje heeft, koop dan een koekenpan zonder anti-aanbaklaag. Het verschil is duidelijk te merken, eh, proeven.

Heeft u ook handige tips? Laat het ons weten!

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel