Weten

Minder lezen, meer weten

Je zou kunnen denken dat iemand wiens vak het is de toekomst te voorspellen, gek zou zijn op gadgets en voortdurend actief is op sociale media. Maar nee, ook al doceert schrijver en futuroloog Richard Watson aan de Londen Business School en adviseert hij technologie-bedrijven in Silicon Valley, hij ‘zit’ niet eens op Twitter.

Bovendien volgt Watson het nieuws niet op de gebruikelijke manier. Hij leest (papieren) zondagskranten, maar achteraf. Hij probeert dan niet de leesachterstand in te halen, maar gaat na welke krantenkoppen een paar weken of een maand later relevant bleken te zijn. Hij is, met andere woorden, neutraal over de dagelijkse nieuwsstroom. Hij plaatst elk nieuwsfeit in een grotere context dan de dag of de week. De schaal van Watson is gericht op de langere termijn en omvat de hele menselijke geschiedenis. In deze opvatting is weinig belangrijk, al kan alles uiteindelijk wel relevant worden.

Hij focust niet op de waan van de dag, maar zoekt naar ‘ongewone’ kennis. Hij probeert informatie te filteren, zonder slaaf te zijn van de vluchtige en constante berichtenstroom. Dit is zijn werkwijze:

1. Oefen in selectieve onwetendheid

Je kunt niet alles lezen of over alles nadenken, houd dat dus in gedachten bij de keuze van nieuwsbronnen en kies kwaliteit boven kwantiteit. Wissel breed en diep af. Hoe meer informatie beschikbaar is, hoe minder we kunnen opnemen en mensen haken steeds meer af, ook al lijken ze informatie wel te consumeren. Het is logischer om minder, maar betere (achtergrond)informatie op te nemen.

2. ‘Burst the Bubble’

Watson adviseert dat we willekeurig boeken en tijdschriften oppakken en gesprekken beginnen met vreemden. Deze willekeurige en ongewone vormen van communicatie doorbreken onze dagelijkse routines van informatie-consumptie en geven de mogelijkheid om unieke inzichten te verzamelen.

3. Zoek de bijzondere bronnen

De futuruloog adviseert om in ons netwerk nieuwsgierige en opmerkelijke mensen te zoeken die interessante inzichten kunnen leveren en ons aan het denken te zetten. Watson meent dat juist deze mensen ons als mensheid vooruit helpen.

4. Ga (virtueel) op pad

‘Reis, maar over ongebaande paden,’ zegt Watson. ‘We zijn kuddedieren en de verleiding is altijd groot om de kudde te volgen. Doe dat met mate’.

5. Zoek naar bronnen die u vertrouwt

Volg online betrouwbare, doordachte, toekomstgerichte publicaties en journalisten en laat hen het zware werk doen en de interessantste informatie voor u vinden. Als de publicatie of persoon gericht is op doordachte analyse en niet op het sensationele voorpaginanieuws, hoor je waardevolle inzichten. Watson raadt aan om vooral de weekendedities van kwaliteitskranten te lezen.

“The man who reads nothing at all is better educated than the man who reads nothing but newspapers” – Thomas Jefferson

6. Ontspan

‘Relax, het belangrijke nieuws komt vanzelf naar je toe.’ Watson is ervan overtuigd dat relevante informatie zijn weg naar ons vindt, en dat veel van wat ons dagelijks bezighoudt, dingen zijn die we snel zullen vergeten.

7. Neem de tijd

Organiseer elk jaar een ‘denkweek’. Microsoft-oprichter Bill Gates neemt bijvoorbeeld de tijd om ergens op een afgelegen plek over de toekomst van technologie na te denken. Hij leest tientallen academische publicaties tijdens die retraite, wat het hele jaar door het innovatief denken stimuleert.

Zet uzelf op informatie-dieet

8. Omarm de stilte

‘Leer hoe je diepgravend moet kijken en luisteren’, raadt Watson aan. ‘Stop met praten. Begin te luisteren. Wees steeds nieuwsgierig. Zoek rustige omgevingen, of het nu een bergachtig landschap of een kerk is, plaatsen waar reflectie en contemplatie al aanwezig zijn.

9. Stap uit sociale media

Algemene, uitgekauwde informatie en meningen zijn alom, en er is een overvloed van online. Maar verrassende informatie, verzameld door nieuwsgierige denkers met een originele kijk is waardevol en de moeite van het zoeken waard. Watson: ‘Wees kritisch over trends en bestaande standpunten. Kijk naar tegengeluiden die tegen de heersende opinies en dagkoersen ingaan. Zoek de ongebruikelijke meningen in de marge.’

10. Ga eens in het donker zitten (bij wijze van spreken dan)

Schakel ten slotte eenmaal per week en elke avond de communicatie helemaal uit. En voor de dapperen onder ons: durf geen mobieltje te bezitten.

De benadering van Watson is tegenintuïtief, maar consequent en kan worden samengevat in één principe: wees tegendraads. Of: word slim(mer) door je geen zorgen te maken over datgene waar iedereen zich grote zorgen over maakt.

Meer over de trends die Watson voorziet:

Trefwoord
Onbeperkt Tijdschriften lezen

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel
  • Samoon NL 300x250