Proeven

Lavendelkoffie en andere eettrends

voeding, plantaardig, trendWat zullen we in 2018 eten? Avocado en sushi maken plaats voor nieuwe ‘hotte’ trends. Foodies opgelet, grootgrutter Whole Foods voorspelt deze trends:

1. Bloemen
Niet voor decoratie, maar voor de smaak. Whole Foods gelooft dat meer en meer koks, zowel thuis als in restaurants, bloemen als smaakelement zullen gaan toevoegen. Het zou zo maar eens kunnen dat Lavendellatte, Hibiscusthee en overal vlierbloesem standaard worden. Ook staan rozen op het menu. Het bedrijf wijst ook op een aantal interessante combinaties zoals marshmallow met viooljes.

2. Poeders
Deze trend is al zichtbaar, denk aan poeder van matcha (Japanse groene thee), maca (Peruaanse wortel), cacao, kurkumapoeder, spirulina, boerenkool, kruiden en andere wortels. Poeders zijn er in overvloed voor in smoothies en soepen. Ze worden vooral toegevoegd vanwege hun gezonde eigenschappen en smaak.

3. ‘Functionele’ paddestoelen
Geen champignons en andere paddestoelen voor de smaak, maar als voedingssupplement. Deze vinden hun weg vinden naar allerlei soorten producten. Drankjes zoals koffie, thee, smoothies zitten vol paddestoelen zoals Reishi en Chaga. Ook worden ze toegevoegd aan verzorgingsproducten.

4. De smaak van het Midden-Oosten
De Thaise en Japanse keuken zouden op hun retour zijn, het Midden-Oosten komt eraan. Consumenten verder willen gaan dan hummus, pit en falafel – in plaats daarvan willen ze meer regionale gerechten uit het Midden-Oosten ontdekken. Ingrediënten als harissa, za’atar, peterselie, tahine en gedroogde vruchten zijn daarvan slechts enkele. Ze voorspellen ook een focus op de Iraanse, Israëlische, Marokkaanse, Syrische en Libanese keuken.

5. Transparantie 2.0
We willen weten wat we in onze mond stoppen en hoe het is gemaakt. Fabrikanten zullen dus meer informatie over hun producten moeten gaan leveren, over de ingrediënten, hun herkomst en de manier waarop het product gemaakt is. Als gevolg daarvan zullen labels die verantwoord en duurzaam pretenderen te zijn meer aandacht krijgen.

6. Hightech plantaardig
Chips met paprika- of bolognese-smaak maken plaats voor gezondere varianten zoals die met gepofte rijst, cassavechips en zeewierchips. Dankzij hightech-innovaties in smaak en textuur kunnen zelfs de meest veeleisende vleeseters tevreden worden gesteld met plantaardige en op eiwit gebaseerde producten. Ook zuivelvrije producten die net zo goed smaken als zuivel zijn alternatieven die voorzien in een groeiende behoefte, net als yoghurt op basis van nieuwe planten en variëteiten van notenmelk.

7. Gepofte snacks
Nieuwe ontwikkelingen in de voedingstechnologie geven allerlei nieuwe gepofte etenswaren, zoals plantaardige chips, gepofte pasta, gepofte zeewier en geparfumeerde gepofte rijst.
voeding, wortels, trend
8. Tacos komen uit hun schelp
Mexicaanse taco’s zijn op zichzelf natuurlijk niets nieuws, maar wel anders is dat we ze volgend jaar ook als ontbijt of als hartig dessert nemen of vullen met sushi, bladgroenten, sla en zeewier. De tortilla zal ook steeds meer worden gemaakt van ‘vergeten’ tarwerassen.

9. Alleseten
Van de wortels tot de bladeren, volgend jaar eten we alles op van groente en fruit. Voedselverspilling was een van de meest besproken onderwerpen in 2017 en je kunt van voedselproducenten verwachten dat ze op deze groeiende trend inspelen. Verwacht dus ingemaakte watermeloenen, pesto gemaakt van plantaardige stelen en een hele reeks nieuwe producten.

10. Zeg het met bubbels
Champagne, prosecco en andere bubbelwijnen blijven populair. Daarnaast genieten we ook van alternatieve non-alcoholische bubbeldrankjes, zoals sprankelende koffies, sprankelende waterdrankjes op basis van sap en een hele reeks aan andere nieuwe producten.

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel