Voelen

Wat is nu eigenlijk ‘gezond bewegen’?

Bewegen is goed voor de gezondheid, maar dat kan ook gewoon door trap te lopen, te tuinieren of op de fiets te stappen. Tweeënhalf uur per week matig intensief bewegen is de norm, maar die beweging hoeft niet persé te worden verdeeld over vijf dagen en mag ook in de vorm van kleine stukjes wandelen, fietsen of traplopen. En dat is goed nieuws voor mensen die wel hun gezondheid in het oog willen houden, maar dat liever niet in de sportschool doen.

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen schreef eerder voor dat volwassenen minstens vijf dagen per week een half uur per dag matig intensief moeten bewegen. Alleen activiteiten die minstens tien minuten achtereen worden volgehouden, telden mee. Die 150 minuten blijft overeind, maar er is geen bewijs dat activiteiten minstens tien minuten moeten duren en ook niet dat ze over minstens vijf dagen moeten worden verspreid. Een aantal dagen volstaat. Een keer een bushalte eerder uitstappen of je auto verder weg parkeren, soms trap in plaats van de lift, nog wat tuinieren of schoonmaken en een wandeling op zondagmiddag kan al voldoende zijn. Als de ademhaling maar omhoog gaat.

Gezondheidseffect

Bijna de helft (45%) van de Nederlanders voldoet aan de richtlijn. Daarbij is dan alles meegeteld, van beweging in het huishouden, op school en werk en in de vrije tijd. Bewegen verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Dat komt doordat de bloeddruk daalt en vetmassa en buik-omvang verminderen. Ook de kans op diabetes neemt af. Door te bewegen worden cellen in het lichaam gevoeliger voor insuline, het hormoon dat nodig is voor de opname van glucose uit het bloed.Voldoende beweging leidt ook tot een lager risico op depressieve symptomen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de aanmaak van stofjes die een gevoel van welbevinden oproepen. Bij ouderen verlaagt bewegen het risico op botbreuken. Dat komt doordat botten sterker worden door ze te belasten. Relatief de meeste gezondheidswinst wordt geboekt als een inactief persoon van de bank af komt en wat gaat doen. Verder geldt: hoe meer beweging hoe groter de gezondheidswinst, maar het meest valt er te winnen met die eerste 2,5 uur beweging.

Daarnaast is er de aanbeveling om ook twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen, waarbij het lichaam met zijn eigen gewicht wordt belast. Traplopen bijvoorbeeld, of springen.

Van de 55- tot 65-jarigen voldoet 71% aan de beweegnorm, van de 65+’ers ongeveer de helft (onderzoek uit 2014).

Zitnorm

De vergelijking tussen zitten en roken is populair, maar gaat veel te ver. Er zijn landen met een zitnorm. Zo beveelt een Franse richtlijn aan om het zitten iedere anderhalf tot twee uur te onderbreken. De Gezondheidsraad wil zover niet gaan. Zitten lijkt ongunstig voor de gezondheid, maar de wetenschappelijke onderbouwing van de gezondheidseffecten is nog niet sterk. Voor het vaststellen van een ondergrens is het daarom nog te vroeg.

Bovendien lijken de nadelen van veel zitten grotendeels te worden gecompenseerd naarmate mensen meer bewegen.

Helpt een Beweegmeter?

Beweegmeters zijn gevoelig en registeren iedere wandelpas. Dat kan gebruikers ten onrechte geruststellen: ze denken dat ze ruim aan de beweegrichtlijnen voldoen, terwijl dat niet zo is. De meters zijn wel van belang voor wetenschappelijk onderzoek, dat nu nog vaak wordt gedaan met vragenlijsten waarop deelnemers zelf hun activiteiten moeten duiden. Dat is een onbetrouwbare meetmethode. Beweegmeters moeten in de toekomst bijvoorbeeld duidelijk maken of bewegen tijdens het werk dezelfde gezondheidswinst oplevert als bewegen in de vrije tijd.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel