Weten

‘Melk moet’ en andere verhalen

mythe, onderzoekSommige verhalen lijken zo voor de hand te liggen dat we ze blind geloven. Toch is het de moeite waard om ze kritisch te onderzoeken. Niet zelden blijkt een dan een vaststaand feit toch een fabel te zijn. Een klein overzicht:

‘Overgewicht is altijd ongezond’
Een beetje kort door de bocht. Uit onderzoek bleek dat de sterftekans van een persoon met overgewicht die regelmatig sport, feitelijk de helft is van de sterftekans van een persoon die in de normale gewichtscategorie valt, maar minder beweegt.

‘Biologisch voedsel is vrij van pesticiden en gezond(er) ‘
Biologisch voedsel is populair vanwege de ‘pure’ gezondheidsvoordelen die het belooft. Het zou onbespoten zijn. Maar helaas klopt dit niet helemaal. Er zijn meer dan 20 chemische stoffen die zijn goedgekeurd voor gebruik in de biologische voedselproductie. Ook kunnen sporen van gebruikte stoffen van nabijgelegen akkers of door de lucht op het biologische geteelde voedsel terechtkomen. De enige manier om dat te voorkomen is zelf telen.

‘Honing is een natuurlijke suiker en beter dan geraffineerde suiker’
Voordat dat u een lepel honing in uw thee wilt doen, bedenk: honing bevat meer calorieën dan suiker. Hoewel honing in kleinere hoeveelheden wordt gebruikt omdat het zoeter is dan suiker, zet veel honing aan tot gewichtstoename. Medisch gezien is honing net zo schadelijk als suiker en kan bij overmatig gebruik ziekten als diabetes, hartproblemen en leverziekten veroorzaken.

‘Wortels eten voorkomt nachtblindheid’
Een van de grote voordelen van wortels is dat ze een goede vitamine A-bron zijn, die het zicht kan helpen te verbeteren. Maar het is een mythe dat je daardoor ‘s nachts kunt zien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de Britse luchtmacht een nieuw type radartechnologie en probeerde die vinding te verbergen door te beweren dat hun nieuwe succes te danken was aan wortelen. Die zouden het zicht van de piloten hebben verbeterd.

‘Een zwangerschap duurt 9 maanden’
Niet elke zwangerschap duurt 40 weken, sterker nog, het blijkt dat slechts 5% van de baby’s op de uitgerekende datum wordt geboren. Bovendien is het moeilijk om de exacte ‘startdatum’ van de zwangerschap vast te stellen.

‘Te veel zout is ongezond’
‘Als uw wilt afvallen of uw bloeddruk wilt verlagen, gebruik dan minder zout’. Klopt, maar er zijn ook een aantal gezondheidsproblemen die vereisen dat u juist meer zout eet. (te) Lage zoutgehaltes kunnen de kans op diabetes verhogen, evenals de vetopslag en een afname van het libido.

‘We gebruiken slechts 10% van onze hersenen’
Bijna het hele brein is tijdens ons hele leven actief. Verschillende delen van de hersenen zijn in totaliteit verantwoordelijk voor de prestaties van ons lichaam. Een gedeeltelijk gebruik kan het hele lichaam niet laten functioneren.

‘Microgolven kunnen kanker veroorzaken’
Microgolven in magnetrons produceren straling die de watermoleculen in het voedsel opwarmt. Het verandert op geen enkele manier het voedsel. Wel is het verstandig om borden en plastic bakjes te gebruiken die geschikt zijn voor het gebruik in de magnetron, vanwege weekmakers in sommige plastics die door opwarming in het voedsel terecht kunnen komen.

‘Probiotica zijn nodig voor de spijsvertering’
Yoghurt en kwark zijn populair vanwege de vermeende voordelen van probiotica voor ons gewicht en spijsvertering. Van deze probiotica wordt gezegd dat ze de ‘goede’ soort bacteriën zijn die helpen bij het reguleren van onze darmen. Maar ons lichaam zit al vol zit met verschillende soorten bacteriën. Hoe hoe kan dan worden vastgesteld dat het juist de bacteriën afkomstig van yoghurt zijn die het verschil maken? Bovendien is de meeste yoghurt gezoet en daardoor eerder schadelijk dan gezond.

”s Nachts eten maakt dik’
Het is tijd om het beroemde gezegde te vergeten: ‘Ontbijt als een koning, lunch als een prins en diner als een bedelaar’. Gewichtstoename is recht evenredig met de hoeveelheid beweging. Het maakt niet uit op welk tijdstip van de dag je eet. Wat je eet, hoeveel je eet en de mate van fysieke activiteit bepalen of je aankomt, afvalt of stabiel blijft.

‘Melk moet’
Een heel hardnekkig misverstand, ingegeven door jarenlange reclame om de melkplas in de jaren tachtig te verkleinen. Calcium zou onmisbaar zijn voor sterke botten. Meer recente onderzoek laat zien dat er geen verband bestaat tussen melkinname en gezonde botten en dat melk geen calcium- en vitamine D-tekort voorkomt. Alternatieve calciumbronnen zijn o.a. groene bladgroenten zoals broccoli, paksoi en rucola, bonen, havermout, amandelen, tofu, vis zoals zalm en sardientjes, lijnzaad en vijgen. Wel is het zo dat plantaardige calaciumbronnen minder gemakkelijk door ons lichaam worden verwerkt.

‘Mensen hebben 5 zintuigen’
We zijn allemaal opgegroeid met het idee dat mensen slechts vijf zintuigen hebben. Het blijk er meer dan 20 zintuigen te zijn. Volgens recent onderzoek hebben we veel meer prominente zintuigen, zoals nociceptie, het vermogen om pijn te voelen, equilibrioceptie, het gevoel voor evenwicht en thermoceptie, het gevoel van temperatuur. Bij dieren worden zintuigen waargenomen zoals electroceptie, het vermogen om natuurlijke elektrische prikkels te voelen, magnetoreceptie, het magnetisch veld van de aarde waarnemen en gepolariseerd licht, het vermogen om gepolariseerd licht te gebruiken om richting te bepalen. Misschien dat dergelijke zintuigen ook bij mensen bestaan.

‘Onze tong kent 4 delen smaakdelen’
De tong zou zijn verdeeld in 4 afzonderlijke delen die elk zoet, zuur, zout of bitter voedsel onderscheiden. Niet alleen zijn er eigenlijk vijf smaken (de vijfde is unami), ook werken de duizenden smaakpapillen op onze tong allemaal samen. Zo zou je zoet proeven met het puntje van de tong. Als u daar zout op doet, proeft u gewoon zout.

‘Het was maar een kleine val’
Elke ernstige hoofdwond die de hersenfunctie kan beïnvloeden, is een serieuze zaak. Hoewel algemeen wordt aangenomen dat een hersenschudding alleen kan worden veroorzaakt door direct op het hoofd te worden geraakt, is dit niet het geval. Elke klap tegen het hoofd of bovenlichaam die sterk genoeg is om het hoofd te doen schudden kan een hersenschudding veroorzaken. De hersenen worden in beweging gezet en slaan tegen de binnenkant van de schedel. Voorzichtigheid is dan ook van belang; laat u door een arts nakijken na elke vorm van hoofdletsel.

‘Minimaal 8 uur slapen moet’
Acht uur slapen is een must, we moeten onze slaapgewoontes aanpassen, zeggen gezondheidsgoeroes. In ons jachtige leven hebben weinigen van ons deze luxe. Zullen we er gezonder door worden? Studies hebben aangetoond dat onze voorouders maximaal 6-7 uur slaap haalden. Het is dus niet de schuld van ons moderne bestaan. Verspil dus geen tijd met piekeren over slaaptekort, want die zorg veroorzaakt waarschijnlijk meer kwaad dan enkel slapeloosheid.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel