Weten

Vloeibare leeftijd

Begint het leven echt bij 40? Is 50 de nieuwe 30? Voor mensen in deze leeftijdsgroepen lijkt het antwoord bevestigend te zijn.

Maar voor jonge volwassenen ligt de grens van wat zij als ‘oud’ beschouwen bij 50, dan ben je al echt oud, in hun ogen. Dit concludeert een onderzoek van de Michigan State University naar de perceptie van leeftijd onder meer dan een half miljoen Amerikanen.

Scheef

Het onderzoek laat zien hoe ‘scheef’ opvattingen over veroudering kunnen zijn – vooral onder jongeren. De bevindingen zijn opmerkelijk omdat mensen tegelijkertijd langer leven dan ooit; de levensverwachting in de VS was in 2015 ongeveer 79 jaar – bijna negen jaar meer dan in 1965.

Toch wijzen de resultaten er op dat die waarneming niet overeenkomt met de werkelijkheid. Bijna 30.000 mensen in de studie hadden het idee dat de middelbare leeftijd op 30-jarige leeftijd begint (!).

Hoe ouder hoe jonger

Een belangrijke bevinding was dat de perceptie die mensen van ouderdom hebben verandert naarmate ze ouder worden. Eigenlijk: hoe ouder we worden, hoe jonger we ons voelen. ‘Ik denk dat de meest interessante uitkomst is dat onze perceptie van veroudering niet statisch is – deze verandert als we zelf veranderen,” meent onderzoeker William Chopik.

“Wat je als oud beschouwt, verandert als je zelf ouder wordt”

Dit is deels begrijpelijk omdat we in het algemeen ouderdom als iets negatief zien. We vermijden liever die pijnlijke ervaring om onszelf als ‘oud’ te typeren. Toch blijkt uit onderzoek ook dat oudere volwassenen een prettig leven leiden en sommige onderzoeken suggereren dat ouderen gelukkiger zijn dan jongvolwassenen.

Gewenste leeftijd

Het is ook interessant om op te merken dat de verschillende leeftijdsgroepen ook verschillende antwoorden geven op de vraag welke leeftijd ze uiteindelijk het liefst zouden willen bereiken. Terwijl kinderen en jonge volwassenen een ideale leeftijd voor zich zien van begin 90, daalde dat in de de leeftijdsgroep tussen 30 en 40 jaar naar ongeveer 88. Daarna begint de te bereiken wensleeftijd vanaf ongeveer 50 jaar weer te stijgen, tot aan de leeftijd van 93 jaar die 80-jarigen graag willen bereiken.

De studie, gepubliceerd in Frontiers in Psychology, is het grootste onderzoek naar leeftijdsperceptie tot nu toe, met 502.548 deelnemers variërend in leeftijd van 10 tot 89.

Trefwoord
Onbeperkt Tijdschriften lezen

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel
  • Samoon NL 300x250