Weten

Een verse blik op diepvries

Er zijn veel algemeen aanvaarde mythen die niet van wijken willen weten. En er zijn maar weinigen die met zekerheid kunnen zeggen vertellen of iets waar is of onwaar. Ons is verteld dat als we bij weinig licht lezen, onze gezichtsvermogen achteruitgaat en dat we niet op een wc-bril in een openbaar toilet moeten gaan zitten. En dit zijn nog maar twee van de hardnekkige mythen die we gemakkelijk geloven. Maar wat is nu wel nuttig en welke ‘feiten’ kunnen bij bij het grofvuil?

‘Vers is gezonder dan diepvries’

De meeste mensen geloven dat deze mythe waar is. Hoewel het lijkt alsof hier geen twijfel over bestaat, leidt onderzoek tot juist tot tegenovergestelde conclusies. In feite zijn bevroren fruit en groenten net zo voedzaam als vers, omdat ze zijn geconserveerd op het ideale moment, direct na de oogst.

‘Producten in blik zijn minder voedzaam’

Op dezelfde manier geloven velen dat producten in blik al hun voedingswaarde verliezen. In feite behoudt ingeblikt voedsel alle voedingsstoffen en zijn ze net zo voedzaam als verse producten. Wel is het zo dat blikfruit soms toegevoegde suikers bevat.

‘Biologisch voedsel is vrij van pesticiden en voedzamer’

Organisch voedsel is onmiskenbaar een trend. Mensen geloven dat het goed is voor hun gezondheid omdat biologische producten geen pesticiden zouden bevatten en ze voedzamer zouden zijn dan andere voedingsmiddelen. Het blijkt echter dat biologisch voedsel ook bestrijdingsmiddelen kan bevatten. Biologische landbouwers mogen zelfs​ organische pesticiden gebruiken die soms het milieu zelfs meer schaden dan hun synthetische synoniemen.

‘Eten voorkomt dat je dronken wordt’

Sommigen geloven dat als je een maaltijd nuttigt voordat je alcohol drinkt, je niet dronken wordt. Helaas is dat niet helemaal waar. Voedsel helpt ons lichaam alcohol te absorberen. Een volle maag zal de opnamesnelheid van alcohol in de bloedsomloop verlagen, maar het zal het intoxicatieproces niet stoppen of versnellen.

‘Een koude douche ontnuchtert’

Een andere mythe in de categorie ‘hoe verklein ik de effecten van teveel alcohol’. Daar zijn er heel veel van, waaronder die van een koude douche. Het werkt simpelweg niet. Hoewel mensen zich verhit kunnen voelen na de nodige alcohol, verlaagt alcohol de lichaamstemperatuur aanzienlijk. Een koude douche kan zelfs onderkoeling veroorzaken en tot flauwvallen leiden.

‘Wacht met het nemen van pijnstillers tot de pijn ondragelijk wordt’

Het is niet duidelijk waar dit idee vandaan komt, maar het is een algemene misvatting. Wacht niet met medicatie tot u de pijn niet langer kunt verdragen. Pijnstillers moeten worden genomen wanneer u de pijn begint te voelen, en zelfs daarvoor als u een chronische aandoening heeft.

‘Hoe groter de maat, hoe trager de spijsvertering’

Mensen hebben de neiging om te geloven dat als iemand overgewicht heeft, hij of zij een slechte stofwisseling heeft. Wetenschappers hebben deze mythe ontkracht. Gebleken is dat mensen met overgewicht een beter en sneller metabolisme hebben dan degenen met een laag vetgehalte.

‘Yoghurt helpt de spijsvertering’

Yoghurt bevat levende bacteriën, maar de magische eigenschappen ervan zijn vermoedelijk sterk overdreven. Zelfs zonder yoghurt zit ons lichaam al vol met ‘goede’ bacteriën. Sommige yoghurts bevatten jammer genoeg wel veel toegevoegde suiker.

‘Lezen in weinig licht ruïneert de ogen’

Het spreekt vanzelf dat het prettiger is om te lezen met de goede verlichting. Maar het betekent niet noodzakelijk dat lezen met weinig licht uw zicht schaadt. Gedempt licht maakt het de ogen moeilijk om scherp te stellen, en is daardoor vermoeiender, maar het vermindert het gezichtsvermogen niet.

‘Licht van een (computer)scherm beschadigt de ogen’

Het is onmogelijk ons een leven voor te stellen zonder computers en smartphones. Maar iedereen heeft ook minstens één keer gehoord dat de blootstelling aan het (blauwe) licht dat het scherm uitstraalt schadelijk is voor onze ogen en dat dit een negatieve invloed heeft op onze algehele gezondheid. Gelukkig zenden computerbeeldschermen in werkelijkheid blauw licht in een dermate kleine hoeveelheid uit dat het de gezondheid niet kan schaden. Deze straling heeft niets te maken met de algemene achteruitgang van de ogen bij het ouder worden.

‘Shampoo en conditioner kunnen helpen tegen gespleten haarpunten’

Geen shampoo of haarconditioner kan gespleten haarpunten behandelen – zelfs niet de duurste. Wat al deze producten kunnen doen is het haar tijdelijk zachter maken. De enige oplossing voor het ‘probleem’ van gespleten haarpunten is een schaar.

‘Mannen denken elke 7 seconden aan seks’

Als mannen echt elke 7 seconden aan seks zouden denken, hoe zouden ze dan in staat zijn om te werken ,te sporten en in het algemeen een ‘normaal’ leven te leiden? Dit is echt een mythe. Hoewel mannen er veel vaker aan denken dan vrouwen, is de ‘7 seconden’-regel duidelijk overdreven.

‘Vitamine С voorkomt de verkoudheid en griep’

De meeste mensen wordt geadviseerd om citroenen en andere vitamine-C bronnen te eten, vooral in de herfst en winter. Vitamine C helpt het immuunsysteem, maar het kan niet voorkomen dat u verkouden wordt of griep krijgt. Ook zal het de symptomen niet verzachten of verminderen, helaas.

‘We krijgen griep door kou’

We horen vaak dat iemand griep of verkoudheid heeft opgelopen door kou te vatten. Een veel voorkomende misvatting. Dat komt misschien omdat griep vaker voorkomt in de wintermaanden. De kans op griep is dan vooral groter door een zwakker immuunsysteem dat meer kwetsbaar is voor virussen. Lagere temperaturen kunnen de toestand wel verergeren.

‘Antibiotica genezen verkoudheid’

Gebruik nooit antibiotica om een verkoudheid te behandelen. Dat werkt gewoonweg niet. Verkoudheden worden veroorzaakt door virussen, terwijl antibiotica bacteriële infecties bestrijden.

‘Na een bad rimpelt de huid omdat deze vocht opneemt’

Die rimpels zijn het gevolg van bloedvaten die zich samentrekken onder het oppervlak van de huid, wat een reactie is van het autonome zenuwstelsel, een onschuldig verschijnsel.

‘Als iemand iets giftigs heeft ingenomen, is het goed om te braken’

Sommige mensen voelen zich na het overgeven beter nadat bijvoorbeeld voedselvergiftiging hebben opgelopen. Als iemand echter een gifstof heeft ingeslikt, moet u hem of haar niet laten braken voordat u een professional heeft geraadpleegd. De meeste vergiften zijn zure of alkalische stoffen die meer schade aan uw keel kunnen veroorzaken dan aan uw maag.

‘Speeksel op een wond ontsmet’

Als u de instinctieve gewoonte hebt om – letterlijk – uw wonden te likken, is het tijd om dat af te leren. Het is namelijk niet zo veilig: al wanneer u een kleine snee heeft, brengt u alle bacteriën van uw mond naar het beschadigde weefsel. Maar er is ruimte voor twijfel over deze stelling: later onderzoek toonde aan dat speeksel mogelijk wel aminozuren bevat die een rol spelen bij wondgenezing …

‘Een hartaanval is altijd pijnlijk’

Is een hartaanval altijd te herkennen aan hevige pijn op de borst? Soms wel, maar de merendeel van de hartaanvallen vindt plaats zonder voorafgaande waarschuwende symptomen, en degenen die een hartaanval hebben doorgemaakt, meldden niet zelden een lichte pijn die meer aan kiespijn of brandend maagzuur doet denken.

‘Koffie zorgt voor slechtere botten’

Er is geen geverifieerd bewijs dat koffie een negatief effect heeft op botmassa.

‘Vrouwen worden dommer als ze zwanger zijn’

Tijdens de zwangerschap werken de hersenen van een vrouw juist veel effectiever dan ooit tevoren. Wat nog steeds een mysterie blijft is waar deze mythe dan toch vandaan komt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel