Weten

De houdbaarheid van een zonnebril

zonnebril, houdbaarWe hebben thuis allemaal dingen die jaren en zelfs tientallen jaren worden bewaard. Ze lijken het eeuwige leven te hebben, maar de meeste spullen zijn – terecht – beperkt houdbaar, waarna ze nutteloos worden en mogelijk zelfs gevaarlijk. Een overzicht van de vervaldata van veelvoorkomende huishoudelijke en persoonlijke artikelen:

Vitaminen – 3 jaar
Vitaminen kunnen slechts 3 jaar worden bewaard. Niet dat ze schadelijk worden nadat de houdbaarheidsdatum voorbij is, maar ze zullen hun gunstige eigenschappen zeker verliezen.

Zonnebrillen – 2 jaar
Ultraviolette stralen hebben een negatief effect op lenzen. Na enige tijd laten de glazen meer stralen door. De exacte houdbaarheidstermijn verschilt per fabrikant, maar vervanging eens in de 2 jaar is aan te raden.

Persoonlijke hygiëne

 • Tandpasta en tandenborstel – 1 jaar en 3 maanden
  Een tandenborstel moet elke 3 maanden worden vervangen om er geen bacterie-bom van te maken. Tandpasta mag niet langer dan 1 jaar na opening bewaard worden.
 • Handdoeken – 3 jaar
  Naast het feit dat natte handdoeken een ideale omgeving voor bacteriëgroei zijn, tast ​​frequent wassen het weefsel aan. Wassen bij hoge temperaturen versnelt dit proces nog eens. Het is daarom raadzaam om de 3 jaar handdoeken door nieuwe te vervangen.
 • Kammen – 1 jaar
  De houdbaarheid van de gemiddelde kam of borstel is slechts één jaar, zelfs als u deze regelmatig schoonmaakt. Na deze periode kan het roos en ander haarproblemen geven.
 • Make-upborstels en -sponzen – 5 jaar en 6 maanden
  Make-upborstels zouden niet alleen na elk gebruik moeten worden schoongemaakt (wassen), ze zouden ook om de 5 jaar moeten worden vervangen – uw huid zal u daarvoor dankbaar zijn. Sponzen moeten om de 6 maanden worden vernieuwd.
 • Sportschoenen – 500 kilometer of 6 maanden
  Wanneer u sportschoenen veel gebruikt, slijten hun schokabsorptiesysteem, zolen en rug snel. Hardloopschoenen moeten elke 500 kilometer worden vervangen en schoenen voor andere sportactiviteiten na 6 maanden regelmatig gebruik.
 • BH – 2 jaar
  Gemiddeld neemt de vorm dit kledingstuk na 2 jaar af, omdat de binnenvoering de neiging heeft om te vervormen en de stof zelf uitrekt.
 • Slippers – 6 maanden
  Slippers leveren slechts een half jaar gebruikswaarde en worden dan een potentiële voedingsbodem voor schimmel.

Beddengoed

 • Kussens – 2-3 jaar
  Ongeacht het soort vulling, een kussen verliest na 2 tot 3 jaar zijn vorm, en huisstofmijt begint het massaal als thuisbasis te gebruiken.
 • Dekbedden en dekens – 7 jaar
  hetzelfde verhaal als voor de kussens als kussens. Ze kunnen echter langer worden gebruikt – tot 7 jaar. Met veelvuldig luchten en regelmatig drogen, kunt u de levensduur van een deken en dekbed met tot maximaal 10 jaar verlengen.
 • Matras – 8-10 jaar
  Deze moet ook elke 8 tot 10 jaar worden vervangen. Houd er ook rekening mee dat het matras elke 6 maanden moet worden omgedraaid, zodat het minder snel slijt.

Keuken

 • Houten snijplanken – 3 jaar
  Deze moeten om de 3 jaar worden vervangen. Anders worden ze een ideale omgeving voor bacteriën. Bovendien hebben snijplanken de neiging vanwege vocht krom te trekken. Houten spatels, lepels en andere gebruiksvoorwerpen die vaak in aanraking komen met voedsel, moeten om de 2 jaar worden vervangen.
 • Sponzen voor het afwassen van de vaat – 2 weken
  De periode van veilig en effectief gebruik van dergelijke sponzen is slechts 2 weken.
 • Kruiden en specerijen – 2 jaarSlecht nieuws voor degenen die graag bijzondere soorten specerijen verzamelen. U zult uw voorraden na 2 jaar moeten vervangen omdat kruiden na verloop van tijd hun eigenschappen en smaak verliezen.
 • Thee – 6 maanden
  Zelfs in gesloten en luchtdichte verpakkingen zijn theezakjes na 6 maanden mogelijk niet meer geschikt om te drinken omdat theebladeren kunnen gaan gisten.

Smartphone – 2-3 jaar
Helaas hebben zelfs smartphones een – technische – vervaldatum. Gedurende 2 tot 3 jaar kan een gebruiker van een nieuwe smartphone een ongestoord functioneren verwachten. Na deze periode moet er steeds frequenter worden opgeladen en kunnen de eerste storingen optreden. Dit heeft vooral betrekking op modellen met een niet-verwijderbare batterij.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

 • Cadeauwinkel