Voelen

Gelukswetenschap

gelukWe nemen gemakkelijk het woord ‘geluk’ in de mond, maar nemen zelden de tijd om te beschrijven wat we daar nu precies mee bedoelen. En dat is waarschijnlijk omdat dat dat zo ongelooflijk moeilijk is – ook elke wetenschappelijke discipline houdt er zo zijn eigen definitie op na.

Vanuit een filosofisch perspectief is het begrip geluk vaak gerelateerd aan een ‘goed leven’, floreren, deugd en voortreffelijkheid, eerder dan aan een gevoel of emotie. Voor psychologen is geluk een emotionele en mentale staat van welzijn die verband houdt met het ervaren van positieve emoties, maar ook met een gevoel van zingeving en voldoening.

Economen zijn ook geïnteresseerd in geluk en hebben talloze enquêtes, indexen en vergelijkingen ontwikkeld om ons te laten weten in welke landen mensen het gelukkigst zijn. Naast uitspraken die mensen zelf doen over de mate waarin zij zich gelukkig voelen (en die door economen die helemaal serieus worden genomen), denken economen dat factoren zoals individueel inkomen, sociale zekerheid, werkgelegenheid, relaties, kinderen, vrijheid en vrije tijd, een groot effect hebben op ons geluksgevoel.

World Happiness Report

Sinds 2012 publiceert de Verenigde Naties jaarlijks het World Happiness Report – een onderzoek naar de toestand van mondiaal geluk dat 155 landen rangschikt op zes sleutelindicatoren: vrijheid, vrijgevigheid, gezondheid, sociale steun, inkomen en betrouwbaar bestuur. In deze index namen Noorwegen, Denemarken en IJsland in 2017 de topposities in, Nederland bezette de 6de plaats.

Maar ons nationale niveau van geluk vertaalt zich niet noodzakelijk in een vergelijkbaar individueel niveau. Volgens psychologen zijn omstandigheden slechts verantwoordelijk voor ongeveer 10% van onze persoonlijke niveaus van geluk. Studies hebben aangetoond dat, ongeacht welk lot mensen treft – of ze nu de loterij winnen of hen een ernstige ongeluk treft – hun geluksniveau na ongeveer twee maanden terugkeert naar wat het niveau daarvoor. Dit fenomeen wordt de hedonistische tredmolen of hedonistische aanpassing genoemd.

Regie

Onderzoekers zeggen dat nog eens 50% van ons geluk wordt bepaald door onze biologie, en meer specifiek, genetisch bepaalde persoonlijkheidskenmerken, zoals ‘sociaal, actief, stabiel, hardwerkend en gewetensvol zijn’. En zo’n 40% van ons geluksgevoel wordt bepaald door onze gedachten, acties en gedrag. Volgens Boeddha kun je jezelf van het lijden bevrijden, als je het maar in de ‘juiste’ gedachten, acties en gedrag giet. De wetenschap is het daarmee eens – er is veel dat je kunt doen om je geluksgevoel te beïnvloeden.

Deze infographic is een samenvatting van het meest relevante onderzoek naar geluk en wat je kunt doen om het te vergroten.
geluk, wetenschap

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel