Doen

Stadswandeling Leeuwarden

leeuwarden
Bij de hoofdstad van Friesland denk je aan de Friese stadhouders, de voorouders van de huidige Oranjes, die hier van 1584 tot 1747 woonden. Maar de oorsprong van de stad gaat verder terug, naar de Romeinse tijd. De stad telt ruim zeshonderd monumenten, maar ook moderne architectuur ontbreekt niet. Alles bij elkaar voldoende om in 2018 de culturele hoofdstad van Europa te zijn. Dat viert het met veel festivals, tentoonstellingen en andere fraais.

Deze wandeling is 4 kilometer lang en begint bij het station.

 1. De pleinen, parken en vele (neo-)classicistische gebouwen geven het vorstelijke Leeuwarden een voornaam karakter. Het eerste neoclassicistische gebouw langs de route is het Paleis van Justitie uit 1850 van de stadsarchitect Th. Romein. De gevel wordt bekroond door een fronton dat rust op een zuilenportiek, waardoor het gebouw doet denken aan een Griekse tempel. Het gebruik van dergelijke elementen uit de Griekse klassieke architectuur is typerend voor het classicisme.
 2. Het Zaailand, dat eigenlijk Wilhelminaplein heet, is niet lang geleden helemaal op de schop gegaan. Op vrijdag staan er zo’n honderd marktkramen op dit plein. Op de hoek heeft het Fries Museum een nieuw onderkomen gekregen. Binnen maakt u kennis met de verhalen van Friesland en zijn bewoners.
 3. Op het volgende plein, het Waagplein, staat de waag uit 1598. Het is een opvallend gebouw met een hoog tentdak en een hangluifel. Er werd vooral boter gewogen.
 4. Aan het einde van de Kleine Kerkstraat kijkt u links uit over de eenzame Oldehovetoren. Even verder werd het Princessehof in de Grote Kerkstraat bewoond door de weduwe van stadhouder Johan Willem Friso (1687-1711). Hier zit nu het Keramiekmuseum Princessehof, met keramiek uit verschillende culturen.
 5. Het Coulonhûs aan de Doelestraat nr. 8 is een patriciërshuis dat in 1713 werd gebouwd voor en door de hofbouwmeester A. Coulon.
 6. In 1648, nadat de strijd tegen de Spaanse overheersers was beslist, liet prins Willem Frederik op de plek van de stadswallen een tuin voor de stadhouderlijke familie aanleggen: de Prinsentuin. Tijdens de zomermaanden vermaakten de stadhouders er zich en werd er gemusiceerd, geflaneerd, gegeten en gedronken. In de 19e eeuw veranderde de landschapsarchitect L.P. Roodbaard de tuin in een openbaar park in Engelse landschapsstijl. Ook werd er een zomerhuis gebouwd. Nu doet de tuin dienst als stadspark en vinden er diverse activiteiten en concerten plaats. Het zomerhuis biedt onderdak aan een restaurant en het Pier Pander Museum, met werk van de Friese kunstenaar Pier Pander (1864-1919).
  leeuwarden
 7. In een statig pand aan het eind van het Schoenmakersperk was van 1675 tot 1953 een weeshuis gevestigd. Ooit verbleven hier driehonderd wezen, nu vindt het Natuurmuseum Fryslân er een onderkomen. Er is veel aandacht voor vogels en zeker niet te missen is een 15 meter lang skelet van een potvis. De fraaie Voogdenkamer herinnert aan de oorspronkelijke functie van het gebouw.
 8. In 1584 werd Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg de eerste stadhouder van Friesland. Hij was een neef van de in dat jaar vermoorde Willem van Oranje en ging wonen aan het Stadhouderlijk Hof aan het Hofplein. Het pand was tot 1971 in bezit van de koninklijke familie, nu is er een luxueus hotel in gevestigd. Graaf Willem Lodewijk (1560-1620) werd door de Friezen liefkozend ‘Us Heit’ (Onze Vader) genoemd – dat is ook de naam van het standbeeld op het plein voor het hof.
 9. Het stadhuis uit 1715 aan het Raadhuisplein vertoont veel classicistische kenmerken, zoals het gebeeldhouwde fronton en de twee massieve hoekschoorstenen. De burgemeesterskamer is bekleed met wandtapijten uit 1718. De fraai gedecoreerde raadzaal is van 1760. De lindeboom op het midden van het plein is geplant in 1898, het kroningsjaar van Wilhelmina. De Westerkerk aan de Bagijnestraat dateert van begin 16e eeuw maar werd rond 1845 stevig onder handen genomen door stadsarchitect Romein. Het gestucte exterieur was zijn idee. De kerk heeft, behalve als bedehuis, dienst gedaan als pakhuis, theater, brouwerij en gevangenis.
  leeuwarden

Route
Ga met de rug naar het station rechtdoor, Stationsplein, later Sophialaan. Bij rotonde rechtdoor, Sophialaan. Brug over en rechtdoor, Prins Hendrikstraat. Voorbij Wilhelminaplein, dan rechtsaf, Ruiterskwartier. Voorbij Fries Museum linksaf, Oude Lombardsteeg. Op plein linksaf, links langs water, Nieuwestad. Tweede brug rechtsaf en achter beeld Kleine Kerkstraat in. Einde rechtsaf, Grote Kerkstraat. Eerste la, Doelestraat. Einde Groeneweg rechtdoor oversteken en door poortje Prinsentuin in. Op splitsingen steeds rechts aanhouden. Einde park Groeneweg weer oversteken en rechtdoor, Schoenmakersperk. Einde rechtdoor via fietspad, Pijlsteeg. Kruising rechtdoor, Beijerstraat. Op plein rechtsaf, Hofplein, later Raadhuisplein. Einde plein bij boom rechts aanhouden, Weerd. Eerste rechtsaf, Bagijnestraat. Eerste linksaf, Bagijnesteeg. Einde linksaf, links langs water, Nieuwestad. Derde linksaf, St.-Jacobsstraat. Einde op plein rechtsaf, Gouverneursplein, dan rechtdoor, Eewal. Einde bocht naar rechts, Wortelhaven. Gracht over en rechtsaf, Voorstreek. Kruising rechtdoor, Over de Kelders. Bij brug rechtsaf oversteken en rechtdoor, links langs water, Nauw. Kruising linksaf, Wirdumerdijk. Steeds rechtdoor. Gracht oversteken en rechtdoor hoofdweg volgen, Zuiderplein. Kruising rechtsaf, via Stationsweg terug naar station.

Informatie: VVV Leeuwarden

Onbeperkt Tijdschriften lezen

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

 • Cadeauwinkel
 • Samoon NL 300x250