Doen

Stadswandeling Arnhem

arnhem, stad, wandelen, architectuur
Hoewel de stad in september 1944 grotendeels werd verwoest tijdens de Slag om Arnhem, biedt het nog veel geschiedenis*. Deze wandeling brengt u door middeleeuwse kelders, naar de voet van de beroemde Brug te Ver en langs vele modewinkels. Hoogtepunt is verder een trip met een glazen lift naar het uitzichtpunt in de toren van de Eusebiuskerk.

Afstand 4,5 km – Startpunt Centraal Station Arnhem

wandelen, stad, arnhem

 1. Na jaren van bouwwerkzaamheden werd in november 2015 eindelijk het gloednieuwe stationsgebouw van Ben van Berkel in gebruik genomen. De architect ontwierp een licht en overzichtelijk gebouw, dat aansluit bij het glooiende landschap rond de stad.
 2. Het aan Rijnstraat 71 gelegen St.-Petersgasthuis is een van de oudste instellingen van de stad. In het prachtige pand uit 1342 werd in 1401 een armenziekenhuis gevestigd.
 3. Aan de Oude Overstraat 4a bevindt zich de ingang naar een 25-tal met elkaar verbonden historische kelders. De oudste stammen uit de middeleeuwen – men vond er aardewerk uit de 11e eeuw. Ook de kelder van het St.-Petersgasthuis maakt deel uit van dit complex. U kunt de kelders zelfstandig verkennen of met een gids. Aan het eind van de straat ligt rechts Rozet, het nieuwe (2013) cultuur, kennis en educatiecentrum van de stad.
 4. In de Kerkstraat passeert u op nr. 23 Coming Soon, waar studenten van de kunstacademie ArtEZ hun nieuwste design en modeontwerpen verkopen. Het modelabel Trix & Rees is rtegenover gevestigd in het vroeg 15e-eeuwse Presickhaeffs Huys, genoemd naar burgemeesters die daar in de 16e eeuw woonden.
 5. Al in 1452 werd gestart met de bouw van de laatgotische Grote of Eusebiuskerk. De 93 m hoge toren kon echter door geldgebrek pas 200 jaar later worden gebouwd. Gelukkig is de kerk na de bombardementen van 1944 fraai herbouwd. Binnen vindt u onder meer het praalgraf van hertog Karel van Gelre (1467-1538), die als laatste vrije vorst zijn hertogdom uit handen van de Habsburgse en Bourgondische grootmachten wist te houden. Met een telelens of verrekijker ziet u wat grapjes van de herbouwer op het bovenste (nieuwe) deel van de toren: onder andere Donald Duck in dienst als waterspuwer. Een spectaculaire lift brengt u naar een uitzichtpunt.
 6. Het nabijgelegen Duivelshuis, genoemd naar de duivels die de gevel sieren, huisvest nu de werkkamer van de burgemeester. Het gebouw is door een loopbrug verbonden met het stadhuis. Ooit woonde hier de roemruchte Maarten van Rossum (circa 1478-1555), die vanwege zijn brute strijdmethoden door zijn vele vijanden werd gevreesd.
 7. Ook de Waag overleefde de Slag om Arnhem in 1944 maar ten dele; alleen de buitenkant is in de oorspronkelijke barokstijl hersteld. Binnen hangt nog een deel van het weegtoestel, het enige wat van het interieur kon worden gered.
 8. Het Huis der Provincie is een keurig staaltje naoorlogs bouwen – het werd in 1954 geopend door koningin Juliana. Het grappige carillon, waarbij een gouden boerinnetje verschijnt, speelt elk uur.
 9. De naastgelegen Sabelspoort is de enige overgebleven van de vier oorspronkelijke stadspoorten. Sabel verwijst waarschijnlijk naar een zandplaat (sable = zand) die hier ooit lag.
 10. Het symbool van de Slag om Arnhem is de legendarische ‘Bridge too far’, de John Frostbrug. In 1944 probeerden de geallieerden deze brug tevergeefs via een luchtlanding in handen te krijgen. Het hele verhaal van deze beroemde slag, waarbij een groot deel van de binnenstad werd verwoest, wordt geïillustreerd in het informatiecentrum aan de Rijnkade.
 11. De oudste kerk van Arnhem is de 14e-eeuwse Walburgiskerk, te herkennen aan twee ongelijke torens. Ook deze kerk werd na de oorlog herbouwd.
 12. De huidige ingang van de winkelpassage Musiskwartier was vroeger een filiaal van de levensmiddelenketen De Gruyter.
 13. Het Jansplein en de Korenmarkt vormen samen hét uitgaanscentrum van de stad. Ook hier treft u nog enkele fraaie gebouwen aan, zoals op het Jansplein het neogotische ‘postkantoor’ (1889) en de neoclassisistische Koepelkerk uit 1837. Midden op de Korenmarkt prijkt de eind 19e-eeuwse Korenbeurs, nu een filmhuis.

station, arnhem, stad, wandelen

Route

A Start bij het VVV-kantoor in de stationshal en loop richting centrum. Steek ter hoogte van de Spar het plein schuin over en voor restaurant rechtsaf, trolleytalud aan rechterhand. Eerste la, Korte Hoogstraat. Eerste rechtsaf, Hoogstraat. Onder bioscoop door en rechtdoor, Oude Oeverstraat, bocht naar links. Bij feestaardvarken linksaf, Kortestraat. Einde rechtsaf Rijnstraat, kruising rechtdoor, Vijzelstraat.
B Bij Vijzelstraat 51 rechtsaf steeg in, Wielakkerstraat. Einde rechtsaf, daarna rechtdoor, Kerkstraat. Einde links om de kerk heen, steek over naar de Markt (parkeerplaats). Einde onder Sabelspoort door, oversteken en linksaf, Oranjewachtstraat/ Rijnkade, richting brug.
C Vanaf informatiecentrum terug en eerste rechtsaf, Kadestraat. Einde rechtsaf, voor de brug linksaf, Eusebiusbinnensingel. Einde linksaf, dan bocht naar rechts, Beekstraat, wordt later voetgangerszone en Bovenbeekstraat.
D Bij Ruiterstraat linksaf. Steeds rechtdoor, wordt Jansplein, later Jansplaats. Bij Jansstraat rechtsaf. Eerste linksaf, Pauwstraat. Eerste rechtsaf, Korenstraat en Korenmarkt. Einde linksaf, terug naar station via Willemsplein.

*) Het zou voor de hand liggen dat Arnhem is ontstaan langs de Rijn, maar het was juist de veel kleinere St.-Jansbeek die een belangrijke rol speelde. De beek ontspringt op het landgoed Zijpendaal en stroomt vandaar naar de Rijn. Op het punt waar de beek twee handelswegen kruiste, ontstond in de vroege middeleeuwen een nederzetting, het latere Arnhem. De naam van de St.-Jansbeek werd in de loop der eeuwen verbasterd tot Sonsbeek. Hij is voor het grootste deel overkluisd (weggewerkt). Alleen in het Sonsbeekpark en in de Transvaalwijk stroomt hij nog bovengronds. Landschapsarchitect Zocher heeft van het water slim gebruikgemaakt. Hij legde in het Sonsbeekpark enkele vijvers en een waterval aan. In de oude watermolen is nu het Nederlands Watermuseum gevestigd.

VVV Arnhem/Nijmegen

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

 • Cadeauwinkel