Hebben

Wie woont al slim samen?

smarthomeWat brengt 2018 ons thuis op technologisch gebied? Het Internet of Things breekt definitief door in onze woon-, slaap-, badkamers en de keuken. Slimme apparaten leren van elkaar en de ‘home assistant’ doet voorzichtig zijn introductie. Slimme apparaten fungeren steeds vaker als uw persoonlijke bodyguard. Uw huis wordt steeds ‘gevoeliger’ met slimme sensoren. En de eerste huisrobots komen over de vloer, als onvermoeibare hulp in de huishouding.

Hoe slim wordt wonen?

1. De opkomst van het slimme apparaat
Domotica, apparaten die met het internet zijn verbonden begint op stoom te komen. Denk bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat of aan verlichting en gordijnen die u bedient met een app op uw smartphone. Maar ook andere huishoudelijke apparaten worden binnenkort ‘slim’. De prototypes van het slimme broodrooster, de slimme koffieautomaat en de slimme koelkast zijn al gedemonstreerd op de technologiebeurzen.

Veel apparaten communiceren tegenwoordig ook onderling, zodat ze op elkaar worden afgestemd. Slimme apparaten ‘leren’ dan niet alleen van ons, maar ook van elkaar. Ze leren uw leefpatroon kennen en anticiperen daarop. Zo ‘weten’ ze op den duur precies wanneer u opstaat en zorgen ervoor dat de verwarming een half uur van te voren aanspringt en de koffie klaarstaat zodra u een been uit bed gooit. Alle apparaten zijn op dit moment met elkaar verbonden via het Wifi-netwerk. In de toekomst gaat dit veranderen. Dan komt er een speciaal netwerk voor slimme apparaten.

Een slimme assistent neemt het werk in huis uit handen. Amazon, Google, Apple en Lenovo hebben er afgelopen jaren al een gelanceerd. Vooralsnog is de Sonos One de enige die in Nederland verkrijgbaar is. Maar dat gaat in 2018 waarschijnlijk veranderen. Deze ‘assistenten’ in de vorm van een soort speakerbox reageren op spraak en praten terug. Zo geeft u bijvoorbeeld opdracht de muziek aan te zetten of om de laatste nieuwsberichten voor te lezen. Handgeschreven opdrachten behoren hiermee tot het verleden. Wilt u weten hoe goed deze techniek al is ontwikkeld? Probeer dan Siri op uw iPhone. U zult ervan versteld staan hoeveel gesproken opdrachten deze al kan begrijpen.

2. Slimme apparaten als persoonlijke bodyguard
Slimme apparaten worden in 2018 steeds belangrijker voor de veiligheid in en om uw woning. Vroeger hadden we een soort walkie talkie-babyfoon die een krakend en oorverdovend geluid produceerde als de baby huilde. Tegenwoordig kijken we op onze smartphone of de babysitter niet stiekem hagelslag op de boterhammen van de kinderen strooit. Maar ook bij serieuzer onheil, staat de digitale bodyguard, of het persoonsalarm, aan uw zijde.

Uw woning beveiligen met slimme technologie wordt steeds populairder. Niet alleen om de babysitter in de gaten te houden, maar ook om inbraak te voorkomen.  Zo komen er meer slimme sloten op de markt. De één springt open met een vingerafdruk, de ander met een app op een smartphone. Een inbreker hoeft binnenkort niet meer cilinder te trekken, maar zal zich moeten verdiepen in het hacken …

domoticaDaarnaast worden ook de rook- en koolmonoxidemelders steeds slimmer in 2018. Zo zijn de nieuwste modellen verbonden met het internet. Met deze nieuwe techniek ontvangt u een melding op uw telefoon wanneer er rook of koolmonoxide wordt gedetecteerd en kunt u ook op afstand actie ondernemen. Ook worden alle rookmelders ingeschakeld zodra er een is die brand signaleert. Op die manier is de kans een stuk kleiner dat u door een beginnende brand heen slaapt.

Ook komen we steeds geavanceerdere beveiligingscamera’s die ook in het donker goede beelden leveren. De tijd dat de kat van uw buren anoniem zijn behoefte in uw tuin doet is voorbij.

3. Sensoren: de wasmachine beoordeelt hoe vuil de was is
Steeds meer apparaten worden uitgerust met sensoren. Zo zijn we bijvoorbeeld al deuren die met behulp van sensoren opengaan wanneer u ervoor gaat staan. Maar ook in uw eigen woning doen de sensoren binnenkort hun intrede. Neem bijvoorbeeld de wasmachine (Siemens) die dankzij intelligente technologie uw wasgoed beoordeelt op vuilgraad en daar het wasprogramma op aanpast. Of de koelkast die met behulp van sensoren ‘ziet’ wat er in de koelkast staat en daar een recept op bedenkt of automatisch een boodschappenlijstje maakt. Of de Sense Guard (Grohe) die u waarschuwt wanneer er ook maar een spoortje van lekkage in uw woning optreedt. Dankzij sensoren krijgt elke woning zintuigen.

Naast het gemak dat sensoren bieden, dienen ze ook een ander doel. Zo worden woningen van ouderen en kamers in verzorgingsinstellingen vaker uitgerust met sensoren, dit wordt ook wel lifestyle monitoring genoemd. Een familielid of verzorger wordt dan bijvoorbeeld via een smartphone gewaarschuwd als iemand ’s ochtends niet is opgestaan.

smarthome, smartphone

4. Stofzuig-, zorg- en slaaprobots
Onze samenleving wordt steeds meer ‘gerobotiseerd’. Robots zijn al een tijdje een hot item, ze nemen steeds meer taken over. Dit begon in de fabrieken, maar nu nemen robots definitief ons huishouden over. Zo is er de stofzuigrobot die geheel zelfstandig uw woning zuigt, de knuffel- en de zorgrobot die steeds vaker bij demente ouderen wordt ingezet. De slaaprobot (ontwikkeld door TU Delft in samenwerking met Auping), die slaapproblemen oplost, komt in 2018 op de markt.

Robots die de mensheid vervangen klinkt misschien als een doemscenario. Toch komen er voortdurend  meer geavanceerde modellen op markt. Zo geavanceerd dat ze binnenkort waarschijnlijk niet meer te onderscheiden zijn van een echt mens. Kijk maar naar robot Sophia, inmiddels staatsburger van Saoedi-Arabië. Deze robot van Hanson-robotics lijkt verrassend veel op een echt mens, zelfs in haar gezichtsuitdrukkingen. Sophia is duidelijk een volgende stap in de ontwikkeling van robots. Ze gaat ongetwijfeld zorgen voor nieuwe discussies rond kunstmatige intelligentie en wetgeving rondom de ontwikkeling en inzet van robots.

Maar, zo ver is het nog niet. De meeste robots hebben vooralsnog een afgebakende functie, zoals de stofzuig- en slaaprobot. Toch zijn er ook al robotmodellen ontwikkeld die taken aankunnen zoals het brengen van koffie en het legen van de brievenbus. Voor mensen met een handicap of in een zorgcentrum biedt dit misschien wel uitkomst. En het lijkt nog lang niet op het scenario van de sci-fi film ‘I, Robot’.

Onbeperkt Tijdschriften lezen

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel
  • Samoon NL 300x250