Voelen

10 jaar cadeau

gezond, leefgewoonten, levensverwachtingSlechts vijf gezonde leefregels kunnen uw leven met maar liefst meer dan 10 jaar verlengen, volgens een nieuwe studie.

Die regels zijn maar al te bekend – gezond eten en dan vooral een dieet met veel groente, fruit en volkoren producten en weinig rood vlees, verzadigde vetten en suiker, regelmatig bewegen, weinig drinken, niet roken en een gezond lichaamsgewicht – maar de studie wilde kwantificeren in hoeverre ze van invloed kunnen zijn op iemands gezondheid en levensduur.

Levensverwachting

De bevindingen van de Harvard-onderzoeksgroep, gepubliceerd in het tijdschrift Circulation, suggereren dat het volgen van al deze vijf leefregels de levensverwachting van een vrouw op 50-jarige leeftijd met 14 jaar kan verlengen, en die van een man 12 jaar, vergeleken met degenen die zich aan geen enkele van de vijf leefgewoonten hielden.

De onderzoekers analyseerden gegevens uit twee grote onderzoeken van meer dan 123.000 werknemers in de gezondheidszorg om er achter te komen hoe nuttig gezond leven is. Zij vulden om de twee tot vier jaar gedetailleerde vragenlijsten in over hun gezondheid en leefstijl. Daarnaast werd onderzocht of zij zich ook daadwerkelijk aan de gezonde gewoonten hielden.

Mensen werden geacht een gezond dieet te volgen als ze in de top 40% van de onderzochte groep vielen, op basis van hun score voor gezond eten. Onder ‘matig’ drinken werd verstaan een glas alcohol of minder per dag voor vrouwen en twee glazen of minder voor mannen. Als gezond lichaamsgewicht werd een body mass index (BMI) tussen de 18,5 en 24,9 aangehouden. Minstens 30 minuten per dag gold als ‘regelmatig sporten’. En de kwalificatie ‘niet-roken’ betrof degenen die deze gewoonte nooit hadden opgepakt.

Minder risico

De onderzoekers volgden de groep gedurende een periode van meer dan 30 jaar. In die periode stierven meer dan 42.000 mensen. Bijna 14.000 van deze sterfgevallen waren te wijten aan kanker, en bijna 10.700 waren te wijten aan hart- en vaatziekten.

Degenen die alle vijf gezonde gewoonten hadden, hadden 74% minder kans om te overlijden tijdens de follow-up periode dan degenen die zich aan geen van de vijf hielden. Daarnaast hadden zij 82% minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten en 65% minder kans om te overlijden aan kanker vergeleken met de mensen met de minst gezonde leefstijl. Dit zijn enorme verschillen tussen gezonde en ongezonde leefgewoonten.

Die dalingen in het risico correleren met meer dan 10 jaar extra levensverwachting, volgens de krant – een enorme stap vooruit, vooral in de VS, waar de levensverwachting aanzienlijk achterblijft bij die van veel andere welvarende landen en zelfs iets afneemt.

De resultaten onderstrepen het belang van van kleine maar effectieve veranderingen in gezondheid en dagelijkse routines – en van het opvolgen van alle bekende adviezen.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel