Doen

Breek de tandenborstel in tweeën en 49 andere reistips

toerismeIn internationale reisorganisaties zit veel ‘reiswijsheid’. Een grote site voor vliegtickets, Skyscanner, vroeg 200 medewerkers uit meer dan 35 landen naar hun reistips, van serieus tot onnozel, en van praktisch tot grappig. En dit is het resultaat:

1. Minder inpakken
Slechts reizen met alleen handbagage zou het doel moeten zijn. Heeft u echt zes paar schoenen met hoge hakken nodig, theezakjes en een strijkijzer? Neem minder mee en u reist goedkoper (geen bagagetoeslag) , sneller (niet wachten op uw bagage bij de band), eenvoudiger (geen tassen meeslepen).
2. Laat de reisgids thuis
Neem in plaats van de complete Rough Guide of Lonely Planet alleen fotokopieën mee met de informatie die u nodig denkt te hebben en gooi ze weg zodra u ze niet meer nodig hebt. Bespaart ruimte en gewicht.
3. Ga nooit in de rij staan voor de securitycheck waar kinderen staan
Ga voor de rij waarin de ‘mannen in pakken’ staan, dat schiet ten minste op.
4. Draag geen slippers aan boord van een vliegtuig
In het zeldzame geval van een noodgeval, kunt u maar beter stevige schoenen aan hebben die de voeten beschermen.
5. Schud uzelf door elkaar (een beetje)
Als u geen fan bent van turbulentie, probeer dan uzelf een beetje door elkaar te schudden wanneer de luchtstromen ‘onrustig’ worden. Niemand heeft het door, want iedereen gaat een beetje heen en weer. Het klinkt misschien een beetje gek maar de beweging gaat tegen dat van het vliegtuig in en u voelt de turbulentie minder. Het werkt echt!
6. Ga niet naast vrouwen zitten
Als u uw vliegtuigstoel mag kiezen, zorg er dan voor dat u ver weg zit van: baby’s, groepen vrienden of vrienden die verlegen zitten om een praatje of vrouwen (mannen hoeven over het algemeen minder vaak naar de WC dan vrouwen).
7. Leer wat lokale taal
Leer uzelf een handvol woorden uit de lokale taal en durf deze te gebruiken! Het is verbazingwekkend om te zien wat een paar woorden kunnen doen. Mensen stellen het meestal erg op prijs als u probeert met hen in hun eigen taal te communiceren.
8. Houdt uw mond dicht
Als u in een land bent waar je beter geen kraanwater kunt drinken, houdt u mond dan dicht onder de douche.
9. Probeer eens iets anders dan een hotel
Vergeet overnachtingen in te dure hotels of in hostels vol luidruchtige rugzaktoeristen. De slimme reiziger gaat tegenwoordig naar appartementen of kiest voor een kamer in het huis van een particulier.
10. Dump uw vrienden
Alleen reizen lijkt misschien eerst wat ongemakkelijk maar het geeft wel de kans om je over te geven aan de reiservaring. Maak vrienden voor het leven, leer een nieuwe taal geleerd en doe niet te evenaren ervaringen op door het alleen reizen.
11. Reis altijd in een ‘hoody’
Sweatvesten met capuchons zijn het perfecte kledingstuk voor op reis. Zet de capuchon op om uzelf af te sluiten van de wereld terwijl u even weg dut op een vliegveld of in een bus.
12. Kies de vegetarische maaltijd in het vliegtuig
U krijgt als eerste uw maaltijd, vermijdt te vet eten (helpt bij het voorkomen van een fikse jetlag) en wellicht is de kwaliteit beter omdat het in kleinere porties gemaakt wordt.
13. Neem oordopjes mee
Als rust goud waard is, dan zijn oordopjes hun gewicht in platina waard. De mogelijkheid om te kunnen slapen in een lawaaierig vliegtuig of drukke hotelkamer is erg waardevol, dat geldt ook tijdens het reizen.
14. Bespreek een airport lounge van tevoren
Als u een lange afstand vliegt, bespreek dan van tevoren een airport lounge. U moet er iets voor betalen, maar het biedt een rustige omgeving, met drankjes, hapjes, tijdschriften, kranten, WiFi etc. Zodra u de lounge verlaat, neem dan een paar flesjes water mee. Een kostenefficiënte en goede manier om uw reis te beginnen.
15. Neem eigen internetgear mee, klaar voor gebruik
Als u voor langere tijd op reis gaat, neem dan uw eigen internetgear mee die wifi kan ontvangen zoals een smartphone of tablet. Lokaal internet gebruiken is vaak ontzettend duur of zelfs onmogelijk. Met gratis wifi wereldwijd kunt u even uw banksaldo checken, iets voor onderweg wilt regelen en informatie opzoeken.
16. Neem een extra trui mee aan boord
Neem wanneer u vliegt (zeker bij een lange afstanden) altijd een extra trui mee omdat de vliegtuigdekens dun zijn en het kan erg koud worden in het vliegtuig.
reizen
17. Neem altijd een sarong mee
Ze zijn licht en multifunctioneel: u heeft iets om op het strand te liggen, iets warms wanneer het koud wordt, een handdoek, een gordijn, een rok, een jurk en zelfs een afbinddoek voor noodgevallen.
18. Ga voorbereid
Als het een bestemming een beetje Europees en toeristisch oogt, wordt voorzorg al gauw niet nodig geacht. Behalve inentingen worden adviezen en regels over veiligheid, reisdocumenten, lokale wetten en gebruiken vaak in de wind geslagen. Ook gaan mensen vaker last-minute op reis, wordt het in de haast vergeten of uit eigenwijsheid of betweterigheid genegeerd.
19. Investeer in een geluiddichte koptelefoon
Investeer voor de perfecte langeafstandstrip in goede kwaliteit oordopjes of koptelefoon. Het prijskaartje kan heftig zijn, maar uiteindelijk is het elke cent meer dan waard als u naast een huilende baby zit, een snurkende man of babbelende tieners.
20. eReaders zijn gemaakt voor reizen
Nooit meer stapels boeken meenemen en wachten totdat u ze kunt uitwisselen met andere reizigers onderweg.
21. Kijk nog even achterom voordat u weggaat
Wanneer u ergens weggaat, of het nu een stoel is op het vliegveld, een café, of een bar, kijk altijd om voor een laatste check om zeker te weten dat u niets vergeet of verliest.
22. Rol kleding op tijdens het inpakken
Als u eenmaal het rollen onder de knie hebt, is vouwen verleden tijd.
23. Gebruik lichaamstaal
Als er een taalbarrière is, dan helpt schreeuwen in de eigen taal ook niet echt. Gebruik in plaats daarvan uw lichaam, de meest internationale taal die er bestaat. En vergeet niet om een uitroepteken te vertalen met een gulle lach.
24. Neem een money belt én een portemonnee mee
Als u bestolen wordt, kunt u heel kalm uw portemonnee overhandigen en doorgaan met vakantievieren
25. Wissel nooit geld in uw hotel
Kijk in plaats daarvan op andere plekken voor de beste koers. Vind een creditcard of pinpas die geen kosten rekent voor het betalen in het buitenland en vergeet traveller cheques.
26. Neem niet (te) veel cash geld mee
Er zijn nauwelijks nog landen zonder pinautomaten.
27. Altijd een spel kaarten in de tas
Een spel kaarten is niet alleen handig als u vertraging oploopt, maar ook een geweldige manier om het ijs te breken en een die in alle culturen werkt.
28. Schakel een lokale gids in
Als u culturele monumenten bezoekt, neem dan een lokale gids in de arm. Het zal de ogen op een andere manier openen en u zult er zoveel meer van leren dan alleen uit een reisgids.
29. Wees flexibel
Hoe flexibeler u bent in uw reisplannen, hoe meer geld u bespaart (u kunt reizen op goedkopere tijden en tegen goedkopere tarieven). Ticketsites hebben vaak handige maandelijkse overzichten om de goedkoopste dagen in een bepaalde maand te vinden.
30. Kom snel in een passend slaapritme
Om over uw jetlag heen te komen nadat u bent aangekomen op de plek van bestemming kunt u beter zo snel mogelijk uw eigen slaapritme aannemen, passend bij de nieuwe tijdzone.
31. Altijd een reisverzekering
Zorg altijd voor een goede reisverzekering. Het lijkt zo voor de hand liggend maar veel mensen laten het achterwege en zijn achteraf heel veel geld kwijt als het misgaat.
32. Wees trouw
Als u graag een upgrade wilt in het vliegtuig, schrijf u dan in voor het loyalty programma van een vliegmaatschappij. Al is het maar op het laagste niveau, dan nog wordt u als eerste beloond.
33. Tijgerbalsem is een topmedicijn
Tijgerbalsem is een middel voor tal van reizigerskwaaltjes. Dit smeersel verzacht niet alleen de spieren na het vele reizen maar werkt ook als een insectenspray.
34. Wees ervan bewust dat mensen u kunnen verstaan
Alleen omdat hij er uitziet als iemand uit de Kaukasus betekent nog niet dat hij Engels spreekt. En omdat zij er Aziatisch uitziet, betekent niet dat ze geen Nederlands kan verstaan! Wees voorzichtig met roepen en schreeuwen wanneer u denkt dat niemand de taal die u spreekt verstaat. Je weet maar nooit…
35. Zie in dat we allemaal hetzelfde zijn
Alleen door het reizen realiseer je je dat iedere maatschappij en ieder land even verdeeld en divers is in hun visies en ideeën als het eigen land.
36. Vermijd ‘Everywhere’ in de Lonely Planet
Als u echt, echt helemaal weg wilt zijn van alles, koop dan een Lonely Planet gids en vermijd het hoofdstuk Everywhere.

37. Plan helemaal niets
Het kan heel verleidelijk zijn om elke stap van uw reis vooraf te plannen maar niet geplande dagen brengen meestal de meest onverwachte dingen en leukste herinneringen met zich mee.
38. Waardeer ook de kleine dingen
Heb een open geest en zie de kleine dingen niet over het hoofd; reizen kan erg frustrerend zijn maar u zult terugkijken op iets wat u niet snel zult vergeten.
39. Zelf de reis uitstippelen is het allermooiste
Als u echt een land en cultuur wilt beleven, huur dan een auto en regel alles zelf. Het is de vrijheid om te doen wat en wanneer u wilt die zo bijzonder is en wat het tot de mooiste reis ooit kan maken.
40. Doe rustig aan
Reizen is net als het leven, het is de reis zelf die het leuk maakt. Probeer niet zo snel mogelijk op de plek van bestemming te komen. Reis op uw gemak en u zult veel meer ontdekken en meemaken.
41. Maak het uzelf moeilijk
Hoe groter de uitdaging van het reizen, hoe groter de beloning. Rijden per auto naar Kazachstan was een doldwaze levenservaring; met het vliegtuig er naar toe zou een gewone reis hebben opgeleverd.
42. Zitten is vermoeiend
Een bepaalde afstand afleggen door de lucht is vermoeiend, zelfs al zit u de hele tijd alleen maar in een comfortabele stoel.
43. Ga gewoon
Als u de sterke behoefte voelt om te reizen of om een bepaalde bestemming te zien, spaar er voor en ga! Stel het niet uit. Doe geen concessies. Ga gewoon, anders heeft straks spijt als haren op uw hoofd.
44. Wees niet paranoïde
Wees wijs en op uw hoede maar word niet paranoïde. Wees niet als de man die zich niet kon ontspannen omdat hij dacht iedereen uit was op zijn geld of hem wilde bedonderen. Op een gegeven moment verloor hij z’n autosleutels en gaf de familie waar we logeerden de schuld. Uiteindelijk vond hij de sleutels onder in z’n slaapzak.
45. Verstop uw reisgids
Als u geen zin heeft in mensen die zich aanbieden om u de weg te wijzen, loop dan niet met uw reisgids en kaart in de hand op straat. Neem een houding van een ‘local’ aan.
46. Er is altijd Toblerone
Bijna aan het einde van uw vakantie en vergeten om cadeautjes te kopen? Geen probleem! Het is met Zwitserse precisie te zeggen dat de chocolade in de vorm van bergtoppen altijd aanwezig is bij de duty free shop op elke vliegveld op deze aarde.
47. Word niet boos
Verspil geen energie door boos te worden op andere reizigers die geen meter achter de lijn staan bij de bagageband.
48. Geen gehannes met vloeistoffen
Koop zaken als tandpasta, deodorant en shampoo op de plek van bestemming. Op uw bestemming vindt u waarschijnlijk gemakkelijk en snel een supermarkt waar u deze artikelen kunt kopen. Scheelt een hoop ellende met de 100 ml vloeistoffenregel die op vliegvelden geldt.
49. Breek uw tandenborstel doormidden
Om ruimte te besparen en gewicht te verliezen kunt u uw tandenborstel doormidden zagen. De extra drie kubieke centimeter ruimte kun je gebruiken om een extra velletje papier mee te nemen (zie tip 2).
50. Doe alsof u slaapt
Als u winden laat gedurende de vlucht, doe dan alsof u in diepe slaap bent (nou ja, zeg).

Trefwoord

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte van de laatste Upside berichten.


Advertentie

  • Cadeauwinkel