Hebben

Een huis uit de printer

Het ontwerpen van kant-en-klare huisjes wordt steeds populairder. Op verschillende plekken in de wereld experimenteren architecten met prefab miniwoningen die met behulp van 3D-printers binnen een dag in elkaar zijn te zetten.

Neem bijvoorbeeld de Oekraïense startup PassivDom. Die gebruikt een robot als 3D-printer om delen van het huis te fabriceren. Zo levert de robot de muren, vloeren en het dak van een huisje van 38 vierkante meter binnen acht uur op. Ramen, deuren en leidingen moeten dan nog worden toegevoegd door een monteur.

Autonoom

De huisjes van PassivDom zijn ‘autonoom’ in de zin dat ze niet aangesloten hoeven te worden op externe aanvoer van stroom en water. De miniwoningen zijn voorzien van batterijen om zonnestroom op te slaan en ze filteren vocht uit de lucht. Ook zijn er ingebouwde voorzieningen voor de riolering.

‘Een robot kan dit huis van €54.000 in 8 uur printen’

PassivDom is gestart in de lente van 2017 en adverteert met prijzen tussen de 64 duizend dollar en 97 duizend dollar – ofwel 54 duizend tot 82 duizend euro. Deze prijzen gelden voor de kleinste versie van de prefabwoning. Het kleinste huisje van PassivDom heeft een woonoppervlak van 48 vierkante meter. Het iets grotere model van 72 vierkante meter heeft een prijskaartje dat varieert van 97 duizend dollar tot 147 duizend dollar (54 duizend euro tot 125 duizend euro).

Het kleine model heeft geen aparte slaapkamer. Je moet dus gebruikmaken van een bedbank. Naast de keuken zit een minibadkamer.

Inclusief

PassivDom kan ook huisjes op maat leveren. Modellen worden geleverd inclusief meubels, keuken, badkamer, afvoersysteem, en water- en energievoorzieningen.

‘Het moet mogelijk zijn om in de natuur te leven, buiten de bewoonde wereld, en tegelijk te genieten van het comfort van een gewoon huis. Met deze technologie kun je in bosgebieden, de bergen of aan de kust leven op grote afstand van klassieke infrastructuur en andere mensen.’ (Maria Sorokina, architect)

PassivDom programmeert het productieplan voor de 3D-printer, dat vervolgens in fabrieken in Oekraïne en Californië wordt uitgevoerd. Laagje voor laagje print een robot het dak, de vloer en 20 centimeter dikke muren van koolvezelstofen, polyurethaan, harsen en glasvezel.
huis, printer, 3D
Aan de basiselementen worden deuren, ramen, apparatuur, een alarmsysteem, zonnepanelen, verwarmingssystemen en een septische tank toegevoegd.

Afhankelijk van het model kan een huisje binnen 24 uur worden gefabriceerd. Grotere huizen die op maat worden gemaakt met specifieke voorzieningen, vergen tot een maand bouwtijd.

PassivDom denkt dat 3D-printen een goedkope en efficiënte manier is om betaalbare huizen te leveren: ‘Meer dan 100 miljoen mensen hebben geen dak boven hun hoofd, er is veel behoefte aan betaalbare woningen.’

 

PassivDom is niet het enige bedrijf dat 3D-printers gebruikt voor de bouw van prefabwoningen. Vergelijkbaar zijn Apis Cor uit San Francisco, Dus Architects uit Amsterdam en Branch Technology uit Chattanooga (Tennessee). Die claimen ook bouwmodellen binnen enkele dagen tot weken te kunnen leveren.

Foto’s: PassivDom

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel