Weten

De tijd vliegt (soms)

tijd, klok

Al zolang er mensen zijn willen ze het fenomeen tijd managen. Iedereen kent dagen die maar niet voorbij leken te gaan of dagen die juist omvlogen. De mensheid is al eeuwen op zoek naar drankjes om de eeuwige jeugd te creëren en tijdmachines te bedenken, al was het maar in onze verbeelding. Er zijn in elk geval een aantal psychologische wetmatigheden, misschien wel natuurwetten, waarop we het begrip tijd ervaren.

1. De tijd sleept als we ons vervelen

Een uur een boeiend boek lezen is voelt niet hetzelfde als een uur een saaie film kijken. Dat komt omdat we, als we ons vervelen we erg op onszelf zijn gefocust. Met andere woorden, we denken te veel. Hierdoor verwerken we meer informatie en dat vertraagt ​​onze tijdsperceptie. Wanneer we daarentegen volledig geconcentreerd zijn op iets anders dan onszelf, voelt alsof de tijd voorbijraast.

2. De tijd vertraagt ​​bij onzekerheid

We kennen allemaal het gevoel dat we voor vertrek nog veel tijd hebben totdat iemand er ons op wijst dat we nog maar 10 minuten hebben. Die 10 minuten zijn in een vloek en een zucht voorbij. Maar als we 10 minuten moeten wachten op het resultaat van een belangrijk examen, dan kunnen diezelfde 10 minuten ondraaglijk lang lijken. Als we niet weten wat ons te wachten staat, denken we er te veel over na. Onzekerheid zorgt ervoor dat we op elk klein detail letten. En de tijd lijkt in gedachten dan ook langer.

“De tijd bestaat alleen maar omdat anders alles tegelijk zou gebeuren” (Einstein)

3. De tijd staat stil als we teveel op de klok kijken

Die extra 5 minuten ‘snoozen’ in de ochtend horen voor veel van ons tot van de prettigste momenten van de dag. Maar dezelfde 5 minuten lijken een eeuwigheid te duren voor een leerling die elke paar seconden naar de klok blijft kijken, wachtend tot de bel gaat. De reden voor deze ‘stilstaande klok illusie’ is dat we steeds een blik op de klok werpen. Dit kost een kleine hoeveelheid tijd waarin niets lijkt te gebeuren. Maar ons bewustzijn wordt daardoor steeds verstoord. Onze hersenen proberen dat te herstellen door ons te vertellen dat we naar de klok kijken, wat nog meer tijd kost.

“Niets droogt sneller op dan een zee van tijd” (Remco Jonckers)

4. De tijd loopt langzamer wanneer we ons onszelf bewust zijn

Een presentatie van twintig minuten geven maakt evenveel indruk als een wandeling van een uur. Wanneer we een routine herhalen, worden we ondergedompeld in onze eigen gedachten en besteden we niet echt aandacht aan de wereld om ons heen. Wanneer we echter op het podium staan, worden we erg bewust van onszelf en het huidige moment. Zelfbewust zijn betekent voortdurend geconcentreerd zijn op de huidige tijd. Hoe meer we ons op dat moment focussen, hoe meer herinneringen we aanmaken en hoe langzamer de tijd voorbij lijkt te gaan.

5. De tijd rekt op wanneer we in gevaar of bang zijn

Twee uur in een vliegtuig of twee uur in een auto zijn heel verschillende ervaringen voor iemand die vliegangst heeft. Wanneer we bang zijn of in gevaar registreert ons brein in één keer een enorme hoeveelheid informatie. Het pakt alles op dat het kan gebruiken om te overleven. En deze informatie verdwijnt niet als we weer kalmeren. De ervaring blijft bij ons en doet ons geloven dat de stressvolle periode eigenlijk veel langer duurde dan in werkelijkheid het geval was.

“Tijd laat zich niet vastleggen, behalve in beeldende kunst” (Emile Snellen)

6. De tijd vertraagt ​​als we wachten

Een week voor een deadline is nooit voldoende, terwijl een week voor het begin van een vakantie zich voort kan slepen. Als we willen dat er iets gebeurt, kan de tijd ons bedriegen en te langzaam gaan. En het kan zelfs nog langzamer gaan als we impulsief zijn en boos worden als we niet meteen krijgen wat we willen. Op dergelijke momenten kunnen we even niet aan iets anders denken. We worden (over)gevoelig voor onze wens en zouden de tijd wel vooruit willen duwen.

7. Een periode voelt langer als deze gevuld is met nieuwe indrukken

De reis naar een bepaalde plek voelt veel langer dan de terugweg. De reden is dat wanneer onze hersenen veel nieuwe informatie ontvangen, deze tijd nodig heeft om te reorganiseren en deze op een begrijpelijke manier aan ons te presenteren. Hoe langer het duurt, hoe langer die periode aanvoelt. Wanneer de informatie al bekend is, gebeurt dit proces veel sneller.

8. De tijd gaat sneller als we haast hebben

Wat zijn 3 dagen voorbereiding op een examen in vergelijking met 3 dagen wachten op de uitslag? Als we haast hebben zijn we erg bezig met een later moment in de tijd en niet met het nu. We merken dus amper andere informatie vanuit de omgeving op. En zo lijken onze dagen korter. Misschien geven bewuste pauzes een welkom evenwicht ten opzichte het gevoel in een snelkookpan te zitten.

“De tijd stuwt immers altijd alles voort en hij kan iets wat slecht is tot iets goeds maken, maar ook iets wat goed is tot iets slechts” (Machiavelli)

9. De tijd gaat (te) snel wanneer we elke dag hetzelfde doen

Op vakantie gaan, nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe dingen leren. Drie weken daarvan voelen veel langer dan drie weken dagelijkse routine. Wanneer we in een nieuwe omgeving zijn, beginnen we allerlei kleine dingen te zien die we in de dagelijkse sleur niet meer opmerken. De bomen, de lucht en geuren zijn anders en interessant. Onze geest is zo druk bezig met het verwerken van al deze nieuwe dingen en geluiden dat het voelt alsof er veel meer tijd voorbijgaat dan in werkelijkheid het geval is. die onze perceptie van tijd zullen verlengen.

10. De tijd gaat sneller als we ouder worden

Een dag in het leven van een kind kan oneindig lijken te duren, terwijl een volwassene opmerkt dat er weer een jaar voorbij is gevlogen. We hebben levendige herinneringen aan onze kindertijd, maar kunnen we ons soms niet herinneren wat er vorige week donderdag is gebeurd. Eigenlijk combineert deze wetmatigheid alle andere eerder genoemde percepties. Naarmate we ouder worden, ontvangen we minder nieuwe informatie. Weinig is volledig nieuw meer, geen nieuwe indrukken of gevoelens. Onze acties zijn hetzelfde als eerder en in wezen raken we verveeld. Het is hetzelfde als op vakantie; de tijd ‘rekt’ totdat we wennen aan de nieuwe plek. Dat is tenminste wat ons brein ons vertelt. Maar nu we welke aan welke regels onze tijdsbeleving is gebonden kunnen we de controle overnemen en de tijd vertragen. Alles wat we moeten doen is: ons brein activeren, nieuwe vaardigheden aanleren, nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe plekken ontdekken en onszelf van tijd tot tijd verrassen …

“Als we binnenkort alle raadsels hebben opgelost, zullen we nog altijd het raadsel van de tijd overhouden. Dat zijn we namelijk zelf.” (Mulisch)

Trefwoord
Onbeperkt Tijdschriften lezen

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel
  • Samoon NL 300x250