Doen

Op een onbewoond eiland …

toerismeAmsterdam hoort tot de 20% wereldsteden die het meeste last hebben van de stroom toeristen die hun stad bezoeken, zo blijkt uit een onderzoek van de World Travel & Tourism Council (WTTC) en McKinsey naar stormachtig groei van het toerisme wereldwijd.

In Amsterdam alleen worden in 2025 zo’n 23 miljoen bezoekers verwacht, jaarlijks groeit de toestroom met 5%. En Amsterdam is niet de enige stad die de druk ervaart van toeristen

Laten we beginnen met het goede nieuws. Reizen en toerisme leveren een substantiële bijdrage aan de mondiale welvaart en zijn verantwoordelijk voor circa 3% (ofwel 2,4 miljard dollar) van het totale wereldwijde bbp in 2017. Als je naast de directe bestedingen aan hotels, tickets en overheidsuitgaven , zoals de ondersteuning voor musea, ook de indirecte bestedingen zoals inkoop van voedsel door restaurants en hotels, wasserijen, taxi’s, bouw van accommodaties en dergelijke meetelt, kom je zelfs op zo’n 10,2% van het wereldwijde bbp (7,9 miljard dollar), en dat zal tegen 2027 zal oplopen tot 11,4% ($ 11,5 biljoen). De sector is ook een grote werkgever, goed voor 292 miljoen banen in 2016, ofwel bijna 10% van de wereldwijde werkgelegenheid. Tegen 2027 zal de werkgelegenheid naar verwachting groeien naar 380 miljoen banen. Eén op de vijf nieuwe banen in 2017 ontstond in deze sector.

Druk

Dat is dan het goede nieuws. Het toerisme levert ook de nodige milieudruk, draagt bij aan luchtvervuiling, geeft geluids- en andere vormen van overlast en tast de leefbaarheid van de menselijke en dierlijke bewoners van de druk bezochte steden en gebieden aan. Al zal niet iedere Amsterdammer of inwoner van Bangkok, Venetië, Kuala Lumpur of New York dit op dezelfde manier ervaren.

Maar de effecten, zowel positief als negatief, zijn in elk geval ongelijk verdeeld, waarbij verschillende van de meest populaire steden en bestemmingen van de wereld in het bijzonder de druk voelen van het gewicht van stromen bezoekers.

Ook sommige toeristen zoeken zelf liever wat stillere plekken op, omdat zij last hebben van hun mede-toeristen (o, ironie!). We zijn allemaal kuddedieren, maar niet iedereen wil duidelijk als zodanig herkend worden, kennelijk. Uitgever van reisboeken Condé Nast komt te hulp en geeft een inspirerend overzicht van maar liefst 30 ‘onontdekte’, relatief rustig plekken (‘Places to escape the crowds in 2018’). Van Oman en Tuvalu tot iets dichter bij huis, Český Krumlov (Tsjechië). Leunstoeltoerisme van de bovenste plank…

Trefwoord
Onbeperkt Tijdschriften lezen

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel
  • Samoon NL 300x250