Doen

8 bijzondere natuurparken

Ieder land heeft zo zijn eigen nationale parken, met bijzondere of unieke natuur. Nederland heeft er zo’n twintig, van de beroemde Biesbosch en de Veluwe tot wat minder bekende parken zoals de Oude Venen en Meinweg. Wat zijn nu de mooiste nationale parken ter wereld? Volgens reissite Travelvalley mag u deze niet missen:

1. Yellowstone National Park – Verenigde Staten

Yellowstone National Park is het oudste nationale park ter wereld. Al in 1872 kreeg Yellowstone deze titel. Het is daarnaast ook een van de mooiste van de VS, gelegen op de grens van drie verschillende staten en de leefomgeving van onder andere wilde beren, bizons en wolven. Het park is zó groot dat je een auto nodig hebt om er doorheen te rijden. Yellowstone is ook een van de weinige plekken op aarde waar geisers te zien zijn; dit park ligt namelijk op een vulkanische hotspot. Uit deze warmwaterbronnen spuit met tussenpozen water en stoom.
yellowstone

2. Banff National Park – Canada

Canada is een land met zoveel natuurschoon, dat het bijna onmogelijk is om er het mooiste nationale park te kiezen. Maar toch wint Banff National Park het, het eerste nationale park van Canada dat in de Rocky Mountains ligt. Het is een schitterend natuurgebied met gletsjers, bergen en rivieren. De mooiste manier om dit park te ontdekken is door de Icefields Parkway af te rijden en ondertussen te stoppen bij oogverblindende plekken als Lake Louise en Peyto Lake.
peyto, banff, canada

3. Serengeti National Park – Tanzania

Serengeti National Park hoort zonder twijfel tot de mooiste parken van Afrika. In een enorme glooiende laagvlakte in het noorden van Tanzania en het zuiden van Kenia huist een van de grootste en meest gevarieerde dierenpopulaties op aarde. Er zwerven naar schatting meer dan drie miljoen wilde dieren. De jaarlijkse trek van deze dieren is dan ook een bijzonder schouwspel. Ze doorkruisen de droge uitgestrekte vlaktes na de regentijd, op zoek naar voedzaam grasland en water om te overleven. De grootste kans op het spotten van de big five is in het zuidoosten, in de Ngorongorokrater.
serengeti

4. Fiordland National Park – Nieuw-Zeeland

Op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland is het Fiordland National Park te vinden, het grootste natuurpark van de twee eilanden. Het is een van ‘s werelds mooiste wildernissen met veertien fjorden. De beroemdste fjord in dit nationale park is Milford Sound, dat ook wel het achtste wereldwonder genoemd wordt. Met een boot kun je hier rondvaren, maar u kunt ook in een kajak stappen en zelf gaan peddelen. Te voet door bossen en regenwouden rondom de de fjorden kan ook
milford, nieuw-zeeland

5. Glaciares National Park – Argentinië

In het zuiden van de Andes, in Patagonië, ligt Glaciares National Park, het mooiste natuurpark van Argentinië. Het hoogtepunt van dit park is de Perito Moreno-gletsjer, een gigantische ijsmassa. Met ijzers onder uw schoenen kunt u in Los Glaciares zelf het ijs op, om een goede indruk te krijgen van de omvang van deze gletsjer. Perito Moreno is de bekendste, maar er zijn in dit nationale park nog tientallen gletsjers te vinden.
glaciares, petito moreno

6. Plitvice Lakes National Park – Kroatië

Het nationaal park Plitvicemeren in Kroatië is een van de mooiste nationale parken ter wereld. Er zijn maar weinig plekken in Europa die in de buurt komen van de schoonheid van de betoverende watervallen en smaragdgroene meren die u hier zult zien. In Plitvice Lakes National Park zijn in totaal zestien meren en negentig watervallen, die niet voor niets ook door UNESCO tot werelderfgoed zijn uitgeroepen.
plitvice, kroatie

7. Khao Sok National Park – Thailand

Khao Sok National Park is het mooiste natuurpark van Thailand. Khao Sok ligt in het zuiden van Thailand. Het bijzondere aan dit park is dat het nog niet ontdekt is door de massa. Het hoogtepunt van Khao Sok is het door kalkstenen rotsen omgeven Cheow Lan meer. Hier kunt u in een drijvende tent op het meer overnachten en met een kano het water op. In de jungle zijn allerlei dieren te spotten, waaronder apen en insecten.
khso sok, thailand

8. Daintree National Park – Australië

Aan de oostkust van Australië treft u het mooiste natuurgebied van het land: Daintree National Park. Het is het tropische deel van Australië: de zee gaat hier nagenoeg naadloos over in het regenwoud. Het complete Daintree Rainforest is gigantisch – het is het grootste regenwoud van Australië – waar het nationale park een kleiner onderdeel van is. In Daintree National Park zijn er veel activiteiten te doen: snorkelen, kajakken, hiken en overnachten in een boomhut. Er zijn watervallen, meertjes, een dichtbegroeide jungle en bergen.
daintree, australie

Onbeperkt Tijdschriften lezen

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel