Doen

Stadswandeling Maastricht


Er hangt een onmiskenbaar zuidelijke sfeer in de hoofdstad van Limburg. Een eeuwenoude brug over de Maas biedt toegang tot een al even oud centrum waar de geschiedenis aan elke gevel valt af te lezen. Voeg daarbij de sfeervolle pleinen waar in cafés en restaurants volop Limburgse specialiteiten verkrijgbaar zijn en u heeft een heerlijke dag uit.

Deze wandeling is 6 km lang en begint bij Station Maastricht.

 1. Al in de Romeinse tijd was Maastricht een belangrijke plaats met versterkingen op beide oevers van de Maas. Het oostelijk stadsdeel heet Wyck en had in de middeleeuwen zijn eigen vestingwerken. Een restant daarvan is de waterpoort aan de Stenenwal. Vlakbij kunnen fietsers en wandelaars over de spectaculaire Hoge Brug de Maas oversteken naar het westelijk stadsdeel. De glimmende ‘sigaar’ op de oostoever hoort bij het Bonnefantenmuseum, dat beschikt over een bijzondere collectie oude en hedendaagse kunst.
 2. De romaanse Onze Lieve Vrouwe Basiliek – aan een plein dat eens het middelpunt van de oude Romeinse stad was – dateert van omstreeks 1018. Achter de terrassen doemt een massieve muur met ronde torens op dit is dan ook de enige verdedigbare kerk in Nederland. Het interieur heeft een donkere crypte en een aparte kapel die voor gebedsdiensten in gebruik is (kapel Sterre der Zee).
 3. Vanwege de strategische ligging heeft Maastricht altijd robuuste vestingwerken gehad. De Helpoort is van 1229 en hoorde bij de oudste ommuring.
 4. In de 16e eeuw werd iets verder weg een nieuwe verdedigingslinie aangelegd, bestaande uit bastions en aarden wallen.
 5. Na enkele zeer smalle middeleeuwse steegjes wacht de brede Grote Looiersstraat. Op deze plek stroomde vroeger het riviertje de Jeker. Achter de poort op huisnr. 27 ligt het Hofje St.-Maartenshuizen uit 1715, waar plaats was voor dertien ongehuwde bejaarde vrouwen.
 6. Loopt u aan het einde van de Grote Looiersstraat een stukje rechtdoor, dan komt u bij het Natuurhistorisch Museum. Het toont op een speelse manier de geologie en de biologie van Zuid-Limburg.
 7. Bij waterpoort De Reek stroomde de Jeker Maastricht binnen. Met sluizen kon de waterstand worden geregeld.
 8. Ter hoogte van het Vrijthof komt u bij het religieuze hart van Maastricht. De rode toren hoort bij de St.-Janskerk die in de 14e en 15e eeuw werd gebouwd. In de zomer kunt u de bijna 80 m hoge toren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de middeleeuwse stad.
 9. De romaanse St.-Servaaskerk is zichtbaar ouder: men was toen nog niet in staat om hoge kerkgebouwen met dunne muren te bouwen, hetgeen de massieve uitstraling verklaart. Al rond het jaar 1000 werd met de bouw begonnen, maar de belangrijkste delen zijn 12e-eeuws. In de kerk bevinden zich de graven van de heilige Servaas en Karel van Lotharingen, die in 992 overleed. Bezoek zeker de schatkamer met zijn interessante relikwieën, kazuifels en kerkzilver. Ook de portalen met beschilderde beeldengroepen zijn bijzonder mooi. Het plein voor de kerk, bekend als het Vrijthof, was eeuwenlang door een hek afgesloten en in gebruik als begraafplaats. Rond het plein staan tientallen rijksmonumenten, waaronder de Hoofdwacht, een renaissancegebouwtje uit 1773.
 10. Aan de Markt staat een barok raadhuis uit 1664. Het is een ontwerp van de beroemde Hollandse bouwmeester Pieter Post en doet daarom ‘Hollands’ aan. Bekijk in de hal eens de mooie plafondschilderingen en het stucwerk. Het standbeeld op de Markt is opgericht voor J.P. Minckelers, de uitvinder van het lichtgas.
 11. Tot diep in de 13e eeuw verbond een Romeinse brug beide Maasoevers met elkaar. Die brug lag ter hoogte van de Plankstraat, een stukje ten zuiden van de St.-Servaasbrug, die na het instorten van de Romeinse brug in 1275 werd gebouwd. Enkele stukken van deze middeleeuwse oerbrug zijn nog zichtbaar, maar het grootste deel is het resultaat van de talrijke verbouwingen die in de loop van de eeuwen plaatsvonden.

maastricht  vrijthof maastricht

Route

A. Ga vanaf het station rechtdoor richting centrum, Stationsstraat, later Wycker Brugstraat. 50 m voor de brug linksaf, Rechtstraat. Einde rechtsaf, bij Maasoever linkskaf, Stenenwal. Ga bij Plein 1992 de brug over. Overkant rechtdoor en einde rechtsaf, door plantsoen. Einde oversteken en rechtdoor, Het Bat. Eerste linksaf, Eksterstraat, trapje op en steeds rechtdoor, wordt Plankstraat.
B. Einde plein linksaf, Onze Lieve Vrouweplein. Voorbij kerk linksaf. Voorbij kerk rechtsaf, St.-Bernardusstraat. Einde door poort, dan linksaf en rechtsaf, Vijfkoppen. Einde rechtsaf, Begijnenstraat. Einde rechtsaf en meteen linksaf, Lang Grachtje. Eerste rechtsaf, St.-Hilariusstraat. Einde linksaf, Tafelstraat. Einde schuin links, Grote Looiersstraat. Kruising linksaf, Zwingelput.
C. Einde voor het poortje linksaf en direct rechts de trap op, rechtdoor over stadsmuur. Voor hek rechtsaf naar beneden via trapjes en steeg volgen, Heksenstraat. Eerste linksaf, wordt Bonnefantenstraat. Einde kruising rechtdoor, Ezelmarkt. Einde rechtsaf en bocht naar links, Bouillonstraat. Eerste linksaf, St.-Servaasklooster. Voor kerktoren rechtsaf naar het plein, Vrijthof. Plein schuin links oversteken, dan rechtdoor, Helmstraat.
D. Einde rechtsaf, Grote Gracht. Op Markt rechts langs stadhuis, dan einde rechtsaf, Muntstraat. Einde rechtdoor, Kleine Staat. Eerste linksaf, Maastrichter Brugstraat. Brug over en rechtdoor, terug naar het station.

Informatie: VVV Maastricht

Onbeperkt Tijdschriften lezen

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

 • Cadeauwinkel
 • Samoon NL 300x250