Proeven

Zoet, zoeter, zoetst

soep, suiker

Met zoet is weinig mis als je er niet teveel van eet. Maar het vervelende is dat je niet precies weet hoeveel suiker je binnenkrijgt. Dat er suiker (of zoetstof) zit in voedingsmiddelen die zoet smaken is helder. Maar suiker is een goede en goedkope smaakversterker en wordt daarom aan veel producten toegevoegd waarin je dat niet meteen zou verwachten. Zoals:

Vleeswaren (dextrose), zoals worst, paté, ham, spek, rosbief, knakworstjes
Bewerkt vlees, zoals hamburgers (glucosestroop en maltodextrine)
Groenten in pot en blik, voor conservering en smaak
Soep  uit blik, zak of pak (naast veel zout, ook zoet)
Brood, ook in gezond ogend meergranenbrood (dextrose)
Crackers, knäckebröd en toastjes
Satesuas, ketchup, mayonaise
Maaltijdvervangers
Kant-enklaarmaaltijden
Aardappelpuree uit een pakje (dextrose)
Pesto, in goedkopere pesto, als opvulmiddel
Light-producten, minder vet wordt ingeruild voor meer suiker en zout als smaakmaker (voorbeeld: Calvé pindakaas light: 30 procent minder vet dan de normale variant, maar 60 procent meer suiker.
Guacamole kant-en-klaar
Woksaus (suiker, glucose en water zijn bijvoorbeeld de hoofdingrediënten van teriyaki-woksaus van Conimex.
Saladedressing
Pastasaus (ongeveer 6 klontjes per zak)
Koffiecreamer (geen melk, vooral suiker en kokosvet)

Suiker wordt onder meer gebruikt als smaakversterker (evenals zout), verdoezelaar (maskeert de smaak van ingredienten van een mindere kwaliteit), vulmiddel (in sauzen en lightproducten), kleurstof (gebak, brood, vlees), conserveermiddel (jam en limonadesiroop) en structuurverbeteraar (koek).

Huiveren over de effecten van (teveel) suiker? Bekijk dan The Sugar Film (trailer):



Al overdrijft de maker van deze documentaire het volgens sommigen.

Trefwoord
Onbeperkt Tijdschriften lezen

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel