Hebben

Nog meer dingen die verdwijnen

technologie, auto, IoT

Vaste telefoonaansluitingen zijn rap aan het verdwijnen, evenals videobanden. Met voortdurende technologische vooruitgang zijn er nog veel meer alledaagse dingen die uit de mode zullen raken of in de nabije toekomst overbodig zullen worden. Dingen waarvan u zich misschien nu nog niet kunt voorstellen zonder te kunnen, maar die onbekend zullen zijn voor komende generaties. En, eenmaal verdwenen, zul je niet meer kunnen indenken dat je ze nooit nodig had. Een willekeurige greep:

1. Goud
Voor sommige mensen, beleggers en liefhebbers, is dit slecht nieuws. Het eens zo kostbare edelmetaal verdwijnt langzaam van het aardoppervlak en goudzoekers verdwijnen eveneens. Investeringen in goud dalen en het aanbod zal naar verwachting de komende jaren met zo’n 15 tot 20% dalen.

2. Cash
Contant geld, en zelfs creditcards en bankpassen, worden waarschijnlijk al snel overbodig. Net zoals niemand 50 jaar geleden bedacht dat contant geld zou plaats maken voor ‘plastic’ geld, zo zal de komende 50 jaar weer een totaal nieuwe transformatie in betalingen plaatsvinden. Een smartphone en een vingerafdruk (of een geïmplanteerde chip?!) zullen voldoende zijn om alle aankopen te doen. De portemonnee verliest zijn gebruikswaarde.

3. Handtekening
Handtekeningen zijn binnenkort een relict uit het verleden. De technologische ontwikkeling gaat in de richting van biometrie, zoals irisscans, vingerafdrukken en spraakherkenning. Mogelijk wel een stuk veiliger, als het niemand lukt om irissen of vingerafdrukken te vervalsen.

4. Afstandsbediening
Hoeveel afstandsbedieningen heeft u op dit moment thuis? We zijn nu nog behoorlijk afhankelijk van deze rechthoekige wezens. Bovendien zijn ze regelmatig zoek. Met het Internet of Things (IoT), dat steeds verder wordt verbeterd, zal de behoefte aan een afstandsbediening echter snel verdwijnen. Gesproken (zoek)opdrachten, bijvoorbeeld via toepassingen als Amazon Echo of Siri zijn voldoende om van kanaal te veranderen en apparaten te bedienen.

5. Privacy
Waar u ook bent, waar u ook gaat, met de vooruitgang van IoT, u zult altijd ‘bekeken’ worden. Uw gedrag online, zoekopdrachten en patronen in winkelgedrag worden steeds meer geregistreerd. Het maakt daarbij niet uit of u zich heeft afgemeld of offline bent. Dit is het einde van privacy.

6. Files
Klinkt nu nog als een droom, maar zal snel realiteit worden dankzij zelfrijdende auto’s. Deze auto’s kunnen, als de onderliggende techniek volwassen is, vlak achter elkaar rijden en met een constante snelheid. Als dit veilig kan, zullen er geen files meer zijn. Ook autospiegels zullen niet meer nodig zijn. Sommige autofabrikanten zijn al begonnen met de productie van dergelijke spiegelloze auto’s.

7. Chirurgen
Ervaren professionals op medisch gebied zullen misschien op zoek moeten naar een nieuwe baan. Met kunstmatige intelligentie kunnen veel belangrijke operaties en operaties worden uitgevoerd door robots.

8. Diabetes
Zeg maar dag tegen diabetes, verwachten wetenschappers. Zij zijn naarstig op zoek naar een vervanger van suiker die net zo eruitziet en smaakt, maar dan zonder de schadelijke effecten. En als dat niet voldoende is, kan bij mensen met diabetes een gezond eilandje van de cellen van Langerhans in de alvleesklier worden geïmplanteerd om diabetes te voorkomen.

9. Opladers
Opladers, nu nog onmisbaar, worden binnenkort overbodig. In de draadloze wereld van Bluetooth, NFC en Wi-Fi-netwerken, hebben we enkel nog een oplaadoppervlak nodig, uiteraard zonder snoeren. Een Tesla is eigenlijk al een oplaadplaat, op wielen. Maar het gaat verder: mogelijk wordt opladen op afstand binnenkort realiteit en kunt u uw telefoon overal kunt opladen zonder enige fysiek connectie.

10. Chocolade
We willen niet shockeren, maar we moeten de bittere waarheid onder ogen zien: misschien moet u op een dag afscheid nemen van uw favoriete chocolade. Gelet op het tempo waarin de cacaoproductie afneemt, is het moment niet ver weg meer dat chocola volledig verdwenen zal kunnen zijn. Analisten menen dat de kloof tussen vraag en aanbod enkel zal toenemen (en de prijs zal opdrijven). Begin alvast met inslaan, zouden we zeggen.

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel