En ook nog dit Weten

Stop uw wachtwoorden in een kluis

wachtwoord, veilig, internet
Meer dan de helft van de Nederlanders bewaart wachtwoorden op een onveilige manier. Maar liefst 38% schrijft wachtwoorden op papier en 18% e-mailt deze naar zichzelf om ze niet te vergeten.

Tools

Ook blijkt dat er nog maar weinig tools* worden ingezet om wachtwoorden te genereren of op te slaan. Slechts 14% maakt gebruik van een passwordgenerator en 15% weet zelfs niet wat het is. Voor de passwordmanager geldt dat 17% deze gebruikt en 18% weet niet wat het is. Het gebruik onder jongeren ligt voor beide tools iets hoger, namelijk op 21 en 25%. Er lijkt wel behoefte aan hulp op wachtwoordgebied. Nederlanders schatten dat ze gemiddeld 22 wachtwoorden hebben voor internetdiensten en dat aantal zal toenemen, verwachten ze. Een ruime meerderheid heeft moeite om al die wachtwoorden te onthouden.

Van de ondervraagden acht 70% het ‘bijna onmogelijk’ om voor elke dienst een apart wachtwoord te bedenken. Nederlanders gebruiken daarom massaal hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten: twee op de drie ondervraagden deed dit. Van de jongeren heeft zelfs 80% slechts één wachtwoord, van de 65-plussers is dat de helft.

Dit blijkt uit onderzoek van BIT, gepresenteerd in het rapport ‘Internet eigenwijs 2017’.

Veranderen van wachtwoorden

Hoewel de meerderheid (64%) vindt dat zij het wachtwoord regelmatig veranderen, blijkt dat slechts de helft het wachtwoord één keer per kwartaal verandert, 19% doet dit één keer per jaar en 9% verandert het wachtwoord nooit. Bijna de helft, 46% maakt variaties op één wachtwoord voor alle online accounts. Daarnaast geeft meer dan de helft  (53%) aan het gebruikelijke wachtwoord voor meer dan drie logins te gebruiken. Voor jongeren (18 t/m 34 jaar) ligt dit percentage zelfs nog hoger op maar liefst 64%.

Overigens betekent dit niet automatisch dat het gebruik onveilig is: internetters kunnen heel bewust hetzelfde wachtwoord gebruiken voor diensten waarvan het uit oogpunt van privacy of beveiliging niet uitmaakt als het wachtwoord op straat komt te liggen. Bijna twee op de vijf Nederlanders gebruikt namelijk maximaal vier wachtwoorden op internet.

Meer dan 40% denkt dat ‘een veilig wachtwoord’ ook helemaal niet te onthouden is. Wat als een veilig wachtwoord te beschouwen is weet bovendien lang niet iedereen: slechts 5% is zich bewust van de mogelijkheid een lange zin te gebruiken.

*) Programma’s of diensten voor het beheren van wachtwoorden zijn bijvoorbeeld KeePass, LastPass en 1Password

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel