Weten

Schoenen-APK

schoenen onderhoudWe brengen onze auto naar de garage, beschermen onze telefoon met een hoesje, maar ook onze schoenen kunnen regelmatig onderhoud en bescherming goed gebruiken. Tips & tricks om het uiterlijk (en de geur) van uw favoriete schoenen te behouden.

Olie verversen

Spruit nieuwe schoenen in de eerste week drie keer in met de daarvoor bestemde spray. Dit beschermt ze tegen vuil, stoot water af en voedt het materiaal. Nanopro-spray is universeel, voor gebruik voor alle leersoorten, textiel en metallic. Herhaal dit proces daarna een keer per maand. Spray nubuck en suede drijfnat, want dan beschermt u de schoen tot in de kern. Bij glad leer alleen nevelen. Schoenen van textiel zijn ook waterdicht te maken door met een kaars over de schoenen te wrijven.

Doorsmeren

Voorkom kale neuzen of scheuren in het leer door maandelijks (!) te poetsen. Smeer ze in met schoenpoets, laat 10 minuten intrekken en wrijf uit. Poets met de goede kleur, want blanco schoensmeer heeft minder effect. Bij gevlamd leer gebruikt u schoensmeer in de donkerste tint. Extra glans? Poets de schoenen op met een stukje nylon (panty, bijvoorbeeld).

Leren schoenen blijven glanzend en nieuw met een bananenschil! Wrijf de schil op het leer en veeg de overgebleven bananenresten weg met een papieren servet. Ook crèmespoeling voor uw haar is een prima leerconditioner.

Schoenen kunnen soms, zeker in het begin hinderlijk kraken. Daar zijn aparte spuitbusjes voor, maar het multi-inzetbare middel WD-40 volstaat ook prima.

Bandenwissel

Geef uw schoenen af en toe een dagje vrij. Wissel een paar regelmatig af, zodat ze de tijd hebben om te drogen. Zet de schoenen met schoenspanners op een neutrale plaats, niet te warm en niet te koud. Met spanners blijven schoenen beter in model en voorkomt u loopplooien. Kies voor hout, daardoor drogen de schoenen beter (een mens kan gemiddeld een borrelglaasje vocht per dag via de voeten verliezen). Geurtjes in schoenen verdwijnen door er ‘s nachts een theezakjes in te doen.

Leren laarzen met een zachte schacht blijven in model door er een glossy magazine in te plaatsen. Het magazine zorgt ervoor dat de laarzen rechtop blijven staan, zodat het deel tussen voet en been niet kreukt.

Als u laarzen nat zijn, doe dan een paar lege flessen in de schacht en zet de laarzen omgekeerd weg om te drogen.

 

Profieldiepte

Onder leren schoenen zitten bij voorkeur ook leren zolen. Leer ademt beter dan rubber en het loopt ook lekkerder, maar nadeel is wel: de eerste dagen glij je er op uit. Last van gladde zolen? Ruw ze op met een schuurpapiertje. Of wrijf ze in met een halve rauwe aardappel. Helpt dat allemaal onvoldoende of wilt u een grote-stappen-snel-thuismethode? Maak dan wat patronen met een lijmpistool. Laat drogen voordat de schoenen draagt.

En wilt u dat leren zolen minder hard slijten, smeer ze dan in met glycherine (verkrijgbaar bij de drogist).

Krasje wegwerken

Als u de pech heeft om op een stuk kauwgom te stappen, probeer dit dan niet meteen weg te krabben. Neem een ijsblokje en leg dat op de zool. Het maakt de kauwgom  harder, zodat het gemakkelijker is te verwijderen.

Vlekken op suède schoenen zijn goed te verhelpen door er wat talkpoeder of droogshampoo op te strooien. Vervolgens uitborstelen met een oude tandenborstel. Hardnekkige vlekken kunt u met een schuurpapiertje voorzichtig wegpoetsen. De ruwe plek die daardoor ontstaat krijgt u weer weg door de schoen even in een wolk stoom te houden en op te borstelen. Bescherm suède extra tegen vocht en pekel door ze in te spuiten met een waterafstotend middel. Voor leer kunt u daarvoor ook WD-40 gebruiken. Toch een vochtkring? Wrijf deze weg door een mix van water met een scheut azijn. Niet laten drogen bij de verwarming, dan ontstaan opnieuw kringen.

Hebben uw schoenen last van craquelé? Dep een wattenstokje in wat nagellakremover en druk zachtjes.

Met jodium zijn kleine beschadigingen aan bruin leer te repareren.

Uitdeuken

Zijn die mooie schoenen die u net heeft gekocht toch te krap? Giet een ​​kopje water in een afsluitbaar plastic zakje (ziplock), zet deze in de schoen en doe ze een nachtje in de vriezer. Het ijs zal de zijkanten van de schoen iets uit elkaar buigen. In plaats hiervan kunt u ook ze ook vullen met in spiritus gedrenkte proppen krantenpapier en zo een nacht laten staan. Van spiritus wordt het leer soepel.

Wasstraat

Vieze schoenen of kleine beschadigingen? Gebruik een soft gum voor leer, een cleaner stick en kleurdepper voor suède en milde shampoo voor sneakers van textiel. Was sneakers van textiel met de hand, niet in de wasmachine, omdat dan het rubber kan krimpen. Neem een oude tandenborstel en een beetje baking soda samen met wat waterstofperoxide en water. Doop de borstel in het mengsel en wrijf over het stoffen deel van de schoen. Met een ​​gewone rubberen wisser reinigt u de rubber delen.

Leren schoenen kunt u er beter laten uitzien door water en azijn in gelijke delen te mengen. Spuit dit op de schoen en wrijf ze voorzichtig schoon met een schoenborstel. Herhaal indien nodig.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel