Voelen

De relatie tussen geluk en leeftijd

geluk, leeftijd

Hoe word je gelukkig? Voor de merendeel van de mensen is het antwoord: geluk komt met de tijd. Er is wetenschappelijk bewijs dat mensen gelukkiger worden naarmate ze ouder worden. Dat stelt de Bank of America Merrill Lynch dat de gegevens van marktonderzoeker Nielsen analyseerde. Volgens wetenschappers is de relatie tussen leeftijd en geluk geen toeval. Er zijn verschillende theorieën die dit proberen te verklaren. De meeste zijn het erover eens dat het accepteren van ouder worden samengaat met toenemende tevredenheid.

Niet lineair

Mensen rapporteren de laagste niveaus van welzijn rond de middelbare leeftijd. Dat is de leeftijd waarop de meeste mensen serieus gaan nadenken over hun pensioen, uitzoeken hoe ze hun studie voor hun kinderen moeten betalen, zorg hebben voor hun bejaarde ouders en misschien zelfs met eigen gezondheidsproblemen worden geconfronteerd.
Het goede nieuws is echter dat het geluk van mensen na die periode jaren omhoog schiet.
Als het gaat om financiën zijn mensen het minst gelukkig tussen de 45 en 54 jaar. Mensen zijn naar eigen zeggen het gelukkigst zijn na hun 55e levensjaar, op drie vlakken: hun financiële situatie, hun uiterlijk en het algehele welzijn.

Algeheel geluk piekt opvallend genoeg op twee momenten: eerst op de leeftijd van 23, later nog een keer op 69-jarige leeftijd. Mensen zeggen het minst gelukkig te zijn rond hun 55e.

Soorten geluk

Het is wel zo dat ouderen minder pieken en dalen hebben in hun gevoelens. Ze raken bijvoorbeeld iets minder opgewonden over iets bijzonders dan vroeger. Van de andere kant zijn ze ook minder gauw van streek door dingen die verkeerd gaan.

‘We maken een onderscheid tussen verschillende soorten van geluk’, stelt Cassie Mogilner van de Amerikaanse universiteit van Pennsylvania die het geluksgevoel bij mensen van verschillende leeftijdsgroepen onderzocht. De soort die wordt geassocieerd met rust, en de soort die aan opwinding wordt gekoppeld. De verhouding tussen beide vormen van geluk verandert nogal naarmate we ouder worden. Volgens de onderzoekers hangt zestig procent van het geluk van jonge mensen af van ‘opwinding’. Vijftigplussers daarentegen associëren het grootste deel van hun geluksgevoel net met een gevoel van ‘tevredenheid’.

Mogilner en haar team gebruikten onder andere een computerprogramma om meer dan 12 miljoen zinnen uit persoonlijke blogs te analyseren. Het programma zocht eerst de woorden ‘I feel’ en ‘happy’. Daarna werd gekeken of dat gevoel gelinkt was aan ‘tevredenheid’ of ‘opwinding’. De twee categorieën werden dan aan de leeftijd van de bloggers gekoppeld.

Mogilner probeert ook te verklaren waarom jonge mensen geluk meer associëren met een gevoel van opwinding, en oudere mensen veeleer met rust. ‘Jonge mensen zijn vaak meer geïnteresseerd in de toekomst, waardoor hun geluk meer samenhangt met opwinding voor wat nog gaat komen. Hoe ouder we worden, hoe meer we het belang van het heden beseffen.’

In een tweede studie ondervroeg de onderzoekster bijna 400 volwassen tussen 18 en 78 over ‘geluk’. Die resultaten versterkten de blog-cijfers nog. ‘Jonge mensen gaven zelfs aan zich ongelukkig te voelen door te veel rust, oudere mensen door te veel opwinding. Het is niet dat een twintiger gelukkiger is dan een vijftiger. Hun definitie van geluk is gewoon anders.’

Eén ding is zeker: ­geluk wordt niet minder met het ouder worden. We worden over het algemeen zelfs meer tevreden met ons leven.

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel