Voelen

Pillowtalk

slapen, pratenPraat u weleens in uw slaap en bent u bang dat u iets onthult of iets beschamendst zegt? Dan is er slecht nieuws. Uit recent onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Sleep, blijkt namelijk dat de taal die slapers uiten vaak negatief of zelfs vulgair is.

REM-slaapgedragsstoornis

Onderzoek toont dat ongeveer 5% van de volwassenen praat in zijn of haar slaap. Dit wordt wel somniloquy genoemd. Het is een veel voorkomend verschijnsel. Ongeveer de helft van de kinderen praat minstens één keer per jaar in zijn slaap (en minder dan 10% doet het elke dag). En ongeveer 67% van de volwassenen praat minstens eenmaal in de drie maanden in hun slaap. Sommige factoren, waaronder slaapgebrek, alcohol, drugs, koorts, stress, angst en depressie, kunnen allemaal tot dit verschijnsel aanleiding geven. Het wordt meestal niet beschouwd als iets dat behandeling vereist, tenzij een bedgenoot er chronisch door wordt gestoord. Hoewel er slechts weinig bekend is over de mechanismen die hieraan ten grondslag liggen, veronderstellen wetenschappers dat het een uiting is van een zogenoemde REM-slaapgedragsstoornis. Hierbij is de werking verstoord van het hersengedeelte dat spraak en beweging stillegt tijdens de slaap.

Voor hun studie analyseerden de wetenschappers 232 volwassenen. Van hen hadden 129 een REM-slaapgedragsstoornis, 87 deden aan slaapwandelen of hadden slaapangst, 1 kampte met slaapapneu en de anderen hadden geen slaapstoornis. Alle deelnemers werden twee nachten in de gaten gehouden met behulp van video-polysomnografie. De onderzoekers bekeken in hoeverre er werd gepraat in de slaap, hielden de frequentie van de spraak bij en analyseerden de gebruikte woorden.

Scheldwoorden

Uiteindelijk werden er 883 spraakmomenten bij de deelnemers opgenomen, inclusief 3.349 ontcijferde woorden. Het meest gebruikte woord bleek ‘nee’ te zijn en bijna 10% van alle spraakopnames bevatte scheldwoorden. Het woord ‘fuck’ kwam 800 keer vaker voor tijdens het slapen dan tijdens de wakkere momenten.

Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat de spraak die in de slaap werd gebruikt grammaticaal gezien dezelfde is als de taal die mensen overdag gebruiken. De verschillen bleken meer kwalitatief te zijn. Zo was de taal vaker negatief, vulgair en gericht op iemand anders. Het onderzoeksteam concludeert dan ook dat het brein tijdens de slaap hetzelfde netwerk gebruikt als in wakkere toestand en dat de gebruikte woorden de bijbehorende droom aan het licht brengen. Ten slotte zagen de wetenschappers dat mannen vaker in hun slaap praatten en eerder scheldwoorden gebruikten.

Het is niet ongewoon om negatieve emoties in de REM-fase te ervaren. Ze stellen dat sommige mensen hun zorgen hardop uitdrukken, terwijl anderen deze voor zich houden. Daarbij stellen ze dat de slapers zich in hun dromen in situaties bevinden waarbij iedereen deze taal zou gebruiken, zoals een gevecht of ontsnapping.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel