Doen

Eco-reizen doe je zo

duurzaam reizenDuurzaam reizen is eigenlijk een contradictio in terminis. Reizen is namelijk per definitie niet bepaald duurzaam, maar met de juiste tips is het wél mogelijk om zo min mogelijk schade aan te richten. Duurzaam reizen betekent dat u rekening houdt met het milieu en dat is op allerlei manieren mogelijk. Deze 10 tips voor duurzaam reizen helpen op weg:

1. Vlieg zo min mogelijk

Daar hoeven we niet veel woorden aan vuil te maken: vliegen is extreem milieuonvriendelijk. Neem de trein op afstanden tot 500 kilometer. En als het dan toch moet: vlieg zo veel mogelijk rechtstreeks in plaats van met tussenlandingen. En als u toch het vliegtuig neemt, dan kunt u de door u veroorzaakte Co2-uitstoot ook compenseren.

2. Maak gebruik van de deeleconomie

De deeleconomie heeft een aantal voordelen. Er hoeft simpelweg minder geproduceerd te worden. Camptoo (gedeelde campers), Barqo (gedeelde boten) en Blablacar (gedeelde auto’s) zijn minder bekende voorbeelden.

3. Ga zuinig om met water

Ga ook op reis zuinig om met water, bijvoorbeeld door niet onnodig water in hotelkamers te verspillen door de kraan te laten lopen tijdens het tandenpoetsen. Gebruik handdoeken ook vaker dan één keer.

4. Neem uw eigen waterfles mee

Daarmee voorkomt u dat u zelf plastic flesjes moet kopen en zo onnodig plastic verbruikt. Waar u ook ter wereld bent, er is altijd wel ergens schoon drinkwater te tappen. De waterflessen van Dopper en Mizu zijn perfect voor op reis.

5. Kies een duurzame vakantiebestemming

Er zijn bestemmingen die zich meer op duurzaamheid focussen dan andere bestemmingen. Bestemmingen waar groene energie gebruikt wordt, waar waterverbruik goed wordt gereguleerd en waar wandelen, fietsen en kamperen de voornaamste middelen zijn om uw reis mee in te vullen. Tulum in Mexico is zo’n ecobestemming, net als de Azoren of veel plaatsen in Costa Rica.

6. Kies een duurzame accommodatie

En als u toch een duurzame vakantiebestemming kiest, ga dan ook voor een duurzame accommodatie. Zoekt op trefwoorden als ‘ecotoerisme’ of uw bestemming + ‘duurzaam’, dan komt u duurzame accommodaties. Denk aan boomhutten, houten lodges of bijzondere kampeerplekken. Deze zijn vaak ontwikkeld met natuurlijke, lokale materialen en minimale schade aan de natuur. Daarnaast ook nog eens een alternatief voor een standaard hotelkamer of hostel.

7. Schakel lokale de hulp in

Online zijn allerlei websites die helpen bij het direct lokaal boeken van vakantie-gerelateerde zaken. Uw reis wordt meer uniek, u steunt lokale initiatieven daarmee, en de opbrengst vloeit direct weer terug naar de gemeenschap ter plaatse. U kunt reizen lokaal boeken (zoals Local Hero Travel), gaan eten bij mensen thuis of zelfs een unieke tour of activiteit boeken (zoals WithLocals).

8. Ga zoveel mogelijk te voet (of met de fiets)

Probeer op reis zoveel mogelijk te lopen of te fietsen. Neem op een stedentrip goede wandelschoenen mee zodat u veel te voet of met een fiets kunt doen. Probeer korte taxiritjes en korte stukken met openbaar vervoer te vermijden door te lopen of fietsen. Dat is ook nog eens veel leuker want dan zie je veel meer.

9. Eet lokale gerechten

Lokale gerechten worden in de regel bereid met – inkopper – producten uit de regio. De afstand die die ingrediënten hebben afgelegd is vrij kort. Goed voor het milieu, of in ieder geval een stuk beter dan producten die de halve wereld hebben afgelegd voordat ze op uw bord zijn beland. Daarnaast leer je door het eten van lokale gerechten en nieuwe smaken een land pas écht kennen.

10. Laat niets anders achter dan uw eigen voetstappen

Dat wil zeggen: neem uw afval altijd mee en laat niets achter op de plek waar u bent geweest. Met plastic vervuilde stranden zijn een meer dan pijnlijk beeld.

(Travelvalley)

Trefwoord
Onbeperkt Tijdschriften lezen

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel
  • Samoon NL 300x250