Voelen

Dure suiker

glucose, bloedsuikerVeel mensen denken dat enkel diabetici een zorgwekkend hoge bloedsuikerspiegel hebben. Toch is dit niet waar: elke persoon kan er last van hebben en ongemerkt mogelijke schade aan zenuwen, bloedvaten en organen oplopen. En er zijn wel degelijk symptomen te herkennen waardoor het mogelijk is om tijdig maatregelen te nemen. Deze verschijnselen duiden wellicht op problemen:

Constant hongergevoel
Een hoge bloedsuikerspiegel voorkomt dat glucose voldoende door de cellen wordt opgenomen. Het resultaat is dat het lichaam onvoldoende energie krijgt en keer op keer ‘vraagt’ ​​om voedsel: een vicieuze cirkel.

Vermoeidheid
Bij een hoge bloedsuikerspiegel kan het lichaam glucose niet goed opslaan en opnemen. Energie wordt inefficiënt gebruikt en lichaamscellen ontvangen niet de brandstof die ze nodig hebben. Dit alles leidt ertoe dat iemand zich vaak zonder duidelijk aanwijsbare reden moe voelt.

Vaak plassen
Als de bloedsuikerspiegel te hoog is, kunnen de nieren geen vocht meer opnemen. Daarom lost het lichaam, in een poging de glucoseconcentratie in het bloed en in de cellen gelijk te maken, bloed op met intracellulaire vloeistof, waardoor de glucoseconcentratie normaal wordt. Dit resulteert in frequent urineren.

Droge mond
Een droge mond en sterke dorst zijn reacties op fors vochtverlies. De hypothalamus, die het niveau van uitdroging ‘beoordeelt’ en dorst veroorzaakt, stuurt een overeenkomstig signaal naar de hersenen.

Spontaan gewichtsverlies
Met een hoog glucosegehalte kunt u binnen een korte tijd afvallen, zelfs als u frequent maaltijden neemt die ook nog eens veel calorieën bevatten. Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Vochtverlies door frequent urineren leidt tot een laag vloeistofniveau in het hele lichaam en daardoor tot gewichtsverlies;
  • Als het insulineniveau onvoldoende is voor het glucosemetabolisme, schakelt het lichaam over op vetverbranding;
  • Door grote hoeveelheden urine met een hoog glucosegehalte verliest het lichaam calorieën. Op deze manier probeert het lichaam de overtollige glucose te kwijt te raken.

Infectieziekten
Urineweginfecties (UTI’s) en schimmelinfecties kunnen bij zowel mannen als vrouwen voorkomen. Een grote hoeveelheid suiker creëert een gunstige omgeving voor de reproductie van gisten en bacteriën.

Droge huid
Een droge huid kan om verschillende redenen zijn gerelateerd met een hoge bloedsuikerspiegel:

  • Overmatig urineren droogt het lichaam uit, en dus ook de huid;
  • Huidproblemen kunnen een teken van atherosclerose zijn – verharding en vernauwing van de bloedvaten en een daarmee gepaard gaande vermindering van de bloedcirculatie – een ziekte die vaak voorkomt bij diabetici;
  • Beschadigde zenuwen kunnen de normale werking van de zweetklieren verstoren en de balans van huid en vocht beïnvloeden.

Concentratieproblemen
Hoge suikerniveaus voorkomen dat glucose de hersencellen binnendringt, de hersenen ervaaren problemen bij de inname van energie. Dit heeft een negatieve invloed op de snelheid van denken en beslissen.

Afnemend gezichtsvermogen
Wazig zicht is ook het resultaat van het dehydratatie-effect door een hoge bloedsuikerspiegel – het beïnvloedt ook de cellen van het oog. Als gevolg hiervan vervormen ze en verliest het oog zijn vermogen om goed te focussen.

Trage genezing van wonden en wonden
Dit gebeurt als gevolg van schade aan de aderen als gevolg van hoge suikerniveaus. Dit leidt tot een verslechtering van de bloedcirculatie, vooral in ledematen, en onvoldoende voeding van weefsel.

Impotentie
Problemen om een ​​erectie te behouden kunnen ook optreden tegen een achtergrond van hoge bloedglucose. Een gezonde erectie vereist gezonde zenuwen, een goede doorbloeding en een goede balans van hormonen. Een overmaat aan suiker in het bloed kan elk van deze systemen nadelig beïnvloeden.

Prikkelbaarheid
Volgens onderzoek zijn mensen met hoge bloedsuikerspiegels angstiger, meer prikkelbaar en hebben een grotere kans op depressie. Onze hersenen zijn afhankelijk van een constante aanvoer van glucose, en grote pieken en dalen van het niveau hebben een negatief effect. Als gevolg daarvan wordt onze stemming meer labiel.
Suiker beïnvloedt ook de opname van een andere voedingsstof die verantwoordelijk is voor de stemming: chroom. Dit mineraal is nodig om een ​​stabiel bloedsuikergehalte te handhaven, omdat insuline, dat glucose uit het bloed reinigt, zonder dit mineraal niet goed kan werken.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel