Voelen

Onthullende feiten over ons brein

hersenen, psychologie, gedragDe aandacht voor de werking van onze hersenen is groot. Door de jaren heen hebben wetenschappers veel mysteries en tekortkomingen van het menselijk brein ontdekt die veilig verborgen leken in onze psyche. Reis door uw eigen hoofd om erachter te komen hoe het bewustzijn werkt.

1. We veranderen voortdurend onze herinneringen
We hebben de neiging om onze herinneringen te zien als kleine films of videoclips. Als dingen die op een ‘plank’ in onze hersenen liggen, veilig en onveranderlijk. Maar, zo blijkt, herinneringen aan gebeurtenissen uit het verleden veranderen telkens wanneer ze voor ons geestesoog voorbij trekken.
De inhoud wordt beïnvloed door geheugen-‘blackouts’ en door gebeurtenissen die in het recente verleden plaatsgevonden. U herinnert zich bijvoorbeeld niet wie er allemaal aanwezig waren op een familie-reünie van een aantal jaar geleden, maar omdat uw tante deze evenementen nooit overslaat, was zij er in uw herinnering ook bij, ook al was ze juist bij die specifieke gelegenheid afwezig.

2. We kunnen maar een beperkt aantal vrienden hebben
Psychologen en sociologen bedachten het Dunbar-getal, het maximale aantal mensen met wie een persoon nauwe banden kan onderhouden. Dus zelfs als iemand duizenden ‘vrienden’ op Facebook heeft, kun hij enkel zinvolle communicatie hebben met 50-200 van hen.

3. We voelen ons gelukkiger als we iets te doen hebben
Stel u zich voor voor dat u op een vliegveld bent geland en de bagage moet ophalen. In tien minuten bereikt u het bagageband en haalt de koffer direct op. Dan een iets andere situatie: u vindt een kortere route en slaagt erin om in slechts twee minuten bij de bagage aan te komen. Nu moet u de resterende acht minuten op uw koffer wachten.
In beide gevallen kostte het niet meer dan tien minuten om de bagage op te halen. In het tweede scenario voelde u zich echter waarschijnlijk ongeduldiger en ontevreden. Dit komt door het feit dat ons brein niet graag inactief is en in plaats daarvan liever bezig blijft. En voor elke voltooide taak beloont het ons met dopamine, het ‘gelukshormoon’.

4. We kunnen slechts 3 tot 4 dingen tegelijk onthouden
Studies tonen aan dat ons brein niet meer dan 3 tot 4 stukjes informatie tegelijk kan opslaan. Bovendien kan deze informatie slechts 20-30 seconden worden bewaard. Na deze tijd vergeten we het, tenzij we het steeds weer opnieuw in ons geheugen opfrissen.
U bent bijvoorbeeld aan het rijden en aan het telefoneren (niet doen!). De persoon aan de andere kant geeft u een nummer, maar u kunt het niet opschrijven en u probeer het in plaats daarvan te onthouden. U herhaalt het nummer steeds opnieuw om het in uw kortetermijngeheugen te bewaren totdat u het kunt noteren en vergeten.
Het feit dat we het gemakkelijker vinden om 3 a 4 eenheden informatie tegelijk te onthouden verklaart overigens waarom zoveel dingen bestaan ​​uit 3 of cijfers of regels. Dit geldt voor telefoon- en creditcardnummers en zelfs voor de alinea die u leest.

5. Onze visuele perceptie van dingen verschilt van hun werkelijke uiterlijk
Ons brein verwerkt voortdurend informatie die via onze zintuigen ontvangen. Het analyseert beelden en interpreteert ze in een vorm die voor ons toegankelijk is. De reden dat we bijvoorbeeld snel een tekst kunnen lezen, ligt in het feit dat we het niet echt lezen. We merken eenvoudig de eerste en laatste letters van elk woord op en vullen intuïtief de rest in op basis van onze ervaringen uit het verleden. Kijk bijvoorbeeld naar deze zin: Het sijhcnt neit zeeovl uit te meakn in wleke vrolgode de letrtes van een worod satan. Als de eerste en de laatste letter op de juiste plaats staan zijn de meeste woorden zonder problemen te lezen. Dit komt doordat de hersenen geen aparte letters lezen, maar hele woorden. En dit gebeurt niet alleen met teksten.

6. We brengen 30% van onze tijd door met dagdromen
Stelt u zich voor dat u een belangrijk document bestudeert. Plotseling beseft u dat u al drie keer achter elkaar dezelfde zin heeft gelezen. In plaats van de tekst te analyseren, dwaalde uw gedachten af. Wetenschappers van de Universiteit van Californië zeggen dat we dagelijks zo’n 30% van onze tijd dagdromen. Soms (bijvoorbeeld tijdens lange ritten) neemt dit aandeel toe tot wel 70%, maar er is niets mis mee. Studies tonen aan dat mensen die dol zijn op dagdromen, over het algemeen creatiever zijn. Ze zijn ook beter in het oplossen van problemen en het omgaan met stress.

7. We kunnen drie dingen in het leven niet negeren: eten, seks en gevaar
Heeft u zich ooit afgevraagd waarom mensen altijd stoppen om naar de nasleep van een verkeersongeval te kijken? Hoewel omstanders het beeld schrijnend vinden, blijven ze staren.
Een dergelijke nieuwsgierigheid wordt veroorzaakt door ons ‘oude brein‘ (ook wel aangeduid als ons ‘reptielenbrein’), het hersendeel dat verantwoordelijk is voor overleving. Deze ‘scant’ constant de omgeving, waarbij hij 3 vragen stelt (en beantwoordt): ‘Kan ik dat eten?’ ‘Kan ik daar seks mee hebben?’ ‘Kan ik daardoor worden gedood?’ Voedsel, seks en gevaar zijn nog steeds de zaak die fundamenteel zijn voor ons overleven, we kunnen het dan ook niet helpen daarvoor veel aandacht te hebben.

8. We hebben graag iets te kiezen
Als onderdeel van een onderzoek zetten wetenschappers twee tafels in een supermarkt. Op de eerste tafel plaatsten ze 24 soorten jam, op de tweede 6. Als gevolg hiervan stopte 60% van de klanten bij de de eerste tafel om jams te proberen. Als het echter op kopen aankwam, bleek de tweede tafel 2 maar liefst 4 keer populairder te zijn. Waarom? Zoals we al weten, kunnen onze hersenen zich alleen concentreren op 3 tot 4 dingen tegelijk. Daarom is het nemen van definitieve beslissingen gemakkelijker wanneer er een beperkt aantal opties is (dat wil zeggen 6 soorten jam). Toch verlangen we altijd naar afwisseling. We houden ervan om een breed scala aan producten voor ons te zien. Daarom zijn we meer geneigd om naar de tafel met 24 soorten jam te gaan (hoewel we uiteindelijk toch weer voor hetzelfde merk gaan dat we vaak hebben gekocht).

9. De meeste van onze beslissingen zijn onbewust
We willen graag geloven dat al onze acties het resultaat zijn van een zorgvuldige planning, maar in werkelijkheid worden 60 tot 80% van onze dagelijkse beslissingen onbewust genomen. We denken er niet over om die dingen te doen, we doen ze gewoon. Elke seconde ontvangen onze hersenen miljoenen data. Om uitputting te voorkomen, wordt een deel van het denkwerk ‘verbannen’ naar het onderbewustzijn. De sleutels meenemen, de lichten uitdoen, de voordeur sluiten – we voeren dergelijke acties ‘automatisch’ uit, bijna zonder na te denken. Aan de andere kant leidt dit vaak tot zelftwijfel. Iedereen kent de situatie dat je net bent vertrokken en je je plotseling afvraagt of je het gas wel hebt uitgezet.

10. Er bestaat niet zoiets als multitasking
Onderzoek toont aan dat we slechts één cognitieve activiteit tegelijk (goed) kunnen uitvoeren. Probeer maar eens tegelijk te praten en te lezen of een brief te schrijven terwijl u naar een audioboek luistert. Hoogstwaarschijnlijk komt daar niets van terecht – ons brein kan zich niet op twee taken tegelijk concentreren. Er is echter één uitzondering. Als de tweede activiteit puur fysiek en ‘automatisch’ is (d.i. een routine die we dagelijks uitvoeren), dan is het mogelijk om beide taken te combineren. U kunt bijvoorbeeld tijdens het uitlaten van de hond telefoneren. Maar zelfs dan is er een goede kans om te struikelen en de rode draad van het gesprek uit het oog te verliezen.

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel