Hebben

Rennen op slimme sokken

sport, rennen, technologieFitness trackers zoals de Fitbit kunnen helpen met het bijhouden van beweging en calorieën. Veel mensen hebben niet veel meer dan dat nodig om gezonde veranderingen in hun leefstijl vol te houden. Voor wie hartslagdata en informatie over verbrande calorieën niet voldoende is of een polsband niet praktisch vindt is er nu sensortechnologie in kleding en schoenen. Van vibrerende yogabroeken en fitnessshirts tot slimme zolen, deze wearables helpen sporters om hun prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen.

Sportkleding als personal trainer

Tot voor kort moesten als atleet voor nauwkeurige gegevens over hun sportprestaties naar professionele trainingsfaciliteiten of wetenschappelijke laboratoria om elektromyografie (EMG) kunnen meten. Dit kan op de huid bovenop de spier of met naald-elektrodes in de spier. Niet zo praktisch en soms zelfs een pijnlijke methode.

Er is nu kleding met een strakke onderlaag van rekbare stof die geavanceerde draadloze sensoren tegen de spieren houdt. Elke sensor registreert spieractiviteit, filtert overbodige informatie eruit en stuurt gedetailleerde prestatie-informatie naar een met het systeem verbonden smartphone. Dit laat in real time zien welke spieren actief zijn, hoe hard ze aan het werk zijn en in welke volgorde. Het systeem van van fabrikant Athos kan ook informatie geven over symmetrie – of één kant van het lichaam bijvoorbeeld meer of minder werk doet dan de bedoeling is.

Het waarschuwt voor voor fouten in de manier waarop oefeningen worden gedaan. Door deze real-time feedback goed te gebruiken zijn onmiddellijk verbeteringen in prestaties door te voeren.

Van het merk Hexoskin zijn er shirts met fitnesstrackers die gewoon in in de wasmachine kunnen. Het shirt beweegt, ademt en draagt net als andere sportkleding. Het shirt kan stappen tellen, afstand bijhouden, hartslag, hartslagvariabiliteit, ademhalingsfrequentie en ademvolume meten, verbrande calorieën tellen en zelfs de slaapkwaliteit meten. Bij het shirt hoort een app, maar is ook compatibel met populaire apps als Strava, Runkeeper, MapMyRun, Runtastic, Endomondo, Argus en Polar Beat.

Een hardloopcoach in je schoen

Zoals iedere hardloper weet, is een goede looptechniek de sleutel tot verantwoord hardlopen. De ‘slimme’ zolen van het merk Stridalyzer geven feedback over uw looptechniek door informatie over eventuele onregelmatigheden in gewichtsverdeling op de knieën, enkels, binnenvoetbogen en voeten (voor- en achter).

de zolen moeten voor het lopen worden opgeladen en gekoppeld aan de bijbehorende mobiele app. tijdens het lopen meten piëzo-electrische sensoren elke voetstap en berekenen ze de druk op voeten en gewrichten.

Rennen op slimme sokken

Sock 2.0 is een slimme sok met textielsensoren die informeert over looptechniek en trainingsdoelstellingen. U voelt daar gelukkig niets van: de sensoren zijn met het high-performance weefsel van de sok verweven en zijn tijdens het dragen niet detecteerbaar, claimt fabrikant Sensoria.

Hoewel niet zo indrukwekkend als de Stridalyzer, kan Sensoria’s sock – met behulp van een aan de sok gekoppelde enkelband – een hardloper meer informatie geven dan een standaard fitnessmonitor. Deze hightech sok – gemaakt van antibacterieel, anti-blaar- en zweetwikkend materiaal – is ontworpen om kerncijfers over cadans, voetlanding en de impactkrachten van hardlopers te meten. Het meet ook de afstand en snelheid. De data en statistieken over de loopafstand kunnen een maand lang worden opgeslagen, zodat gebruikers zonder hun smartphone kunnen trainen.

Vibrerende yogabroek

Ook yoga wordt high-tech door een broek die – na koppeling aan een app – ‘aanvoelt’ welke pose u probeert te doen, uw bewegingen meet en uw intenties analyseert. Met andere woorden: de broek kan het verschil ‘zien’ tussen Warrior III en Downward Dog. Wanneer u in de verkeerde houding staat, kan de broek u daarop wijzen. Er zit een piepklein batterijtje net achter en boven de knie, die de broek, Nadi X geheten, zacht laat trillen – op enkels, dijen of billen – zodat u uw houding kunt corrigeren. Hoe beter u het doet, des te subtieler de correctie. Hiermee is de broek de personal trainer geworden.

yoga, downward dog

Mooi allemaal, maar dan de Hollandse vraag: wat kost het? De gadgets zijn alles behalve goedkoop. Een complete Athos-set kost bijna zo’n 575 euro en voor een Nadi X yogabroek moet u ongeveer 150 euro neertellen. De prijzen dalen wel, want die slimme yogabroek was een paar maanden geleden nog 2 keer zo duur, maar het is niet te verwachten dat deze technologie goedkoop wordt. Al heeft u de kosten voor een personal trainer er wel snel mee uit.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel