Voelen

Waarom we steeds meer op elkaar gaan lijken

stel, overeenkomstenIedereen merkt dat wel eens op: wat lijken sommige stellen toch op elkaar. Ze vertonen opmerkelijke overeenkomsten, niet alleen qua kledingstijl, maar ook qua gezichtskenmerken. Naarmate ze langer bij elkaar zijn wordt dit duidelijker. Bij sommigen is dat zelfs zo sterk dat ze familie van elkaar lijken te zijn. Ook wetenschappers hebben zich over dit fenomeen gebogen. Dit zijn volgens hen de redenen:

Op onze ouders

Een volkswijsheid – vermengd met een scheutje Freud – is dat een man de neiging heeft om met zijn moeder te trouwen (en een vrouw met haar vader). Het is waarschijnlijker dat zijn vrouw enkele sterke gelijkenissen met zijn moeder zal delen, zowel qua gewoontes als wat uiterlijk. Wetenschappers bevestigen dat we de neiging hebben partners te kiezen die niet alleen op ons lijken, maar ook op onze ouder van het andere geslacht. De belangrijkste factoren hierbij zijn de haar- en oogkleur en de leeftijd van onze ouders. Als onze ouders al niet meer zo jong waren toen ze ons kregen, zul we ook op zoek gaan naar een partner die ouder is dan wij.

Aantal jaren samen

Robert Zanjonc, een Amerikaanse sociaal psycholoog, vergeleek foto’s van partners op hun trouwdag met die van 25 jaar later. Zijn studie liet zien dat, zelfs als de partners in eerste instantie weinig gezichtskenmerken deelden, ze ongeveer 25 jaar later verrassend veel op elkaar leken. Nog een grappig feit uit zijn onderzoek: hoe gelukkiger de stellen met elkaar zeiden te zijn, hoe meer ze op elkaar waren gaan lijken. stel, partners

Ervaringen delen

Een andere reden waarom partners uiteindelijk meer op elkaar te lijken, is dat ze hun ervaringen met elkaar delen. Gedurende hun hele leven beleven stellen samen gelukkige en verdrietige momenten. Alles wat ze samen doormaken, heeft invloed op hun lichaamstaal en hun emotionele toestand. Hun geschiedenis wordt als het ware op hun gezichten ‘geschreven’: zelfs de rimpels van een paar vormen zich op dezelfde plaatsen.

Aantrekkingskracht

In het algemeen voelen we ons aangetrokken tot diegenen met wie we overeenkomsten hebben. Dit wordt ‘assortative mating’ genoemd, een theorie die suggereert dat individuen met vergelijkbare uiterlijke kenmerken (fenotype) vaker een relatie met elkaar aangaan. Als mensen sterk op elkaar lijken, is de kans groot dat hun eventuele kinderen ook veel op hen zullen lijken. Biologen menen dat dit komt doordat individuen hun genen maximaal aan de volgende generatie proberen door te geven.

Immuunsystemen

Ons immuunsysteem weerspiegelt onze levensstijl, inclusief onze eetgewoonten en lichaamsbeweging. Een groep wetenschappers concludeerde dat stellen die al lang bij elkaar zijn, een zeer vergelijkbaar immuunsysteem hebben. Misschien is dat de reden waarom 2 partners in het algemeen dezelfde gewoonten en levensstijl hebben.

Spiegelen

speigelenStellen die op elkaar zijn afgestemd, weerspiegelen vaak elkaars gewoonten en lichaamstaal. Het laat hun wederzijdse emotionele steun zien en het vertrouwen dat ze in elkaar hebben. Wetenschappers zeggen dat partners de neiging hebben om hun eigen gewoonten tijdens hun leven gezamelijk te veranderen. Als een van hen bijvoorbeeld probeerde te stoppen met roken en begon met het eten van meer gezond voedsel, deed de andere vaak hetzelfde.

Trefwoord
Onbeperkt Tijdschriften lezen

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel
  • Samoon NL 300x250