Voelen

De erfenis van Hahnemann

geneeskunde, homeopathieHomeopathie is big business. Volgens cijfers van de homeopathische industrie gaat er in Europa jaarlijks voor ruim één miljard euro aan homeopathische middelen over de toonbank. Een omzet die per jaar met zo’n 6 procent groeit. Zo’n 700 duizend Nederlanders consulteren jaarlijks een homeopaat, een tot zelfs vier miljoen kopen weleens een homeopathisch middel.

Dat homeopathische middelen zo populair zijn, komt onder meer doordat ze ‘een soort impliciete goedkeuring’ hebben. Homeopathische middelen hebben een soort uitzonderingspositie: ze worden gekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), al is het alleen op veiligheid en niet op werkzaamheid. Voor homeopathische middelen gelden dus niet dezelfde regels als voor geneesmiddelen. Maar ze zijn wel verkrijgbaar bij de apotheek en worden vergoed in de aanvullende verzekering. Dat geeft consumenten het gevoel dat ze vast ook wel iets zullen uithalen, al is het maar onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Volgens CBS-cijfers zijn consumenten overigens ook meer tevreden over de alternatief genezer (rapportcijfer 8,1) dan over de huisarts (7,7) en de specialist (7,8).

Maar waarop is homeopathie gebaseerd en wat verklaart de populariteit? Deze video geeft het antwoord:

Dus ja: de claims van deze middelen zijn wat hooggegrepen. Er zijn geen ziektes bekend waarvoor robuust en reproduceerbaar bewijs bestaat dat homeopathie een effect heeft, buiten het placebo-effect. Aan de andere kant: het placebo-effect van homeopathie is reproduceerbaar, robuust, krachtig en aanzienlijk goedkoper dan de meeste gangbare middelen. Het geneest geen Parkinson of longkanker, maar kan wel nuttig zijn tegen slapeloosheid, pijn, depressie, misselijkheid en allerhande vage klachten waarvan we in veel gevallen alleen kunnen gissen naar de onderliggende oorzaak, laat staan die behandelen. Kortom, als het effect van homeopathie veroorzaakt wordt door een placebo-effect, is dat positief voor de kwaliteit van leven van groepen patiënten. Placebo werkt immers ook als je weet dat het een placebo is.

Of een effect wordt veroorzaakt door suggestie alleen (homeopathie) of door een combinatie van suggestie en farmacologische effect (conventionele middelen) is misschien niet zo relevant. En zijn mensen vrij om zichzelf te bedriegen. Pas als het beschadigen wordt, alternatieve genezers die patiënten afhouden van noodzakelijke behandelingen of hen inentingen tegen levensgevaarlijke ziekten afraden, dan zijn er maatregelen nodig. Of beter: dan is er meer samenwerking tussen reguliere en alternatieve geneeswijzen nodig, waar ze in sommige gevallen naar elkaar doorverwijzen.

Onbeperkt Tijdschriften lezen

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel
  • Samoon NL 300x250